1100 megcsonkított delfintetemet mosott partra a tenger Franciaországban január óta

Publikálás dátuma
2019.03.28. 20:43

Fotó: NICOLAS TUCAT / AFP
A szám magasabb, mint az elmúlt négy évtized bármelyik évében. A háttérben az agresszív, ipari léptékű halászat állhat.
Rekordszámú delfin tetemét találták meg eddig idén a francia tengerpartokon, írja az AP hírügynökség nyomán a Japan Times. Mindet szörnyű sérülésekkel borítva, szétszabdalt uszonyokkal. Az okokat csak sejteni lehet, de vélhetően az agresszív ipari halászat áll a háttérben.
"Sohasem volt még ilyen magas ez a szám"

- mondta Willy Daubin, a La Rochelle Egyetem kutatója. Hozzátette: csak idén, 3 hónap alatt több elpusztult delfint mosott partra a víz, mint egész 2017-ben - ami az elmúlt 40 évben a rekordévnek számított. Az állatok 90 százaléka halászhálókba akadva pusztulhatott el Daubin szerint. Az elvégzett boncolások során talált brutális sebek is erre utalnak: a halászok gyakran vágják le a hálóba akadt, abban megfulladt delfinek testrészeit, hogy felszerelésüket mentsék.
A helyzet kezelésén dolgozik Francois de Rugy környezetvédelmi miniszter is, aki megoldásként a vonóhálós halászást végző hajókra tehető hangriasztók fejlesztésének támogatásával állt elő. Ám a Sea Shepherd környezetvédő csoport arra figyelmeztet: ez teljesen haszontalan. Számos hajót már most felszereltek ilyen berendezésekkel, de a fogást féltő halászok nem kapcsolják be azokat. Ráadásul a tengeri emlősök számára hosszútávon elviselhetetlen zajszennyezést okozna az ilyen eszközök terjedése.
"A kormánynak felelősséget kell vállalnia, és lépnie kell"

- nyilatkozta Lamya Essemlali, a Sea Shepherd francia szervezetének elnöke. Emlékeztetett: éppen Emmanuel Macron francia elnök az, aki rendszeresen a környezet megóvásának fontosságáról tesz nyilatkozatokat. Nem csak a vonóhálós halászattal van a gond, folytatta Essemlali, de három éve egy hosszú tiltás ért véget, és zöld utat kapott a tőkehalak agresszív halászata. A delfinek pusztulása is három évvel ezelőtt gyorsult fel. És ha ez így megy tovább, ezek az állatok ki fognak halni.
Az utóbbi 50 évben megduplázódott a tengeri ételek piaca az Európai Bizottság adatai alapján. A környezetvédők pedig sorra adják ki a figyelmeztetéseket: ez a lépték fenntarthatatlan.
Szerző

Hatósági felügyelet alá helyezték Romániában az európai főügyészi posztra esélyes Laura Codruta Kövesit

Publikálás dátuma
2019.03.28. 20:07
Laura Codruta Kövesi
Fotó: ADRIAN CATU / AFP
A román korrupcióellenes ügyészség volt vezetője lejáratási kísérletnek nevezte az ellene indított eljárásokat, amelyekkel szerinte meg akarják akadályozni európai főügyészi kinevezését.
Hatósági felügyelet alá helyezték Romániában egy ellene indított bűnvádi eljárás keretében Laura Codruta Kövesit, megtiltva számára az ország elhagyását - jelentették ügyészségi értesüléseikre hivatkozva csütörtökön a román hírügynökségek. Az ország korrupcióellenes ügyészségének (DNA) volt vezetőjét gyanúsítottként hallgatták ki csütörtökön a romániai igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészségen (SIIJ). Távozásakor Kövesi nem erősítette meg a hatósági felügyelet elrendeléséről szóló médiaértesülést, csak annyit közölt:
megtiltották számára, hogy ügyéről a sajtóval kommunikáljon.

A SIIJ februárban hivatali visszaélés, megvesztegetés elfogadása és hamis tanúzás gyanújával indított bűnvádi eljárást Kövesi ellen egy korrupcióváddal bíróság elé állított volt parlamenti képviselő és médiamágnás feljelentése alapján. Március elején a SIIJ azt közölte Kövesivel, hogy újabb ügyben vált gyanúsítottá, amelyben a DNA ploiesti-i részlegének ügyészeit vádolják túlkapásokkal és bizonyítékok hamisításával.
Kövesi ellen több fegyelmi eljárást is kezdeményezett a bírák és ügyészek tevékenységét ellenőrző Igazságszolgáltatási Felügyelet: két ilyen fegyelmi ügyben hétfőn jogerősen felmentette Kövesit a legfelsőbb bíróság.

Kövesi korábban megalapozatlan lejáratási kísérletnek nevezte az ellene indított eljárásokat, amelyekkel szerinte meg akarják akadályozni európai főügyészi kinevezését. Ahogy arról mi is írtunk, a DNA korábbi vezetőjét március elején választotta hivatalos jelöltjének az európai főügyészi tisztségre csütörtökön az Európai Parlament.
Az EP illetékes bizottsága akkor a három bennmaradt jelölt meghallgatása után Kövesit találta legalkalmasabbnak a posztra.

Ez még nem jelenti automatikusan azt, hogy ő is lesz a működését a tervek szerint 2021-ben megkezdő Európai Ügyészség vezetője, hiszen hiába az EP támogatása, a tagországok nagyköveteinek korábbi titkos szavazását például Jean-Francois Bohnert francia ügyész nyerte 50 ponttal, Kövesi 29 pontot ért el, holtversenyben a német Andres Ritterrel.

A bukaresti kormány kezdetektől hevesen tiltakozik és kampányol Kövesi európai főügyészi megválasztása ellen, ami a szakemberek szerint meglehetősen átpolitizálttá teszi az ügyet, és rontja a volt korrupcióellenes román ügyész esélyeit. Maga az érintett tehát azt állítja, a mostani bűnvádi eljárás is része ennek a nyomásgyakorlásnak.

A leendő európai főügyészt az EU társjogalkotó szervei - a tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament - közös megegyezéssel várhatóan áprilisban fogják kinevezni.
Frissítve: 2019.03.28. 20:27

15 évre eltiltják közhivatal viselésétől a Madurot kihívó venezuelai ellenzéki vezetőt

Publikálás dátuma
2019.03.28. 20:06

Fotó: FEDERICO PARRA / AFP
Juan Guaidot a könyvelésében talált ellentmondásokra, és a keresetét meghaladó költésekre hivatkozva büntették meg.
Venezuela ellenzéki ellen-elnökét, a nemzetgyűlés elnöki tisztségét betöltő Juan Guaidot 15 évig eltiltják mindenfajta közhivatal viselésétől, írja a Reuters. Mint Elvis Amoroso könyvvizsgáló csütörtökön nyilatkozta, ez a törvény által jelen esetben maximálisan kiszabható legnagyobb bírság.
Guaido a venezuelai alkotmányra hivatkozva januárban deklarálta, hogy leváltja az országot vezető Nicolas Madurot. A könyvelésében talált ellentmondásokra, és a keresetét meghaladó költésekre hivatkozva marasztalták most el.
Szerző
Frissítve: 2019.03.28. 21:54