Sejtetésnek tartják a pálinkapanaszt

Publikálás dátuma
2019.03.28. 20:43
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adataira alapozott, magánfőzésre vonatkozó sejtetések jellemzően nem kellően megalapozottak hatósági eljárások megindításához – válaszolta a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) zugfőzésre vonatkozó felmérését idéző Vadai Ágnesnek Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár. - A saját fogyasztású főzet ellenőrzése a helyi jegyző asztala. A NAV hatásköre arra terjed ki, hogy megakadályozza az otthon főzött vagy szabálytalanul előállított termékek forgalmazását, valamint a tiltott lepárló használatát. A Pénzügyminisztérium az elmúlt években többször is folytatott egyeztetést a PNT-vel, „ismeri a köztestület aggályait” – összegzi Tállai András. 2018-ban az adóhatóság szerint a húszezer, magánfőzésre nyilvántartott készülékből mindössze hétezret használtak, melyek egyenként átlagosan 16 litert termeltek – idézi a DK-s politikus a PNT-t. A legtöbb új berendezést Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jegyezték be, mégis itt főztek a legkevesebbet. A köztestület nem tartja életszerűnek ezeket adatokat és aggodalmát fejezte ki. A készülékek bejegyzését 2015-ben tették kötelezővé. Akkor 13 ezer otthoni lepárlót engedélyeztek. Azóta a szám folyamatosan csökken.
Szerző

Maradhat 320 forint körül az euró

Publikálás dátuma
2019.03.28. 17:31
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő
Az euró árfolyama csütörtökön a nap folyamán elérte a 321 forintot is a bankközi devizakereskedelemben. Ezzel folytatódott az a kedd óta észlelhető folyamat, amelyet Matolcsy György MNB elnök megszólalása váltott ki azzal, hogy elégedettek a rendkívül alacsony 0,9 százalékos alapkamattal, viszont a bankok egy napos betéteinek feltételein szigorítottak. Ennek hatására 313-314 forintról szinte azonnal 320-ra drágult az euró. Csütörtökön Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatója ugyan nem kívánta kommentálni az elnök szereplésének kedvezőtlen következményeit, de megjegyezte, hogy 1-2 napos ingadozás után helyreállhat az egyensúly. Akadnak viszont olyan vélemények is, hogy a forint gyengülésével a helyére került a hazai fizetőeszköz és a jelenlegi helyzetben a 320 forint körüli árfolyam tűnik indokoltnak. Ezt vallja Németh Dávid is. A K&H Bank vezető elemzője emlékeztetett rá, hogy az amerikai Fed és az Európai Központi Bank is későbbre ígéri a szigorítást a kedvezőtlenebb gazdasági körülmények között. A szakember szerint a mostani kilátások alapján legkorábban júniusban várható fejlemény. Akkor jelenik meg ugyanis a jegybanki stáb által készített következő, kulcsfontosságú inflációs jelentés. Rövid távon komolyabb gyengüléssel egyelőre nem kell számolni, de a monetáris politikának számolnia kell a nemzetközi kockázatokkal.

Három százalék körüli inflációt vár az MNB

Csütörtöki kiadványában 0,2 százalékponttal 3,1 százalékra emelte a jegybank az idei inflációs előrejelzést. Igaz, a GDP-növekedést is 0,3 százalékponttal 3,8 százalékra emelték. A tavalyi év közepétől folyamatosan 3 százalék fölé emelkedő pénzromlás ennél nagyobb is lehetett volna, de azt a világszinten fékeződő infláció visszahúzta - vázolta Balatoni András MNB-igazgató. Az anyag - főként a bérek miatt - őszig további drágulásra számít: mérséklődés csak év végétől következhet. 2020-ra, sőt 2021-re is 3 százalékos vagy azt meghaladó inflációra számítanak.

Szerző
Témák
infláció

Feketelistás trükkel reklámozhattak vitamint gyerekeknek - három céget is vizsgál a versenyhivatal

Publikálás dátuma
2019.03.28. 15:55

Fotó: Shutterstock
Jogsértő, ha gyerekeket hívnak fel arra, hogy vásároljanak vagy vetessenek meg maguknak valamit - a GVH a feltételezett jogsértés kivizsgálásán dolgozik.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Béres Gyógyszergyár Zrt., a WALMARK Kft., valamint a Bayer Hungária Kft. ellen a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt - írja közleményében a GVH.
A hatóság azt vizsgálja, vállalkozások a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően jártak-e el gyermekeknek szánt, ajándékokkal összecsomagolt vitaminkészítményeik népszerűsítésekor.
Jogsértőnek minősül ugyanis a gyermekek közvetlen felszólítása a reklámozott áru megvételére vagy arra, hogy győzzék meg szüleiket vagy más felnőttet a termék megvásárlásáról.

Az ilyen kereskedelmi gyakorlat az úgynevezett feketelistás tilalom alá esik, vagyis tisztességtelennek számít az egyéb körülményektől függetlenül is.
Az eljárás megindítása még nem jelenti azt, hogy a vállalkozások el is követték a jogsértést; annak lényege éppen a tények tisztázása és a feltételezett jogsértés bizonyítása. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.
Szerző