Előfizetés

Ne feledje, vasárnap át kell állítani az órákat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.30. 09:32
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az átállás érinti a közösségi közlekedést és a légitársaságok menetrendjét is.
Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az órákat éjjel 2 órakor 3 órára kell állítani. A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a nyári időszámítás jelenleg a világ több mint száz országában egységesen elfogadott rendszer. A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje megközelítően egybeesik a természetes világosság idejével, akkor kevesebb mesterséges fényt kell használni. A napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően már kisebb mértékben csökken a kora esti időszakok terhelése, amikor egy órával később kapcsoljuk fel a villanyt. A villamosenergia-megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágítása esetében jelentkezik – olvasható a közleményben.

Változnak a menetrendek

Az átállás érinti a közösségi közlekedés menetrendjét is.
 • A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint az eredetileg 2 és 3 óra közöttre tervezett indulások elmaradnak, egyes járatok esetében pedig rendkívüli menetrend lesz érvényben.
 • A Mávinform közleménye szerint az eredetileg 2 és 3 óra között induló belföldi személyszállító vonatokat 3 órakor indítják el.
Az óraállítás Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint.
 • A Bécs–Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza állomáson éri az óraigazítás. A vonat Lőkösházáról már a nyári időszámítás szerint indul 3 óra 39 perckor.
 • A Bukarest–Bécs viszonylatú Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza és Békéscsaba között éri az óraigazítás. A vonat Békéscsabáról már a nyári időszámítás szerint 3 órakor indul tovább a Keleti pályaudvarra, illetve Bécsbe.
Bár a légitársaságok magyarországi járatait nem érinti az óraátállítás, a szokásoknak megfelelően a légicégek az óraátállításkor térnek át a nyári menetrendi időszakra. 

Támogatja az óraátállítás eltörlését az Európai Parlament

Kedden támogatásáról biztosította az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését az Európai Parlament (EP). A strasbourgi plenáris ülésen 410:192 arányban megszavazott határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében. Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez egyes tagországok fenntartásai miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021. A kérdésben az EP-nek még az uniós társjogalkotó szervvel, a tagállami kormányokat tömörítő tanáccsal is meg kell állapodnia.  

Átadják a 3-as metró északi szakaszát, hamarosan lezárják a délit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.30. 09:07
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő
Április 6-án elkezdődik a Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér közötti metrópótlás.
Délután átadják az utasforgalomnak a 3-as metró felújított északi szakaszát, majd április 6-án lezárják a délit, így ezen a szakaszon folytatódik majd a metrópótlás. Az ezt megelőző egy hétben azonban a teljes vonalon, Újpest-központ és Kőbánya-Kispest között jár majd a metró. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a honlapján azt írja: a metró újraindulásával az észak-pesti felszíni járatok közlekedésében a felújítás előtti forgalmi rend lép ismét életbe, tehát
 • a Lehel tér és Újpest között közlekedő pótlóbusz megszűnik, a 12-es villamos újra az Angyalföld kocsiszínig jár,
 • a 34-es és a 106-os busz ismét az Árpád híd végállomásig közlekedik,
 • a 30-as buszcsalád járatai a metrópótlás alatti útvonalukat tartják meg, a Verseny utca felé továbbra is csak a 30-as busz jár majd,
 • a 20E buszjárat közlekedése is visszaáll a metrópótlást megelőző rendre, és a jövőben a Munkásotthon utca megállóhelyet nem érinti majd,
 • a 15-ös és a 115-ös busz pedig dél felé a Lehel tér csomópontot továbbra is a Bulcsú utca felől közelítik meg, és a villamosvégállomás mellett állnak meg.
A közúton közlekedők számára április első felében 
 • a Váci úton és az Árpád úton fokozatosan megszüntetik a buszsávokat, visszaáll az eredeti forgalmi rend a Váci út és a Róbert Károly körút kereszteződésénél,
 • megnyitják a forgalom előtt az Árpád út–Viola utca torkolatot,
 • és visszaáll az eredeti forgalmi rend az Árpád hídnál, a Váci út–Róbert Károly körút csomópontban, így a Váci útról újra lehet balra kanyarodni a Róbert Károly körútra a Lehel utca felé.
A délutáni átadásig a metró Kőbánya-Kispest és Lehel tér között jár; Lehel tér és Újpest között metrópótló busz közlekedik. 

Indul a déli szakasz felújítása

A déli vonalszakasz felújítása, egyúttal a Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér közötti metrópótlás április 6-án, szombaton kezdődik, és ezzel párhuzamosan – a zavartalan és gördülékeny metrópótlás támogatása érdekében – megváltozik Dél-Pesten a felszíni közlekedési rend is. A felújítási ideje alatt a metró egész nap Újpest-központ és a Nagyvárad tér között jár majd, Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között pedig metrópótló buszok közlekednek csúcsidőben 45 másodpercenként indulva. Új buszjáratok is segítik majd a közlekedést, amelyek már április 3-án forgalomba állnak, emellett a szokásosnál sűrűbben indul majd több, az érintett környéken közlekedő buszjárat.
 • Új gyorsjárat indul a Gloriett-telep és a Havanna-lakótelep felől a metró ideiglenes végállomásához, a Nagyvárad térre 194M jelzéssel. Április 3-tól 5-ig az új buszjárat csak a Határ útig közlekedik.
 • Az Alacskai úti lakótelep, illetve Pestszentimre felől közlekedő autóbusz 254M jelzéssel meghosszabbított útvonalon szintén a Nagyvárad térig jár majd.
 • Pesterzsébet felől a Soroksári úton a Nagykörút felé tartó buszjáratok közlekedését a BKK megerősíti: jelentősen sűríti a 23-as buszcsalád gyorsjáratait, továbbá a Szentlőrinci úti lakótelep felől közvetlen gyorsjárat indul 223M jelzéssel a Boráros térre.
 • A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér, valamint a Gyömrői út és környezete közvetlen metrókapcsolatának megőrzése érdekében a 200E buszjárat útvonalát a BKK meghosszabbítja a Nagyvárad térig.
 • Rákoskeresztúr és Rákoscsaba felől 161E jelzéssel új járat indul az Örs vezér tere felé, ez a buszjárat az M2-es metró elérésével nyújt alternatívát a belváros felé.
 • A kőbányai Újhegyi lakótelep felől az Örs vezér tere felé közlekedő 85E busz sűrűbben indul majd.
 • És gyakrabban jár többek között a belvárost elérő 2-es villamos és a 99-es busz is.
Az elővárosi szolgáltatók is segítik a metrópótlást:
 • A Volánbusz a Gyál felől a Határ út metróállomás felé közlekedő járatok közül a 84E, a 94E és a 294E buszok közlekedési rendjét úgy módosítja, hogy azok munkanapokon a hajnali óráktól kezdve egészen 8 óráig 84M, 94M, illetve 294M jelzéssel a Gyáli úton át elérik a metró ideiglenes végállomását, a Nagyvárad teret. A 89E járat változatlanul a Határ útig közlekedik.
 • A Soroksári úton, valamint a Nagykőrösi úton közlekedő dél-pesti elővárosi Volánbusz-járatok a reggeli csúcsidőszakban Népliget felé a Nagyvárad teret is érintik.
 • A Budapest-bérlettel rendelkezők a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest, illetve Ferihegy vasútállomás között közlekedő InterCity és gyorsvonatokat az egyébként szükséges felár megfizetése nélkül vehetik igénybe a fővárosi szakaszon.
A rekonstrukció első hétvégéjén, április 6-án és 7-én a metró Újpest és a Nagyvárad tér között közlekedik; a metrópótló busz a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között jár. A további hétvégi metrópótlási rendről a BKK később ad részletes tájékoztatást.  
A Fővárosi Önkormányzat, a BKK és a BKV mindent megtett – és a rekonstrukció ideje alatt is elkövet – a megszokottnál nehezebb közlekedési körülmények enyhítésére. Azonban fontos tudni: akár a pótlóbuszt választják, akár valamely alternatív, elkerülő útvonalon közlekednek, utazási idejük mintegy 10-15 perccel növekedni fog” – teszik hozzá.
A metrófelújításról a projekt hivatalos honlapján, a menetrenddel kapcsolatban pedig itt tájékozódhatnak.

Szájer József néppárti nagyságokkal együtt szónokol

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.03.30. 09:00

Fotó: Picasa / Wikipedia
Mindenki a néhai miniszterelnököt, Antall Józsefet élteti.
Ünnepi megemlékezést tartanak április 2-ikán az Európai Parlamentben abból az alkalomból, hogy tíz évvel ezelőtt nevezték el a képviselő-testület brüsszeli épületének egyik szárnyát a néhai Antall József magyar miniszterelnökről. A 2009-es névadón jelentette be a volt kormányfő özvegye az Antall József Tudásközpont létrehozását is. Az évfordulón a magyar kormány, a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) képviselői együtt fognak ünnepelni az EP Antall Jószefről elnevezett épületrészében. Ebben nem lenne semmi kivetnivaló, ha az EPP a közelmúltban nem függesztette volna fel a magyar kormánypárt tagságát. Így azonban meglehetősen bizarr, hogy a megemlékezésen egymás után fog felszólalni Szájer József, a Fidesz EP-képviselője, Antonio López-Istúriz, az EPP főtitkára, Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament egykori elnöke, a Fidesz politikáját vizsgáló néppárti “bölcsek tanácsának” tagja és Takács Szabolcs, európai ügyekért felelős államtitkár. Megkérdeztük az Európai Néppárt sajtóosztályát, hogy a történtek után nem tartják-e furcsának a fellépők listáját, de nem kívánták a rendezvényt kommentálni.  
Antall József szobra a róla elnevezett épületszárnyban
Fotó: Antall József Tudásközpont
Voller-Szenci Ildikó, az Antall József Tudásközpont brüsszeli irodájának vezetője a Népszavának azt mondta, hogy a rendezvény időpontját és programját jóval azelőtt véglegesítették, hogy a Fidesz és az EPP között kirobbant a feszültség. Az intézményvezető bízik benne, hogy a néppárti politikusok részt vesznek és felszólalnak a megemlékezésen, amelyen szerinte egy jelentős magyar államférfi szellemi és politikai hagyatékát kívánják méltatni. Voller-Szenci azt is elmondta, hogy a magyar tagpárt felfüggesztése nem érinti az általa vezetett intézmény és a néppárt közötti kapcsolatokat, ahogy eddig, úgy ezután is hozzáférhetnek az EPP által meghirdetett pályázati pénzekhez. Ezt megerősítette a Népszavának Roland Freudenstein, a kereszténydemokrata pártcsalád Wilfried Martensről elnevezett brüsszeli kutatóintézetének politikai igazgatója is, aki közölte, hogy az együttműködés zavartalanul folytatódik a Martens Központ és az Antall József Tudásközpont, valamint a Magyar Polgári Alapítvány között.