Előfizetés

Etióp légikatasztrófa: a hatóságok évek óta tudhattak a hibáról, ami a tragédiát okozta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.02. 13:20

Fotó: JASON REDMOND / AFP
Késik a hibát javító Boeing-szoftver is, hetekig még biztosan nem repülhetnek a 737 Max repülők.
Közleményt adott ki az amerikai légügyi hatóság a 737 MAX típus repülésirányító szoftverének frissítésével kapcsolatban, írja az airportal.hu. Ebből kiderül: további munkát igényel a Boeing 737 MAX típus repülésirányító szoftverének ígért módosítása, így hetekig - iparági források szerint még akár 4-6 hétig - eltarthat, mire az új változat a hatóságok elé kerül jóváhagyásra.
A Boeing 737 MAX-okat március 13-án parancsolták földre globálisan, néhány nappal az új generációs keskenytörzsű típus második, etiópiai katasztrófáját követően. 
Nemrég az is kiderült, a hatóságok két évvel a Lion Air lezuhanása előtt már tudták, hogy a Boeing 737 MAX állásszögének módosítása a korábban megszokotthoz képest hatástalan lehet bizonyos körülmények között. Vagyis - az ausztrál Sydney Morning Herald szerint - bizonyos mértékig jó ideje tisztában voltak a gép biztonsági rendszereivel kapcsolatos problémákkal.

Orbánnak üzenhetett Weber - nem sok jóra számíthat a Fidesz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.02. 13:03

Fotó: Szecsődi Balázs / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Nem fog Európa-ellenes pártokkal együttműködni, jelentette ki a csúcsjelölt. Korábban azt nyilatkozta: ha a fideszes szavazatokon múlna, akkor nem vállalná az EB-elnöki posztot.
Újabb, elég kevéssé leplezett üzenetekkel állt elő az Európai Néppárt csúcsjelöltje és EP-s frakcióvezetője, Manfred Weber egy EPP-s hírlevélben, szúrta ki a hvg.hu. A nemrég felfüggesztett Fidesz nem sok jót olvashat ki belőle, Weber ugyanis úgy fogalmazott:
"nem fogok olyan pártokkal együtt dolgozni, amelyek Európát szét akarják robbantani".

A néppárti csúcsjelölt kampánykörútján éppen Belgiumot, Írországot és Dániát látogatta meg. Az EPP hírlevele arról ír, az elmúlt hetek legfőbb üzeneteinek egyike a populisták és szélsőségesek mint az EP-választás utáni koalíciós partnerek tiszta elutasítása volt.
Manfred Weber korábban azt is nyilatkozta: ha az Európai Bizottság elnöki posztjának megszerzése a fideszes szavazatokon múlna, akkor nem vállalná a tisztséget, ő ugyanis a politikai centrumot akarja képviselni.

Tomboló kolerajárvány nehezíti az Idai ciklon utáni talpra állást Mozambikben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.02. 12:45

Fotó: YASUYOSHI CHIBA / AFP
Már 500-nál több megbetegedést regisztráltak, a járványnak halálos áldozata is van.
Mozambikben már 500 fölé emelkedett a regisztrált kolerás megbetegedések száma, és halálos áldozatai is vannak a járványnak - írja az Euronews. A legtöbb esetet az Idai ciklon által leginkább sújtott Beira városából jelentették.
Beirában továbbra sem sikerült az ivóvízhálózat helyreállítása, a félmilliós város jelentős részén az embereknek több mint két hete nincs hozzáférésük vezetékes vízhez. A kolera terjedésének megállítása érdekében eddig hét sürgősségi betegellátó-központot létesítettek a városban, és még kettő megnyitását tervezik.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 900 ezer adag kolera elleni védőoltással segíti a járvány megfékezését, ezek hétfőn érkeztek az országba. A segélymunkások közlése szerint szerdán kezdik az oltási kampányt.
Az Idai és az azzal járó áradások március közepén 815 halálos áldozatot követeltek Mozambikben, Zimbabwében és Malawiben. Közülük legtöbben, 518-an Mozambikben vesztették életüket. Továbbra is százezrek szorulnak élelmiszersegélyre a térségben.