Etióp légikatasztrófa: fél évig is tarthat az áldozatok azonosítása

Publikálás dátuma
2019.03.16. 12:53

Fotó: TONY KARUMBA / AFP
A kész Boeing 737 MAX típusú gépek átadása szünetel.
Akár fél évig is tarthat a múlt vasárnap lezuhant Boeing 737-es repülő áldozatainak az azonosítása – közölte a Reuters szerint szombaton az Ethiopian Airlines. Az utasszállító helyi idő szerint reggel 8 óra 44 perckor, nem sokkal a felszállás után zuhant le. A repülőn 33 ország 149 polgára utazott. A balesetet senki nem élte túl, a 8 fős személyzettel együtt összesen 157-en haltak meg.
A nyomozók pénteken láttak hozzá a gép feketedobozának a vizsgálatához. A tragédia hasonló körülmények között, ugyanolyan Boeing 737 MAX repülőgéppel történt, mint pár hónappal korábban egy indonéziai szerencsétlenség, mely 189 áldozattal járt. A szakértők azt várják, hogy a repülés rögzített adataiból kiderül: vajon az ok is ugyanaz volt-e, és a repülőgéptípus hibája vezetett-e a balesetekhez. A Boeing érintett modelljeit a tragédia óta sok országban nem engedik repülni a légügyi hatóságok, megrendelések ezreit mondták vissza, és a cég tőzsdei értéke 28 milliárd dollárral esett. Ugyan a gyártó tagadja, hogy veszélyes lenne repülni a gépekkel, de még jövőhéten kiad egy szoftver-frissítést a 737 MAX-hoz. A típus sorozatgyártását sem állították le, bár a kész repülők átadása szünetel.
Szerző

Sötét titkok az NDK-ból

Publikálás dátuma
2019.03.16. 10:00
Kelet-Németországban a gyermeknek csak mosolyognia volt szabad, sírnia nem
Fotó: Yuriy Somov / Sputnik
Az utóbbi években megannyi szó esett a papok által elkövetett szexuális bűncselekményekről. Németországban azonban nem csak ez a téma foglalkoztatja a közvéleményt, hanem az, hogy az NDK-ban miként viszonyult a hatalom a szexuális visszaélésekhez. Mostanság különösen sok szó esett erről a sajtóban, mivel erről a sokáig szőnyeg alá söpört problémáról tanulmány született, amelyet a múlt héten mutattak be. A német oktatási minisztériumon belül független szakértőkből álló bizottság jött létre, melynek feladata a múlt rémtetteinek feltárása. A tanulmányt a testület által készített beszámolók alapján állították össze. A dokumentumban bemutatják az áldozatokat, történetüket, sorsukat. Bár a szerzők hangsúlyozzák, nem egyfajta reprezentatív felmérésről van szó, ugyanakkor betekintést lehet nyerni abba, hogy a volt NDK-ban miként viszonyultak ehhez a súlyos problémához. Összesen 27 bizalmas beszámolót és 27 jelentést dolgoztak fel nemcsak az állami intézményekben, hanem az egyes családokban történt szexuális visszaélésekről – írta a Süddeutsche Zeitung. A gyermekotthonokban távolról sem számítottak egyedi esetnek ezek a bűntettek, ám ezekből a közvélemény semmit sem tudhatott, de gyakran az illetékesekhez sem jutottak el információk. A gyermekek ugyanis sokszor be sem mertek számolni a velük történt szörnyűségekről, mondván: úgysem hisznek nekik. Az intézetek illetékesei így gondolkodtak: a gyerekek úgyis csak hazudnak. Az eredmény az lett, hogy sok bántalmazott gyermek önkezével próbált meg véget vetni életének. Nem volt jobb azoknak a gyermekeknek a helyzete sem, akiket családjukon belül bántalmaztak. Cornelia Wustmann szociálpedagógus szerint a szocialista családmodellbe nem is illettek bele ezek az esetek. A politikai hatalom oly mértékben söpörte a szőnyeg alá az ilyesfajta bűncselekményeket, hogy a hivatalos statisztikákban nem is lehetett példát találni rájuk. Általános vélemény volt az NDK-ban: a szexuális erőszak nem lehet része a szocialista társadalomnak. Ha mégis kiszivárgott valami a családon belüli erőszakról, a gyermeket büntették meg, és nem a szülőket – mondja Wustmann. Bár a bűncselekmények évtizedekkel korábban történtek, a beszámolókból kiderült: máig nem gyógyultak be az áldozatok lelki sebei.
Témák
NDK

Vádat emeltek az új-zélandi merénylő ellen

Publikálás dátuma
2019.03.16. 09:03
Rendőr a christchurchi körzeti bíróság épülete előtt
Fotó: SANKA VIDANAGAMA / NURPHOTO / AFP
A 28 éves férfi közömbösen fogadta a bíróság döntését, és nem kérte szabadlábra helyezését.
Vádat emeltek tömeggyilkosságért a pénteki, 49 halálos áldozatot követelő új-zélandi terrortámadások elkövetője, a 28 éves Brenton Tarrant ellen – írja a Guardian. Tarrant helyi idő szerint szombat reggel jelent meg bilincsben és fehér rabruhában a christchurchi körzeti bíróságon. Helyszíni tudósítások alapján a férfi közömbösen fogadta a döntést, nem is kérte, hogy szabadlábra helyezzék.
Az új-zélandi Christchurch-ben két mecset ellen követtek el terrortámadást, a merényletekben 49 ember vesztette életét. Tarranton kívül három másik embert is őrizetbe vettek, de egyiküket azóta elengedték. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök közölte: ausztrál jobboldali szélsőséges az a férfi, akit az új-zélandi rendőrök őrizetbe vettek a pénteken elkövetett terrortámadások gyanúsítottjaként. Tarrant a támadásokat élőben közvetítette a közösségi oldalán, a mészárlás megkezdése előtt pedig az – azóta törölt – Twitter-oldalára egy több mint tizenhatezer szavas „manifesztót” töltött fel. A terjedelmes dokumentumban bevallja, hogy nagyjából két évvel ezelőtt kezdett el radikalizálódni, azóta tervezte a tettét, de a két új-zélandi mecsetet csak három hónappal ezelőtt választotta. A mészárlást azzal indokolta, hogy a nyugati világ hanyatlásáért az alacsony születésszám és a bevándorlás a felelős, ami nem csak az emberek jólétét, de létezését is fenyegeti. Egyértelművé tette azt is, hogy szándékosan muszlimokat vett célba, mert úgy vélte, hogy ők a leggyűlöltebb csoport a Nyugaton, tehát az ő megtámadásuk élvezi majd a legtöbb támogatást, Brenton Tarrant legközelebb április 5-én áll bíróság elé. 
Szerző
Frissítve: 2019.03.16. 09:07