Nem lesz újabb narancsos forradalom

Publikálás dátuma
2019.04.02 21:52

Petro Porosenko népszerűsége látványosa és homályos módon egyre nő.
Julija Timosenko beletörődött a vasárnapi elnökválasztás első fordulóján elszenvedett vereségébe. A harmadik államfőjelölti kudarcát elszenvedő volt miniszterelnök és stábja ugyan az első exit-pollok megjelenése óta következetesen állította, hogy saját méréseik szerint ő, nem pedig a hivatalban lévő államfő, Petro Porosenko jutott a második fordulóba, kedden mégis közölte, nem fordul bírósághoz választási csalás miatt. Timosenko nyíltan választási csalással vádolta az elnököt, ami a 2004-es választás tapasztalatai alapján nem ígért társadalmi békét Ukrajnának. A Batykivscsina (Haza pártja) elnöke úgy lett az ukrán narancsos forradalom egyik szimbóluma, hogy Viktor Juscsenko elnökjelölt oldalán szállt szembe az elcsaltnak tekintett választás miatt a nyertesnek kikiáltott Viktor Janukoviccsal. Vélhetően az akkori forradalom emlékezete miatt jelezte hétfőn az első forduló győztese, a komikus színész Volodimir Zelenszkij is, hogy bármi legyen a második forduló eredménye, ő elfogadja azt, nem tervez semmiféle tiltakozást, nem áll szándékában lesátorozni a Majdanon, és csatlakozásra szólítani fel híveit. Bár nehéz elképzelni, hogy Zelenszkijt tiszta választáson le tudja győzni Petro Porosenko április 21-én, a hivatalban lévő elnök támogatottságának látványos emelkedése a kampány során akár meglepetést vagy szoros eredményt is hozhat. Az első forduló tegnap összesített végeredménye alapján mindenesetre eldőlt, hogy Timosenko kiesett, a humorista pedig kétszer annyi szavazatot kapott, mint a "csokoládékirály" elnök. Zelenszkij 30,24 százalékkal vezet, Porosenko támogatottsága a korábbi részadatokhoz képest, amikor 16 százalék fölött mérték, kissé csökkent, 15,92 százalékra. A 13,39 százalékkal harmadik helyen végző Timosenko a tsn.ua ukrán portál beszámolója szerint a pereskedéstől való elállással egy időben azt is közölte, egyik jelöltet sem támogatja a második fordulóban, csapatával együtt azon lesz, hogy a második fordulóban megakadályozza az elnökválasztás eredményeinek meghamisítását. Az előzetes felmérések azonban azt jelezték, hogy a Timosenkóra szavazók 47,4 százaléka a második fordulóban Zelenszkijre fog voksolni. Ugyancsak a showmant támogatja majd az oroszbarátnak tartott Jurij Bojko szavazóinak 49,2, illetve Anataloj Hricenko volt védelmi miniszter támogatóinak 91,7 százaléka. 

Külföldön Porosenko nyert

A külföldön élő ukránok többsége, 38,93 százaléka Petro Porosenkót támogatta az elnökválasztás első fordulójában, számolt be a külföldön leadott voksok összeszámolása után az Unian ukrán hírügynökség. Zelenszkij itt 26,01 százalékot kapott, Anatolij Hricenko végzett a harmadik helyen 10,64 százalékkal, Timosenkóra csupán 4,21 százalék voksolt.  

Témák
Ukrajna

Öt ember halt meg a szélvihar miatt az USA-ban

Publikálás dátuma
2019.04.20 14:01
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Georgia északkeleti részére, Észak- és Dél-Karolinára, valamint Virginiára tornádóriasztást adtak ki.
Öt ember vesztette életét a szélvihar miatt az USA-ban – írja az AP hírügynökség közlése alapján az ABC News. Pénteken a floridai Woodville-ben egy fa dőlt egy házra. Egy nyolc éves kislány életét vesztette, egy 12 éves fiú pedig megsérült. Korábban Mississippiben három, Alabamában egy ember halt meg a szélvihar miatt. Georgia északkeleti részére, Észak- és Dél-Karolinára, valamint Virginiára tornádóriasztást adtak ki.

Minisztériumi épületnél robbantottak Kabulban

Publikálás dátuma
2019.04.20 13:22

Fotó: AFP/ STR
A támadást három fegyveres követte el, állítólag az egyikük bejutott az épületbe.
Robbantás és lövöldözés volt Kabul központjában, a Kommunikációs és Informatikai Minisztérium épületénél helyi idő szerint szombat délelőtt, 11 óra 40 perc körül. A BBC-nek egy minisztériumi forrás azt mondta: a támadást három fegyveres követte el, és egyiküknek sikerült bejutnia az épületbe. A tizennyolc emeletes épületet több száz ember hagyta el.