könyv;vasútállomás;

2019-04-06 13:00:00

Nincs felesleges könyv a kecskeméti vasútállomáson

Krimit, szépirodalmat és sok más olvasnivalót is találhatunk a kecskeméti vasútállomás várótermében kihelyezett könyvespolcon a helyi Rotary Club kezdeményezésének köszönhetően.

Ki ne járt volna már úgy, hogy csak az utolsó pillanatban jött rá, könyvet, újságot nem csomagolt magával egy hosszabb útra vagy nyaralásra? Többek közt az ilyen szerencsétlenül járt utazókon, vagy akár várakozókon is segít a Rotary Club Kecskemét kezdeményezése. A jószolgálati világszervezet, a Rotary International idén húsz éves alszervezete a MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóságának (Szeged) támogatásával, azzal együttműködésben a kecskeméti vasútállomás várótermében március 31-én állította fel Rotary Téka nevet viselő olvasósarkát, ahol most is több száz könyv várja az alkalmi olvasókat.

– Az ötlet annyiban eredeti, hogy ezt Kecskeméten valósítottuk meg. Számos európai országban és más magyar nagyvárosokban is vannak hasonló kezdeményezések. Mint kecskeméti ötletgazdának az volt a benyomásom külföldi útjaim során, hogy ez milyen jól működik, az emberek mennyire jól használják. Levesznek könyveket, elolvassák, visszahozzák. Biztos voltam benne, hogy ez nálunk is működik majd és az esetleges kezdeti nehézségek ellenére előbb-utóbb megértik majd az emberek, hogy milyen célt szolgál ez – mondta lapunknak Varga Tibor, ötletgazda, a Rotary Club Kecskemét tagja.

– Másrészről minden könyvszerető ember előbb utóbb szembesül azzal, hogy otthonában már nem fér el a könyvektől, mind kedves számára, de valójában nem fogja elolvasni őket még egyszer. A gyermeke mesekönyve felkerül a padlásra, az izgalmas krimit nem olvassa el soha. Ahogyan a Téka szabályzatában is megfogalmaztuk, Kevés annál jobb dolog történhet a „felesleges” könyvekkel, mint hogy újabb és újabb olvasóra lelnek! – tette hozzá Varga Tibor. Elmondta, mivel volt bennük a használattal szembeni bizonytalanság, ezért olyan közterületet kerestek, amely biztonságot is nyújt a könyveknek, így megkeresték a kecskeméti MÁV, Volán társaságokat.

A vasútállomástól már a kezdetektől fogva sok pozitív visszajelzést kaptak, míg végül eljutottak a MÁV Zrt. szegedi Pályavasúti Területi Igazgatóságához, amely díjmentesen biztosította számukra a területet. A polc beszerzése és a szabályzat megalkotása után a kihelyezés napok alatt megtörtént – részletezte a klubtag. - A könyvek első példányait a kecskeméti Rotary Club tagjai adták, de később munkatársak, szomszédok is csatlakoztak. Jelenleg annyi könyv áll rendelkezésünkre, hogy nem is tudjuk mindet a polcokon elhelyezni. A legvidámabb pillanatok talán azok voltak, amikor klubtársak csodálkoztak rá elsőként egy-egy könyvre és kezdték meg a cseréket. Ez is azt bizonyította számunkra, nincs olyan, hogy „felesleges” könyv – hangsúlyozta az ötletgazda.

Majd hozzátette: szerintük minden könyvnek helye van a polcon, amelyet a jelenlegi kínálat is tükröz: van szépirodalom, utazás, ponyva, krimi, szakácskönyv, kötelező irodalom, sci-fi és idegen nyelvű könyv is. Mindenki megtalálhatja köztük a kedvére valót.