Hasba vágott egy rendőrt, két napon belül fegyházba küldték

Publikálás dátuma
2019.04.09. 14:34
illusztráció
Fotó: AFP
Több mint három évre lecsuknák az erőszakos férfit, de az ügyészség nem éri be ennyivel.
 Nagyon rossz ötlet rendőrt lökdösni, különösen többszörös visszaesőként: erre már rájöhetett az a férfi is, aki április 2-án akaszkodott össze az egyenruhásokkal. A későbbi vádlottra szomszédjai hívtak rendőrt, mivel részegen hangoskodott, a férfi azonban ekkor sem hunyászkodott meg:
lökdöste, kutyának nevezte a járőröket, egyiküket pedig ököllel hasba is vágta.

A büntetett előéletű agresszort annak rendje-módja szerint el is fogták, majd a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség gyorsított eljárásban, két napon belül a Berettyóújfalui Járásbíróság elé állította hivatalos személy elleni erőszak bűntette és becsületsértés vétsége miatt. A vádhatóság fegyházbüntetést kért a férfira, a bíróság pedig egyetértett az indítvánnyal, és nem jogerősen 3 év 8 hónap fegyházra ítélte a vádlottat – csakhogy az ügyészség ezt kevesellte, és fellebbezett a puhának tartott ítélet miatt. A vádlott letartóztatásban várja meg, míg ügyében jogerős ítélet is születik.
Szerző

437 ezer dollárt lopott el egy filmproducer számlájáról két szabadkai férfi

Publikálás dátuma
2019.04.09. 11:57
Képünk illusztráció
Fotó: OZAN KOSE / AFP
Több mint három év börtön vár a brit útlevelet is hamisító, Szegeden elítélt csalókra.
Egy angol-amerikai filmproducert 437 ezer dollárral megkárosító csalókat ítélt három év négy hónap, illetve három év két hónap börtönre a Szegedi Törvényszék kedden. A két szabadkai születésű férfit különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett csalás és közokirat-hamisítás bűntettében, valamint pénzmosás elkövetésében való megállapodás vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság mint tettest, illetve mint bűnsegédet.
A vádlottakkal szemben a bíróság 1,8-1,8 millió forint vagyonelkobzást rendelt el. A bíróság döntött arról is, hogy a vádlottak a büntetés felének letöltését követően feltételes szabadságra bocsáthatók. A másodrendű vádlottat a szabadságvesztés mellett a bíróság négy évre kiutasította Magyarország területéről.
A két férfi 2017 októberében megállapodott abban, hogy megszerzik egy angol-amerikai kettős állampolgárságú filmproducer egy csehországi bankban vezetett bankszámláján levő pénzét.

A producer nevére és személyi adataival - a vádlottak egyikének fényképével - hamis brit útlevelet, személyi igazolványt, vezetői engedélyt és névjegykártyákat készítettek. A hamis okmányok felhasználásával Szegeden a sértett nevére számlát nyitottak. Másnap a vádlottak Prágába utaztak, ahol a producer számlavezető bankjába mentek, s a hamis okiratok felhasználásával megváltoztatták a bankszámla internetes hozzáférési kódjait. Ezt követően kétezer dollárt felvettek a számláról, 435 ezer dollárt pedig a magyarországi bankszámlára utaltak. Majd visszautaztak Szegedre, ahol 12 ezer dollárt felvettek, a fennmaradó több mint 400 ezer dollárt át akarták utaltatni egy érdekeltségükbe tartozó fiktív cégnek. A sértett azonban megtudta, hogy bankszámlájáról pénzt vettek fel és utaltak át, és értesítette a magyar bankot. A vádlottak 2017. október 24-én Szegeden a bankfióknál elfogták.
A sértettnek 437 ezer dollár, több mint 120 millió forint kárt okoztak, mivel a pénz nagy részét lefoglalták, így a meg nem térült kár összege mintegy 3,7 millió forint. Az ügy előkészítő ülésén a vádlottak beismerték bűnösségüket és lemondtak tárgyalásról való jogukról.
A bíróság a halmazati szabályok alapján öttől tizenhárom évig terjedő büntetési tételű bűncselekményekkel vádolt férfiakra az ügyészi indítvánnyal megegyező büntetést szabta ki. Az ítélet az elsőrendű vádlott esetében jogerőssé vált, a másodrendű vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért az esetleges fellebbezés bejelentésére.

Ítélet várható a főügyész csalással vádolt élettársa ügyében

Publikálás dátuma
2019.04.09. 11:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nyolc év után, április 10-én hirdethet első fokú ítéletet a bíróság P. Mónika több százmilliós csalási ügyében. A nő, aki a vádbeli időszakban Keresztes Imre, a Központi Főügyészség vezetőjének élettársa – szóvivője szerint: mindössze „hölgyismerőse” - volt, biztosítási ügynökként károsította meg sok ügyfelét. A vádirat szerint a vádlott 1997. szeptember 1. és 2010. március 31. között biztosítási ügynökként biztosításközvetítői tevékenységet végzett a Generali biztosító alkalmazásában, amikor elhatározta, hogy az általa közvetített biztosítási ajánlatokat és az azok alapján az ügyfelektől átvett összegeket nem továbbítja a biztosító felé, hanem az így hozzá került pénzösszegeket megtartja magának. Ennek érdekében legkevesebb 24 sértettet vett rá megtévesztéssel pénzátadásra, akik annak tudatában bocsátottak nagyobb összegeket a vádlott rendelkezésére, hogy az általuk átadott összegeket ő a biztosítónál befekteti, de így a biztosítási szerződések ténylegesen nem jöttek létre. (Több károsult, köztük - állítása szerint Keresztes főügyész is – nem tett feljelentést. Információink szerint rendőrségi és ügyészségi dolgozók is „befektettek” az pilótajátékba, akik szintén nem tettek feljelentést.) Az ügyészség P. Mónikát különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével, illetve jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel vádolja. Mint a Népszava – mely az ügyet kirobbantotta – korábban megírta, 2011 májusában rendelték el a nyomozást P. Mónika ellen és több százmillió forintos bűncselekmény-sorozat elkövetésével gyanúsították meg. Keresztes Imre pozíciója miatt, s mert az asszony fia a BRFK gazdaságvédelmi nyomozója volt, a budapesti helyett a Pest megyei főkapitányságot jelölték ki az eljárás lefolytatására. A rendőrségi vallomások szerint a sértettek személyesen Keresztestől is sokszor kértek segítséget, hogy beszéljen élettársával: adja vissza a pénzt, de hiába. Az első bírósági tárgyalásokon P. Mónika azt állította: lapunk „rágalomhadjárata” „bosszúja” állította őt a vádlottak padjára. A bíróság előtt azt beismerte, hogy okirathamisítást követett el, amikor egy ügyfele felesége helyett írt alá meghatalmazást, hogy a válófélben lévő asszony meg ne tudja az általa intézett, és saját számlájára utalt pénzmozgást. Ez a pénz is eltűnt. 
Szerző