Palkovics már az önvezető autók útját egyengeti

Publikálás dátuma
2019.04.09. 20:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több mint háromezer milliárdos közlekedési tervről, autókkal kommunikáló úttestről beszélt az innovációs miniszter. Eközben van település, ahol csak az út negyedét tudják leaszfaltozni.
A kormány által elfogadott közlekedési stratégia szerint minden gyorsforgalmi útnak el kell érnie a határig, a megyei jogú városokat gyorsforgalmi úthálózattal kell összekötni, és el kell érni, hogy lehetőleg 30 percen belül mindenki - bárhol lakik az országban - el tudjon érni egy gyorsforgalmi utat - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorában.
Mint az MTI írja, Palkovics arról is beszélt, hogy a teljes program költsége 3200 milliárd forint, amelynek jelentős részét, 1800 milliárd forintot a magyar költségvetés biztosítja. A fejlesztés jelentős része a következő években elkészül, 2022-24-ben már csak kisebb szakaszok épülnek., a magyarországi gyorsforgalmi úthálózat mintegy 1300 kilométer hosszú, ezt fejlesztési összegből 2400-2500 kilométeresre tudják bővíteni. Épülnek kétszer egysávos gyorsforgalmi utak is, és elkerülő szakaszok. Befejezik például a 8-as utat és megépül a Debrecent és Békéscsabát összekötő autópálya - emelte ki a miniszter.
Kitért arra is, hogy a Balatonszentgyörgyöt Zalaegerszeggel összekötő M76-os már minden szempontból automatizált lesz, az önvezető autókhoz kapcsolódó - például az autók kommunikációját szolgáló - elemekkel látják el.  Palkovics futurisztikus terveit mindenesetre érdemes összevetni a közelmúltban megjelenő hírrel, hogy Lábod 250 métert tudott leaszfaltozni egy kilométeres helyi útból – a helyiek szerint azért csak ennyit, mert erre volt pénze a településnek.
Szerző

Csaknem 4 milliárdos pluszt seperhet be a NER kedvenc takarítócége

Publikálás dátuma
2019.04.09. 20:00
Illusztráció: Shutterstock
Váratlanul megdrágult a közbeszerzési főigazgatóság szerződése, 3,8 milliárd forinttal kell többet fizetni a Tombor és Rogán köréhez sorolt karbantartó-takarító vállalkozásnak.
Előre nem látható okok – ennek tudható be hogy jelentősen, 3,82 milliárd forinttal nőtt a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság öt évre szóló karbantartási szerződése, melyet még 2017-ben, meghívásos eljárás keretében kötöttek a B+N Referencia Zrt-vel.
A szerződésmódosítás híre kedden jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben: vállalat eredetileg 12 milliárdért vállalta, hogy karbantartja a KEF kelet- és nyugat-magyarországi ingatlanjait (összesen 132 épületről van szó). Idén februárban viszont eldöntötték, hogy emelnek a kelet-magyarországi részszerződés árán, és 7,65 milliárd forintról 11,47 milliárdra emelik a tarifát. Ezzel a teljes  szerződéses összeg közel 16 milliárd forintra nőtt.  A módosítás kicsit részletesebb magyarázata, hogy tavaly nem tervezett felújítási munkák merültek fel, idén pedig a vállalkozó egy új intézményben is végez műszaki-üzemeltetési feladatokat. A módosításról szóló dokumentum arra konkrétan már nem tér ki, hogy milyen felújítás, plusz feladat lehet az, ami pont közbeszerzési törvényben szabott határértékig, másfélszeresére drágítja az eredeti részszerződést. Az üggyel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a vállalatnak. AB+N Referencia Zrt válaszlevelében jelezte, az eredeti felálláshoz képest még 46 épület került a kezelésükbe Kelet-Magyarországon, több ingatlant pedig az átlagnál rosszabb állapota miatt kellett felújítani. Ez együtt indokolta a közel 4 milliárdos drágulást - állította a vállalat.

A kormány körül sepregetnek

A B+N Referencia ugyanakkor ismert cég, amit nem kerülnek el az állami megbízások: a hvg.hu cikke szerint a vállalat 2016 januárjában 11,5 milliárdos szerződést írhatott alá a MÁV üzemeltetőcégével a vasúttársaság Budapest nyugati felében, az Észak-Alföldön és a Dunántúlon lévő ingatlanainak takarításáról. De nyert többek között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, az adóhivatal és a Magyar  Posta takarítási tenderein, illetve ő takarították a 4-es metró járműveit is. A vállalat vezérigazgatója Kis-Szölgyémi Ferenc többek között arról ismert, hogy üzlettársa volt Tombor Andrásnak: Tombor egy ideig üzletrészt vásárolt a B+N-ben, de együtt vezették a Multireklám Kft.-t is, amelyet Tombor végül Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségének passzolt tovább.
Kis-Szölgyémi emellett alelnök a csopaki Kereked Vitorlás Klubban, míg a tagok között megtaláljuk Rogán Antal szomszédját, Csetényi Csaba médiavállalkozót. A több tízmilliárdos állami tendereken futó B+N tavaly ősszel egyébként azzal került be a hírekbe, hogy a – 24.hu megfogalmazása szerint – lenyelte Demján Sándor korábbi reptéri vállalatát, a  ferihegyi reptéren csomagszállítást, takarítást végző, de vagyonvédelmi szolgáltatással is foglalkozó Airport Security Zrt.-t.
Szerző
Frissítve: 2019.04.11. 16:43

Lemondott a Momentum kommunikációs igazgatója

Publikálás dátuma
2019.04.09. 17:46

Fotó: Draskovics Ádám
Újabb ember távozik momentumos tisztségéből, ezúttal a kommunikációs igazgató – értesült a Magyar Hang.
lap úgy tudja, Naszádos Zsófia azonnali hatállyal válik meg a posztjától. Információik szerint a távozás összefüggésben van azzal, hogy a Momentum hivatalosan is összeállt a baloldali pártokkal és közösen indítanak polgármesterjelölteket Budapesten.  Ugyanakkor a párt sajtóosztálya megkeresésükre azt közölte, hogy a kommunikációs igazgató lemondása nincs összefüggésben a baloldali pártokkal való összefogással. A távozás okát nem árulták el.
Szerző
Frissítve: 2019.04.09. 19:23