Egészségügyi szükségállapotot hirdettek New Yorkban

Publikálás dátuma
2019.04.10. 07:04
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Brooklyn egyes részein büntetés terhe mellett kötelezővé tették a kanyaró elleni oltást.
New York város illetékesei egészségügyi szükségállapotot rendeltek el a terjedő kanyarójárvány miatt. A metropoliszban először fordult elő, hogy kötelezővé tettek oltást, és ezúttal nem csupán a kanyaró, hanem a bárányhimlő és a mumpsz elleni védőoltást is elrendelték. A rendelkezés elsősorban Brooklyn ortodox zsidók lakta negyedét érinti, tavaly ősz óta ugyanis e negyedben nőtt meg ugrásszerűen a kanyarós megbetegedések száma. A város egészségügyi hatóságai közölték: szokatlan lépésük egyben válasz az élénk oltásellenes kampányra is. Az elmúlt hónapokban ugyanis – elsősorban Brooklynban – egymást érték az ortodox közösséget célba vevő reklámok, telefonos kampányok, rendezvények, amelyek mindegyike az oltás „káros” voltát hangsúlyozta.
„Szándékos félreinformálás folyik”

– hangoztatta kedden újságíróknak Herminia Palacio, a város egészségügyért felelős alpolgármestere.

Palacio fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az oltásellenes kampányban kifejezetten hamis, az orvosok által már számtalanszor megcáfolt információkat sulykolnak. A városi önkormányzat adatai szerint azokban a negyedekben, ahol most elrendelték a kötelező oltásokat, mintegy 1800 gyermek nincs beoltva. Az egészségügyi hatóságok most feltérképezik és listázzák azokat a felnőtteket és gyermekeket, akik kapcsolatba kerültek diagnosztizált kanyarós betegekkel. Ezer dolláros büntetést kaphatnak azok, akiknek nincs oltásuk, és visszautasítják a vakcinát. Kedden tartott sajtótájékoztatójukon a város illetékesei közölték: tavaly október óta 285 kanyarós esetet diagnosztizáltak, közülük 246 paciens gyermek. A betegek között akadt hathónaposnál fiatalabb csecsemő is. Oxiris Barbot, New York egészségügyi főtanácsnoka szerint csaknem valamennyi eset az ortodox zsidó közösségben fordult elő.
„Nem engedhetjük meg, hogy ez a veszélyes betegség visszatérjen New Yorkba”

– fogalmazott Bill de Blasio, a város polgármestere.

Szerző

Netanjahu fellélegezhet, ő tűnik győztesnek

Publikálás dátuma
2019.04.10. 06:28
Netanjahu ünnepel
Fotó: THOMAS COEX / AFP
A szavaztok 95 százalékának összesítésekor úgy tűnik, a korrupciós ügyek miatt vádemelés elé néző Netanjahu ötödször is kormányt alakíthat.
Elapadt ugyan a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vezette Likud párt előnye az ellenzéki Kék-fehér párttal szemben a keddi választáson leadott szavazok közel 95 százalékának összesítésével, de feltehetően a hivatalban lévő kormányfő lesz ismét, immár ötödször Izrael miniszterelnöke - közölte internetes felületén szerdára virradóra a Háárec című lap. Az újság összegzése szerint a Likudnak, illetve a Beni Ganz és Jaír Lapid vezette Kék-fehér ellenzéki centrista pártnak egyaránt 35 képviselője lesz a parlamentben. Más összesítések szerint a Likudnak egy képviselővel lesz több, mint a kék-fehéreknek. (Az első részeredmények még négy-ötfős többséget vetítettek elő a Likudnak.) Netanjáhu szövetségesei is jól szerepeltek, ami egy stabil, 63-65 mandátumra rúgó többséget ígér a knesszetben A Háárec szerint további kilenc kisebb párt került be a parlamentbe: két pártnak nyolc-nyolc, kettőnek hat-hat, további kettőnek öt-öt, illetve három pártnak egyenként négy képviselője lesz a törvényhozásban.  Netanjahu és Ganz is azt hangoztatta a választás utáni beszédében, hogy ő lesz Izrael következő miniszterelnöke, de elemzők szerint a dolgok jelenlegi állása szerint erre a hivatalban lévő kormányfőnek van nagyobb esélye. Ez esetben Netanjahu ötödször lesz Izrael miniszterelnöke. A politikus "kolosszális" győzelemről, "elképzelhetetlen sikerről" beszélt hívei előtt. Nem véletlenül, a választás ugyanis elsősorban Netanjahuról szólt, aki ellen hamarosan több korrupciós ügyben is vádelemés várható. A parlamenti többségre támaszkodó kormány megalakításához legalább 61 képviselő támogatása szükséges a 120 fős knesszetben. A részvételi arány 67,9 százalék volt, ami csaknem 4 százalékos csökkentést jelent a 2015-ös 71,8 százalékhoz képest. 
Frissítve: 2019.04.10. 06:31

Patthelyzet Izraelben

Publikálás dátuma
2019.04.09. 21:40

Fotó: Dominika Zarzycka / NurPhoto
Ötödik kormányát is megalakíthatja Benjamin Netanjahu vagy a Kék-Fehér koalíciónak sikerül megtörnie a Likud és vezetője egyeduralmát a zsidó államban – ez volt a keddi izraeli előrehozott választások tétje.
Az urnazáráskor közzétett exit poll eredmények szerint azonban patthelyzet állhat elő a kormányalakítás szempontjából, a két nagy koalíciós tömb ugyanis 60-60 mandátumra számíthat a 120 fős törvényhozásban. A mérések nem egyértelműek. A Beni Ganz tábornok nevével fémjelzett Kék Fehér koalíció számára 33, 36 illetve 37 mandátumot is jósolnak, a Benjamin Netanjahu vezette Likud 33 -36 mandátummal jelenik meg. Bár a délutáni órákban sok párt azzal próbálta mozgósítani híveit, hogy rezeg a léc számukra, az exit pollokból nem derült ki, hogy például a jobbközép Kulanu kiesett-e vagy 5 mandátumot szerzett. Az Egyesült Tora Judaizmus 7, a Munkapárt 6, a másik vallási párt, a Sasz 6, az arab pártok 5-6, a világi nacionalista Izrael Beitanu 5, az Egyesült Jobb 5, a radikális baloldali Merec 5 mandátumra számíthat. Az exit poll mérések pontatlansága annak köszönhető, hogy a helyi idő szerinti 22 órás urnazáráskor a 20 órás állás alapján mérik az erőviszonyokat, így nagy a hibalehetőség is. Az utolsó két óra történései gyökeresen átírhatja az erőviszonyokat, ez történt 2015-ben is, amikor minden exit poll a balközép koalíció győzelmét jósolta, mégis a Benjamin Netanjahu vezette Likud nyerte meg a voksolást.
Szerző
Frissítve: 2019.04.10. 06:30