Meggyőzhették a brüsszeli bizonyítékok a magyar bíróságot az Elios-ügyben

Publikálás dátuma
2019.04.10. 10:11
Elios székház a Magyar utcában
Nem akciózhat a tagállamokban a saját szakállára a brüsszeli versenypolitikai főigazgatóság – emelte ki az ügymenetet ismerő szakértő.
A 24.hu által megkérdezett versenyjogi szakértő az Eliosnál történt rajtaütés alapján arra következtetett, hogy a magyar bíróságot meggyőzték a kartellgyanút megalapozó brüsszeli bizonyítékok. Kedden az Index számolt be arról, hogy öt magyarországi céghez vonult be meglepetésszerű ellenőrzést tartani az Európai Bizottság március közepén egy Elios Zrt.-hez köthető vizsgálat részeként. A cikk szerint az egyik vállalat maga az Elios Zrt. volt. Tiborcz István korábbi érdekeltségét az uniós források szabálytalan felhasználása miatt már vizsgálta az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF. A mostani nyomozásnak a portál szerint más a célja: az Európai Bizottság gyanítja, hogy az EU-s támogatások lehívásától függetlenül is jogot sértettek azok a cégek, amelyek az elmúlt tíz évben az Elios Zrt.-vel közösen nyertek közbeszerzéseket. A 24.hu megkérdezte a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy mely cégekről van szó, és a magyar versenyhivatal hány munkatárssal vett részt az akcióban, de azt a választ kapták, hogy bizottsági ügyekkel kapcsolatban nem tudnak tájékoztatást adni. Azonban – mint azt a portál kiemeli – biztos, hogy a brüsszeli versenypolitikai főigazgatóság a saját szakállára nem akciózhat a tagállamokban, az ügymenetet ismerő szakértő szerint értesítenie kell a magyar versenyhivatalt, sőt kérni, hogy járjon közbe a magyar bíróságnál. Bírósági engedély nélkül ugyanis nem lehet helyszíni vizsgálatot, házkutatást tartani, és a bíróság csak akkor ad engedélyt, ha a gyanút, ez esetben a kartellgyanút megfelelő bizonyítékok támasztják alá.
Szerző
Frissítve: 2019.04.10. 10:22

Alstom-ügy: vádat emeltek négy ember ellen

Publikálás dátuma
2019.04.10. 09:53

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az ügyészség hat embert hallgatott ki gyanúsítottként az ügyben, mindannyian szabadlábon védekeznek.
A Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt négy ember ellen a Fővárosi Törvényszéken gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette miatt az Alstom-ügyben – derül ki az ügyészség közleményéből. A Központi Nyomozó Főügyészség metrókocsik szállítási szerződéseivel kapcsolatban korrupciós bűncselekmények miatt folytatott nyomozást, míg a hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2017. január 23-án az M4-es metró egyéb szerződéseivel kapcsolatban elrendelt nyomozást az Alstom cég szerződéseire vonatkozó rész elkülönítése után áttette a Fővárosi Főügyészségre. A vádirati tényállás lényege szerint a francia Alstom cég megvádolt vezető tisztségviselője a BKV által az M2-es és M4-es metróvonalakat érintő járműbeszerzésre 2005 júniusában kiírt közbeszerzési eljárásban az Alstom vezette konzorcium győzelme érdekében a közbeszerzési eljárás eredményét befolyásolni képes ismeretlen személyt vagy személyeket milliós nagyságrendű euró átadásával vesztegetett meg. A jogtalan előny 2007 és 2009 években történt átadása céljából az Alstom pénzügyi forrásából három fiktív tanácsadói szerződés megkötésére került sor a vesztegetési pénz átadásában közvetítő szerepet játszó dán és osztrák gazdasági társaságokkal, amelyeknek összesen 8 463 643 eurót fizettek ki. Mint írják, a vezető tisztségviselő korrupciós cselekményéhez társai – a vesztegetési cél tudatában – a fiktív szerződések megkötésében, a fiktív tanácsadók bevonásában való közreműködésükkel nyújtottak segítséget. Az ügyészség hat személyt hallgatott ki gyanúsítottként az ügyben, mindannyian szabadlábon védekeznek, két személy esetében elkülönítésre, majd felfüggesztésre került az eljárás. A vádlottak között – a két magyar személy mellett – egy osztrák és egy amerikai állampolgár is van – teszik hozzá.
Szerző

Nem járt egy szakaszon a 3-as metró

Publikálás dátuma
2019.04.10. 09:21

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Hatósági zárás miatt pótlóbuszok közlekedtek.
Az M3-as metró helyett Újpest-központ és az Árpád híd között pótlóbusszal lehet utazni hatósági zárás miatt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán. Lapunk városházi forrásokból megtudta, hogy egy patkány okozott füstöt a metróban, az erről szóló cikkünket itt találja. A metró azóta ismét a felújítás idején érvényes menetrend szerint közlekedik.
Szerző
Frissítve: 2019.04.10. 11:27