Miután itthon már minden rendben, a kormány 4,8 milliárddal támogat külföldi egyházakat, kórházakat

Publikálás dátuma
2019.04.12. 17:20
Orbán Viktor februárban fogadta Jusszef Abszi melkita görögkatolikus pátriárkát
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Kaiser Ákos / MTI
Főleg Szíriában, de jut a pénzből Kongóba és Mexikóba is.
Csütörtökön felkerült a kormány honlapjára a Miniszterelnökség által megítélt támogatásokat részletező lista - vette észre a 24.hu. Az összegzésben csak a januárban tető alá hozott megállapodások szerepelnek.  
  • 505 millió forintos adományt kap az AVSI Alapítvány az aleppói Szent Lajos Kórház, a damaszkuszi Francia Kórház és a damaszkuszi Olasz Kórház egy éves működésének biztosítására;
  • 261,1 millió forintot juttat a Miniszterelnökség az Erbili Káld Katolikus Érsekségnek az Alkosban található iskola újjáépítésére;
  • 320 millió forint jut a Richárd Testvér Kongói Betegekért Alapítványnak a kongói Mbuji Mayi városában található Centre Ophtalmologique St Raphael épület- és műszerfejlesztése és a távoli orvosi vizsgálatok lefolytatása céljából;
  • 320 milliót juttatnak a Szír Katolikus Egyház Moszuli Érsekségének;
  • 320 millióval támogatják a Szír Ortodox Egyház Moszuli Érsekségét is.
Ezen felül Magyarország a Hungary Helps program keretében kétmilliárd forintot ad két mexikói templom újjáépítésére. Gulyás Gergely pedig a legutóbbi kormányinfón jelentette be, hogy 1,119 milliárd forinttal támogatja a magyar állam a szíriai Melkita Görögkatolikus Egyházat. 
Szerző
Témák
Hungary helps

Áder János is ott lesz Ferenc pápa csíksomlyói miséjén

Publikálás dátuma
2019.04.12. 15:39
Áder János és felesége
Fotó: Veres Nándor / MTI
A köztársasági elnök feleségével, érseki meghívásra látogat el a misére, de részt vesznek a hagyományos búcsújáráson is.
Jakubinyi György gyulafehérvári érsek meghívására Áder János államfő részt vesz a június 1-jei pápai szentmisén Csíksomlyón - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t pénteken.  A köztársasági elnök feleségével, Herczegh Anitával közösen látogat Csíksomlyóra. Áder János és felesége egy héttel később, a  június 8-i  hagyományos csíksomlyói búcsún is jelen lesz.
A Ferenc pápa által pontifikált szentmisére már több mint százezren regisztráltak, az eseményre Magyarországról zarándokvonat indul. Jakubinyi György erre a napra is kiterjeszti a csíksomlyói búcsút, a látogatás napját is fogadalmi búcsúnak nyilvánítja - jelentette be korábban.
Szerző

Külön kézikönyvet kaptak az iskolák a málenkij robot tanításához

Publikálás dátuma
2019.04.12. 15:15

Négyezer kötetet küldenek ki országszerte a történelemtanároknak, a segédanyag gyakorlatilag Magyar Nemzeti Múzeum témával foglalkozó tárlatát mutatja be.
A málenkij robot tanítását segítő tanári kézikönyvet készített a Magyar Nemzeti Múzeum. A pokol bugyrai... című kötetet több mint 4000 iskola több ezer történelemtanára kapta meg a héten - közölték a kiadványt bemutató sajtótájékoztatón pénteken Budapesten. A könyv a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcoltak sorsát bemutató, a ferencvárosi Málenkij Robot Emlékhelyen létrehozott kiállítás értelmezéséhez és a korszak megismeréséhez nyújt segítséget -írja az MTI.  A kiadvány arra emlékeztet, hogy1944 őszétől csaknem 800 ezer embert hurcoltak el Magyarországról hadifogolyként vagy internáltként több éves kényszermunkára, akár negyedszázados száműzetésre a Szovjetunióba. A túlélők első csoportja csaknem egy évtizeddel később, 1953. november 25-én térhetett haza a táborokból. Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója szerint: a családok emlékezete többnyire őrizte a kényszermunkára elhurcolt és gyakran elpusztított hozzátartozóik sorsát, gyakran azonban "félelemből, szégyenérzetből vagy a megélt szenvedés nyomasztó emléke miatt családi körben is a felejtés, az elfojtás" dominált. Az emlékhely ennek akar véget vetni. Mint Varga kifejtette, a „a málenkij robotra elhurcolt civilek százezreinek sorsa is az új világ félelmetes távlatait rajzolta föl. A rabszolgaságba vetett emberek tömegét, a teljes bizonytalanságot, hogy bárkit bármikor elvihetnek. Az ingyenmunka biztosítását a jóvátétel nevében. A hallgatás, az elhallgattatás rendszerét, amely nyilvános emlékezetünkből is kivetette ezeknek a sorsoknak a felidézését, a szenvedésre való közös emlékezés lehetőségét. A hazugság mindent átszövő pókhálóját, ahogy "kis munkának" titulálták a több éves ukrán vagy orosz bányákban, kőfejtőkben, földeken végzett kényszermunkát" -  
Berényi Marianna, a kötet egyik szerzője ismertette: a "komplex kiadvány" nemcsak a kiállítást igyekszik bemutatni, hanem azt is, hogyan érdemes tanítani, illetve feldolgozni mindazt a tudnivalót, amit az emlékhelyen elsajátíthatnak a gyerekek. A kiállítás termeit bemutató fejezeteket egy-egy tárgyat leíró fejezet követ, ezekkel a "beszélő tárgyakkal" – például pufajka, tégla a rabok által vésett feliratokkal – megtanítva a forráselemzés módszertanát is - mondta.
A 112 oldalas színes kötetben a kiállítás termeinek, tárgyainak bemutatásán túl feladatok, szituációs játékok is találhatók. A kötet végén térképek, kislexikon, kronológia, fogalomtár és bibliogárfia segíti a pedagógusok és diákok munkáját. A kiadványhoz – ami a Magyar Nemzeti Múzeum honlapjáról is letölthető, tehát a tanárok saját döntés alapján is letölthették és kinyomtathatták volna maguknak – Kásler Miklós emberminiszter írt előszót, amiben csillogó szemű diákokról, a magyarság belső-ázsiai eredetéről és 1100 éves történelméről is értekezik. 
Szerző