Egy mindenkiért, mindenki Budapestért - Karácsony Gergely programot hirdetett

Publikálás dátuma
2019.04.13 14:44

Fotó: Népszava/ Draskovics Ádám
Nyolcpontos programot hirdetett szombat délelőtt az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje.
Hiszek a közösség erejében, olyan várost szeretnék, amit közösen építünk – zárta programismertető beszédét a Budapest vezetőjének címéért induló politikus a belváros egyik legnagyobb romkocsmájában tartott rendezvényen, ahol felsorakozott a két politikai tömörülés vezérkara. A címben idézett jelszó a Mindenki Budapestje programot erősíti, aminek megvalósítását abból az ezer milliárd forintból képzeli el Karácsony Gergely, amit egyelőre még csak tervekben létező, szerinte felesleges és a fővárosiaknak sem tetsző beruházásokra akar elkölteni a Tarlós István vezette főváros. A mibu.hu internetes oldalon mostantól mindenki véleményt mondhat arról, mire kellene költeni a pénzt, de a főpolgármester-jelölt a fő irányokat kijelölte. Elsőként az egészségügy fejlesztését, ezen belül is a megelőzés fontosságát emelte ki, egy 10-15 év alatt kiépítendő szűrőhálózatot javasolt, hogy csökkenjen a mostani túl korai halálozás a fővárosban. Ehhez kapcsolódik a Zöld Budapest programelem, amely a mai szennyezett levegő megtisztítását célozza például azzal, hogy minden kivágott fa helyett annyit kelljen ültetni, amennyi képes pótolni a kiesett zöld felületet. Kiemelten kezeli Karácsony programja a tömegközlekedés erősítését is, bécsi mintára olyan éves bérlet bevezetését tartaná célszerűnek, amivel minden budapesti napi száz forintért közlekedhetne a városban. A következő cél a köztisztaság javítása és a közbiztonság erősítése a fővárosi rendőröknek tervezett bérkiegészítéssel. Ezután a jelenlegi kerületi polgármestersége legfontosabbnak tartott eredményéről, a Zuglói Szociális Modell általánossá tételéről szólva kifejtette, az egyik legnagyobb kihívás a lakhatás biztonságosabbá tétele, mert ma irreálisan megugrottak a lakás- és albérlet árak, sokkal több bérlakásra és szociális lakásra lenne szükség. Kiemelt program szól a csomagban az iskolákról, és a diákok iskolán kívüli programjainak támogatásáról, valamint a kultúráról is. Karácsony Gergely azt szeretné, ha a mai kocsmaturizmus helyett Budapest Közép-Kelet Európa design és kreatív központjaként lenne vonzó a jövőben.
Több részterületről az annak kimunkálásában résztvevő szakértők részletesebben is szóltak, így a kulturális fejlesztéseket Kukorelly Endre író, a lakhatási kérdéseket Misetics Bálint szociológus, a környezetvédelmi terveket pedig Ámon Ada kutató részletezte.
A programbeszédben a baloldal főpolgármester-jelöltje nem fukarkodott Tarlós István bírálatával sem. A várost kilencedik éve vezető fideszes főpolgármester a kihívója szerint az erős szavak és gyenge tettek embere, aki a NER fogságába navigálta a várost. Prága, Varsó, Isztambul példáját idézve jelentette ki Karácsony, hogy hozzájuk hasonlóan itt az ideje a változásnak Budapesten is, ami maga után húzza majd az egész ország elmozdulását. A hatalom embere helyett itt az ideje, hogy elérkezzen az emberek hatalma – jelentette ki Karácsony Gergely a főpolgármesteri programja ismertetésén.

Az ellenzék ellen tüntettek

A Paulay Ede utcai rendezvényre érkező politikusokat és szimpatizánsokat a szemközti járdát elfoglaló néma tüntetők fogadták, akik maszkban tartották maguk elé plakátjaikat. A szövegek az utóbbi napok híreiben szerelő zuglói parkolási közbeszerzési botrányra utaltak, de a Párbeszéd korábban érkező vezetői kis tanakodás után úgy döntöttek, nem annyira a Fidesz szimpatizánsai, sokkal inkább a Puzsér Róbert főpolgármester-jelöltségét támogatók állhatnak ott. Tordai Bence, a párt képviselője mindenesetre próbálta őket meghívni Karácsony programismertetőjére, egy tál szendviccsel is kínálta a társaságot, de a barátkozást végképp elutasították a tiltakozók.  

Frissítve: 2019.04.13 15:06

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK listáját az EP-választásra

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:21

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Összegyűjtötték a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, a korábban nyilvántartásba vett Jobbikhoz, Fidesz-KDNP-hez, Momentumhoz és a Mi Hazánk Mozgalomhoz hasonlóan.
Nyilvántartásba vette az MSZP-Párbeszéd Magyarországért, a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK) listáját a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A bejelentések megfeleltek a feltételeknek és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást.
  • Az MSZP-Párbeszéd 48 nevet tartalmazó listáját Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője vezeti.
  • Az LMP 28 névből álló listájának élén Vágó Gábor korábbi országgyűlési képviselő szerepel.
  • A DK 36 nevet felsoroló listáját Dobrev Klára, a párt alapító tagja vezeti.
Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom listáját.
A választáson indulni szándékozó pártoknak április 23-án 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel. A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, és nem lehet róla levenni sem. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, helyére a listán soron következő lép. A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.

Nem sokon múlt, hogy fedélzetén 50 kiló kokainnal vágjon a tengernek a montenegrói haditengerészet kiképzőhajója

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:06

Valaki megsúgta a katonai rendészeknek, hol keressék a milliárd forintnyi drogot.
50 kilogramm kokaint foglalt le a montenegrói katonai rendészet az ország haditengerészetének Jadran nevű, kiképzésre használt vitorlásán, írja a Reuters. Az elképesztő mennyiségű, akár több milliárd forintot is érő kábítószert mindössze néhány órával azelőtt foglalták le, hogy a Jadran tanulókkal a fedélzetén kihajózott volna.
A hatóságok közleménye szerint egy tipp nyomán találtak a kokainra, az eset kapcsán pedig még senkit sem vettek őrizetbe. Az ügyben folyik a nyomozás.
Frissítve: 2019.04.19 20:14