Raktárbázist épít Gyálon a Pepco

Publikálás dátuma
2019.04.16. 20:00
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Pepco 27,2 milliárd forintból 2020-ra egy 100 ezer négyzetméteres raktárbázist alakít ki Gyálon - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a lakberendezési és ruházati termékeket forgalmazó áruházlánc fővárosi tájékoztatóján. A kormány által 1,9 milliárd forinttal támogatott beruházás több mint ezer munkahelyet teremt. A 2004-ben létrejött lengyel Pepco Csehországban, Horvátországban, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Romániában, Bulgáriában összesen 1600 üzletet működtet és 16 ezer embert foglalkoztat - írják. Az új bázis látja majd el számos külföldi üzletüket is. Magyarországi leányvállalatuk, a 2015-ben alapított Pepkor Hungary a tavaly szeptemberrel zárult üzleti évben 36 milliárd forint feletti árbevételt és 3 milliárd forintot meghaladó adózott eredményt ért el. Cégbírósági adatok szerint amúgy a Pepkor Hungary tulajdonosa valójában svájci, ami pedig - az európai központjuknak számító lengyel hálózattal együtt - az 1965-ben alapított, dél-afrikai Pepkor-csoport tagja.
Szerző
Frissítve: 2019.04.16. 20:01

319,82 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.04.16. 19:18
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Vegyesen alakult a forint árfolyama a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest.
Az euróval és a svájci frankkal szemben erősödött, míg a dollárhoz képest kissé gyengült a forint. Az euró jegyzése 319,82 forintra csökkent este hét órakor a reggel fél nyolckor jegyzett 320,26 forintról. Az euró kedden 319,33 és 320,35 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 282,19 forintról 281,22 forintra csökkent, a dolláré pedig 283,26 forintról 283,42 forintra emelkedett. Az euró este 1,1282 dolláron állt a reggeli 1,1305 dollár után.
Szerző
Témák
forint euró dollár

A német piacot is megcélozta Mészáros Lőrinc veje

Publikálás dátuma
2019.04.16. 19:15

Fotó: Népszava
A vasútépítésben használatos nagygépek igénybevételéről kötöttek együttműködési megállapodást a cégei a német állami vasúttársaság leányvállalatával.
A vasútépítésben használatos nagygépek igénybevételéről kötött együttműködési megállapodást a Vasútvill Kft. és a Homlok Zrt. a német állami vasúttársaság leányvállalatával, a DB Bahnbau Gruppe GmbH-val – írja a napi.hu a magyar cégek bejelentése alapján. A cégek így bekapcsolódhatnak németországi vasúti projektekbe. A portál összefoglalója szerint a DB Bahnbau Gruppe GmbH-val aláírt megállapodás a vasútépítésre specializálódott magyar és német szakcégek által kivitelezésre használt nagygépek jobb kapacitáskihasználását célozza. A megállapodás kölcsönösen lehetővé teszi, hogy egymás szabad vasútépítő kapacitásait igénybe vegyék. Az aláírók vállalták, hogy a gépek mellett az eszközök kezeléséhez szükséges szakembereiket is a másik fél rendelkezésére bocsátják. Az egyezséget kétéves időtávra írták alá 2019. április 1-jei kezdő dátummal. Mint írták, az infrastruktúrafejlesztéseknél gyakran előfordul, hogy a beruházások időben átfedik egymást, míg más esetekben a projektek között nehéz megfelelően kihasználni a gépi és humán kapacitásokat. Különösen igaz ez a vasútépítés területére, ahol a kivitelező cégek olyan nagy értékű gépekkel dolgoznak, amelyek megfelelő kihasználtsága kulcskérdés gazdaságossági szempontból is. „Ezen a helyzeten segít, és egyúttal kínál új perspektívát a vasútépítésre szakosodott magyarországi cégeknek a DB Bahnbau Gruppe GmbH-val kötött megállapodása, amely gyakorlatilag megnyitja a német piacot a magyar vasútépítő szakma előtt. Emellett a DB Bahnbau Gruppe által kínált tartalékkapacitás megteremti a feltételeket ahhoz, hogy igény esetén a német szaktudás és technológia is megjelenjen a magyarországi vasúti fejlesztések ezen területén” – közölte Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc veje, a Vasútvill és a Homlok Zrt. tulajdonosa.
Szerző