Szijjártó ma még a Gazprom-elnökkel is tárgyalt

Publikálás dátuma
2019.04.17. 22:17

Fotó: KKM/Burger Zsolt / MTI
Nagyot futott ma Szijjártó Péter: estére még egy, az orosz Gazprom elnökével folytatott találkozó is becsúszott.
Nagyüzemet tartott ma Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter: miután a kutatás-fejlesztés előnyeit ecsetelte az Amerikai Kereskedelmi Kamara budapesti fórumán, a magyar árukivitelt dicsérte az Országos Bírósági Hivatallal (OBH) kötött külgazdasági együttműködési megállapodás kapcsán, majd Eduardo Bolsonaróval, a brazil képviselőház külügyi és védelmi bizottságának elnökével közös sajtótájékoztatón vázolta a két ország új alapokra helyezett jövendőjét, este még becsúszott egy találkozó Viktor Zubkovval, az orosz gázszállításokért felelős állami Gazprom igazgatóságának elnökével is. A fél 10-kor kiadott közlemény szerint a Viktor Zubkovval - Oroszország egykori miniszterelnökével - folytatott megbeszélést követően Szijjártó Péter hangsúlyozta: az Ukrajnán keresztüli gázszállítások jövője bizonytalan. Ezért a Gazprommal megállapodtak arról, hogy a jövő évre szükséges földgáz mennyiség egy részét az orosz vállalat már idén leszállítja Magyarország számára. (Az erről szóló bejelentést Szijjártó Péter már március végén az Alekszej Miller Gazprom-elnök-vezérigazgatóval folytatott moszkvai tárgyalásai kapcsán megtette.) A tárgyalások jól haladnak, így a magyar ipari és lakossági ellátást biztosító szerződés hamarosan aláírhatóvá válik - tette hozzá. A Gazprom tavaly minden eddiginél több, 202 milliárd köbméter gázt szállított Európába. Csúcsot döntöttek a Németországba irányuló, egy év alatt 9,5 százalékos bővülést mutató szállítások is - jegyezte meg. Realitásnak nevezte, hogy Oroszország a jövőben is Európa első számú beszállítója marad - emelték ki. Magyarország gázfogyasztása megközelíti az évi 10 milliárd köbmétert, "ezért az az érdekünk, hogy egy kiszámítható, az energiaellátásunk biztonságát garantáló együttműködést tartsunk fent a Gazprommal" - hangsúlyozta Szijjártó Péter. Arról ugyanakkor nem tett említést, hogy tavaly a meleg időjárás miatt visszaesett az ország gázfogyasztása. Ráadásul a Magyarországot is sújtó klímaváltozás miatt hosszú távon további csökkenés borítékolható. Mindemellett a kormány Romániából, illetve a horvátországi Krk-szigetre tervezett, tengeren szállított folyékonygázlefejtőből is tervet gázt vásárolni. És azt sem említette meg, hogy az Ukrajna elkerülésére szőtt orosz tervek a szomszédos állam gazdasági ellehetetlenítését szolgálják.
Szerző

Megvan a megállapodás – Elmarad a légiforgalmi irányítók újabb sztrájkja

Publikálás dátuma
2019.04.17. 20:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A HungaroControl közlése szerint minden vitás kérdésben sikerült megállapodni.
Megállapodott egymással a HungaroControl és az irányítókat képviselő CONTROL Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete, így elmarad az április 23-ától tervezett határozatlan idejű sztrájk. A HungaroControl az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, minden vitás kérdésben sikerült megállapodni, a kollektív munkaügyi vitát lezárták, az április 23-a 10 órától tervezett határozatlan idejű sztrájk elmarad. A szakszervezet szerdán kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott, ennek ideje alatt a magyar légtér csak korlátozott számban tudott repülőgépeket irányítani. A dolgozók 11 és 13 óra között tartott munkabeszüntetést. Az érdekképviselet a HungaroControl korábbi tájékoztatása szerint 21 pontos követelést terjesztett be, ezek mindegyike a munkakörülményeikkel és a munkaidő beosztással voltak kapcsolatosak.
Szerző

319,51 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.04.17. 19:02
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Vegyesen mozgott a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben szerda este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 319,51 forintra mérséklődött 18 óra 30 perckor a reggeli 319,58 forintról. Az euró szerdán 319,08 és 320,01 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 280,54 forintról 279,91 forintra csökkent, ugyanakkor a dollár 282,56 forintról 282,80 forintra erősödött. Az euró árfolyama nem változott, reggelhez hasonlóan este is 1,1300 dolláron állt. 
Szerző
Témák
forint euró dollár