Fel sem vetődött az ExperiDance megszűnése

Publikálás dátuma
2019.04.18. 13:58
Az Experidance művészetéhez hozzátartozik, hogy papíron napi három előadásra is képes
Fotó: KOSZTICSÁK SZILÁRD / MTI
Nyolc táncos távozott Román Sándor együtteséből, de arról szó sincs, hogy feloszlana a tizenkilenc éves társulat.
A Táncélet (illetve a Corn & Soda) cikke alapján csütörtökön több online lap arról számolt be, hogy tizenkilenc év után megszűnik az ExperiDance Tánctársulat, ám ebből egy szó sem igaz – nyilatkozta a Népszavának a társulat ügyvezető igazgatója, társtulajdonosa, Vona Tibor. – Valóban több előadásunk elmarad, mivel nyolc szólista távozott az együttesből. A színpadi minőségben viszont nem kötünk kompromisszumot: nem tudtuk olyan gyorsan betanítani a helyükre érkezetteket, és nem kívántuk megnyirbálni a produkciókat. Tizenkilenc év és háromezer előadás után egy-két előadást leállítottunk, ebből kerekedett ez az egész. Ez roppant szomorú, elkeserítő. Mint ügyvezető, én nagyon rosszul végezném dolgomat, ha ennyi idő alatt egy tizenkilenc éves, három-négymilliárd forint értékű brandet lerombolnék azzal, hogy néhány előadást nem mutattunk be. Ráadásul az ExperiDance nemcsak tánctársulat, hanem egy nagyobb portfolió, egy cégcsoport - tette hozzá. Tizenötmillió forintot visszafizettünk a nézőknek az elmaradt előadások miatt – mondta Vona Tibor. − Más társulatok is leállnak, hogyha éppen a repertoárt frissíteni vagy betanítani kell, ebben semmi újdonság nincsen. Mi folyamatos műsorszolgáltatók voltunk, most a logisztikát nem sikerült tökéletesen összeraknunk, de csak ennyi történt, semmi extra. A Győri Balett is leállt egy időre, miután az együttes vezetője, Markó Iván távozott, de nem szűnt meg. Vona Tibor cáfolja a az elmaradó tao-pénzekkel kapcsolatos híreket is. Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő visszaigazolta, hogy érvényesnek tartja az EPER-pályázatunkat. (Az előadó-művészeti társaságiadó-támogatás megszüntetését kompenzálandó a kormány az előadó-művészeti szféra közvetlen támogatásának új pályázati rendszerét alakította ki – a szerk.) Most várjuk, hogy mennyi – a taót kiváltó − támogatást kapunk az új kulturális finanszírozási rendszerben - közölte lapunkkaL. 
 Vona Tibort nagyon bosszantja, hogy a rossz hír azonnal felkapott hír lesz, ráadásul úgy, hogy nem is igaz. – A Schwajda György vezette kaposvári színházban, vagy a Jordán Tamás-féle Nemzeti Színházban is előfordult, hogy több hónapot csúszott egy premier, de azokból nem lett ekkora rémhír.  Tizenkilenc éve működünk, nagyon kevés ilyen társulat van Magyarországon. A pályatárs együttesek általában ilyenkorra már megszűnnek, vagy személyi ellentétek, vagy a pénz hiánya, vagy az ötlettelenség miatt. Az ExperiDance – és ezt nem csak az elfogultság mondatja velem – e szempontból is hungarikum – mondta Vona Tibor.

Az ExperiDance

2000-ben alakult Magyarország első magántánctársulataként. Alapítója Román Sándor koreográfus, táncművész és Vona Tibor producer. Az ExperiDance a RaM Colosseum rezidens művészeti együttese annak megnyitása, 2011 tavasza óta. Eddig mintegy két tucat produkció kötődik az együttes nevéhez, művészeti hitvallása, hogy „a tüzes magyar táncokat népszerű nemzetközi és modern irányzatokkal” szelídítse meg, fokozza a végletekig. Tagjai magasan képzett táncosok. Látványos show-it eddig több mint 2,5 millióan látták. A tao támogatási rendszer – amely a jegyárbevétel 80 százalékáig adhatott kompenzációt − egyik legnagyobb nyertese volt a társulat.

A társulat közleménye

Az ExperiDance menedzsmentje a honlapján is cáfolta a társulat megszűnéséről szóló hírt, amit alább közlünk. >>„A társulat tulajdonosai nem döntöttek a társulat felbomlása mellett, erre vonatkozóan tulajdonosok között semmilyen belső tárgyalás nem történt.   A repertoár bemutatása időszakosan lett csak leállítva, melynek oka nyolc kiváló, tapasztalt táncművész rövid időn belüli távozása, akiknek többsége fajsúlyos, többnyire szólista szerepeket töltött be a darabjainkban. A színpadi minőség tekintetében a művek megnyirbálásával, csak félig felkészült szereplőkkel nem kívánunk színpadra állni, ebben nem kívánunk kompromisszumot kötni magunkkal, hiszen ezzel azonnal becsapnánk a leghitelesebb véleményformálóinkat, a nézőinket! A főszerepek visszapótlása az ExperiDance székházának professzionális próbatermi körülményei között jelenleg is zajlik. A társulat aktivitását napi szinten szervező szakmai és értékesítő menedzsmentnek nincs tudomása arról, hogy Román Sándornak lenne egy „újonnan szerződött” tánctársulata. Román Sándor ugyanazokkal a táncművészekkel dolgozott az elmúlt héten, időszakban is, akikkel az elmúlt egy évben is dolgozott. A társulat minden erejével és tudásával arra törekszik, hogy számtalan szerződéses kötelezettségének eleget téve mielőbb újra színpadra lépjen, olyan minőségben, mely minőség alapján anno kiérdemelte nézőitől a „Ritmus Ünnepe” kitüntető jelzőt!<<

Témák
ExperiDance
Frissítve: 2019.04.18. 14:06

Egy hiteles ember – Film a pápáról, aki nem akart pápa lenni

Publikálás dátuma
2019.04.18. 12:00

A türelem egyházfője, aki friss levegőt akar engedni az egyházba: új oldaláról ismerhetjük meg Ferenc pápát Wim Wenders filmjéből.
Ferenc pápának sokféle arcát ismerjük. Az egyszerű emberét, aki 2003-as megválasztása után bongiornóval köszöntötte a Szent Péter téren összegyűlt tízezreket, s lemondott az Apostoli Palota pompájáról. A jóságos atyáét, Szent Ferenc követőjéét, aki felhívja, felkeresi a bajba jutottakat, a gyászolókat, a betegeket, az emberi méltóságukban megsértetteket, a bebörtönzötteket, hogy erőt adjon nekik. A forradalmárét, aki a társadalom peremére jutottakat, a szegényeket, a menekülteket, a munkanélkülieket karolja fel. A szigorú főpásztorét, aki keményen inti a fiatalokat arra: legyenek bátrak, vállaljanak nagyobb szerepet a társadalomban. De egyre többször találkozhatunk azzal a pápával, aki a testvériség, a párbeszéd üzenetét hirdeti a világban. Aki elmegy a muzulmán országokba, gesztusokat tesz a zsidóknak, a pravoszlávoknak, hogy arra emlékeztesse őket: a vallások nagy része egy tőről fakad, s azt keressék, ami összeköti, s nem azt, ami szétválasztja őket.
Azt gondolhatnánk, mindent tudunk már a pápáról. Wim Wenders Ferenc pápa – Egy hiteles ember című filmjének azonban éppen az a legnagyobb értéke, hogy egy eddig ismeretlen arcát is bemutatja. A „türelem pápáját” ismerjük meg, aki nem fukarkodik paptársainak bírálatával. Úgy véli, sokan az egyházból „süketek”, nem hallják meg, mit mondanak az emberek. A pápa megértette, amit már a II. vatikáni zsinat pápája, XXIII. János is felismert: „friss levegőt” kell engedni az egyházba. Próbál is haladni az által kijelölt úton, ám időnként bizony ő is megakad, lelassul, túl nagy az ellenszél. Ezzel előre is számolt. „Sosem akartam pápa lenni” – árulta el egy gyermeknek.
Wim Wenders munkáját a Vatikán is segítette, több mint két évig kísérhette a pápát, aki minden kérdésre őszintén válaszolt. Ám nemcsak az egyházfő személyiségét ismerhetjük meg jobban, kiviláglik az is, milyen egyházat is szeretne. A szegények, az odafigyelés, a nyitottság egyházát képzeli el. „Nem lehet két urat szolgálni, vagy az Urat, vagy a pénzt szolgáljuk. Az Evangélium középpontjában is a szegények állnak” – figyelmeztet. „Nemet mondunk az egyenlőtlenséget szolgáló gazdaságpolitikára” – mondja latin-amerikaiak előtt az egyik bejátszás szerint. Tudja, hogy megannyi, ahogy fogalmaz, járvány fenyegeti az egyházat. Hírnevét csorbítják azok a papok, akik szexuális bűncselekményeket követtek el. „Ez az egyik legsúlyosabb bűn” – hangsúlyozza, ezért polgári bíróság előtt kell felelniük tettükért.
A filmben egy sor archív felvétel tűnik fel, amelyek egyértelműen bizonyítják: Ferenc személyiségét nem változtatta meg a pápaság, mindig, még Buenos Aires érsekeként ugyanazt a programot próbálta megvalósítani. A szeretet programját. Ez azonban csak akkor győzedelmeskedhet, ha leomlanak lelki falaink. A belső és külső falak csak a megosztást szolgálják. Meg kell védenünk a Földet – figyelmeztet 2015 júniusában megjelent Laudatio si enciklikájában. „Párbeszédet kell folytatni a tudományos élet képviselőivel” – magyarázza a filmben -, hogy megőrizzük a Teremtés csodáit, természeti értékeinket. S ami a legfontosabb: a megbocsátás egyházára van szükség. Éppen az vétkezik, aki mást vádol bűnnel – mutat rá. Wim Wenders filmjéből egy olyan személyiséget ismerhetünk meg, aki valóban jobbá, igazságosabbá akarja tenni a világot és senki sem térítheti le erről az útról. Hogy célba ér-e? Ehhez – mint mondja – a hívők imáira is szüksége van. Ám a film arra a következtetésre jut, hogy a pápa már eddig is nagyon nagy utat tett meg.

INFÓ

Ferenc pápa – Egy hiteles ember Bemutatja a Pannonia Entertainment

Túlélésre játszik a csaknem hatvanéves zenekar

Publikálás dátuma
2019.04.18. 09:30

Fotó: Mudra László
Megszűnhet az 1963 óta működő világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekar, ha az állami támogatás jövőre nem nő az idei többszörösére. Bolyki György ügyvezető igazgató erről is beszélt a Népszavának.
A jelennek nincs joga tönkretenni azt a csaknem hat évtizedes brandet, amit a Liszt Ferenc Kamarazenekar jelent. Mivel az idén hetvenmillió forintra emelt állami támogatás is csak a fellépő művészek fizetésének negyedét fedezi, a kiegészítő támogatás hiányában nem fog tudni fennmaradni az együttes – mondja Bolyki György, a zenekar novemberben kinevezett ügyvezető igazgatója.
– Novemberben volt egy beszélgetésem a kulturális kormányzat vezetőivel, melynek során biztatást kaptam, dolgozzak ki egy tervet annak érdekében, hogy az együttes ismét visszatérhessen a világ élvonalába. A koncepció elkészült, a döntéshozók asztalán van. Egyelőre annyit sikerült elérni, hogy az idei évre tervezett 46 millió forintos állami támogatást 70-re emeljék, ez elég arra, hogy ebben a negyedévben kifizessük a zenészek bérét. Ahhoz, hogy a következő, 2019–20-as szezonban a jelenleg tervezett koncertszám mellett továbbra is fizetést tudjunk adni, 300 millió forintra van szükség, és akkor még egyetlen koncertet sem rendeztünk – mutatja be a kijózanító számokat Bolyki György. A helyzetet nem látja esélytelennek: – Megkérdeztem a kulturális kormányzatot, hogy a Liszt Ferenc Kamarazenekarra szükség van-e, ők pedig határozottan igent mondtak.
A magánszféra megjelenésében azonban nemigen reménykedik. –Amikor kiderült, hogy a TAO meg fog szűnni, negyven nagyvállalatot jártunk végig. Megkérdeztük: most, hogy nem adókedvezményt kapnak, lesz-e olyan büdzsé, amelyből kulturális célokat támogatnak. Mindenki nemet mondott. Úgy tűnik, a cégek csak addig adtak a kultúrára sok-sok milliárdot, amíg ezzel anyagilag jól jártak – ecseteli tapasztalatait.
A zenekari tagok fizetésén kívül az együttessel rendszeresen fellépő világsztárok gázsiját, koncerttermek bérleti díját, hangszervásárlást és -karbantartást kéne finanszírozniuk a mindössze három munkatársból álló stáb és egy kis iroda bérleti díján kívül. – Vannak tagok, akik még mindig a zeneakadémiai tanuló hangszerükön játszanak – meséli Bolyki György, aki a muzsikusok leterheltségét is megemlíti. – Rengeteget dolgozunk az életben maradás érdekében, hétnapos munkahéttel, rengeteg fellépéssel, de nem elég próbával. Ez a folyamat nem tartható, mert a minőségi munka rovására megy.
Bolyki György
Fotó: Tóth Gergő
Többször felléptek már az argentin zongorista világsztárral, Martha Argerich-csel, akivel decemberben is együtt játszanak európai turnéján, így a budapesti Zeneakadémián is. De nem a húzónevekre hajtanak. – A víziónk az, hogy a húzónév ismét a Liszt Ferenc Kamarazenekar legyen. Fontos, hogy kivel játszunk, de az az igazán nagy érték, ha a zenekar neve hozza be a közönséget. A koncerteken átlagban 25 fővel fellépő együttesben három korosztály képviselteti magát, vannak zenészek, akik unokái lehetnének az együttes még aktív alapító tagjainak. Nincs elvándorlás, mert a Liszt Ferenc Kamarazenekar egy szakmailag kiemelkedő együttes, a világban óriási brand, megbecsült produkció, mely mögül ugyanakkor hiányzik a megfelelő mértékű állami támogatás. Ez pedig most már gátja a fejlődésnek és működésnek. Most értünk el a határhoz – mesél a presztízsről Bolyki György. A hazai zeneértő közönség nem bővíthető könnyen, Budapesten hatalmas koncertválaszték áll rendelkezésre. Vannak művészek, akik a könnyebb műfajok irányába nyitva növelik a nézőszámot. – Ne csináljunk úgy, mintha Mága Zoltánra nem telne meg az Aréna. Megtelik. Havasi Balázsra is. Nem mondhatjuk tehát, hogy a produkcióikra nincs igény. A társadalom széles rétegei igénylik ezeket a végtelenül leegyszerűsített zenei hatásmechanizmusokat használó performanszokat. Az igazi klasszikus zene viszont nem erre való, mivel az sokkal mélyebbre eljutó, formáló erővel bíró élményt nyújt, amely nem az arénában működik, sokkal intimebb közegekben, emelkedettebb térben kell játszani. Ez nem a showbiznisz. Ugyanakkor helye van mindegyiknek – vázolja a különbséget Bolyki György, aki énekesként és producerként tapasztalattal bír a könnyebb műfajokról is. Hogy lesz-e a Liszt Ferenc Kamarazenekar repertoárján filmzene, például a Harry Potter? – Miért ne? – válaszol kérdéssel. Ha a zenekar olyan közönségnek akar játszani, amely Harry Pottert akar hallgatni, és olyan helyen, ahová ez való; ha izgalmas projektre kapunk felkérést, amely művészileg vállalható, előfordulhat. Momentán nincs ilyen tervünk. De hangsúlyozom, nem alávaló dolog könnyűzenét játszani. Alávaló dolog rosszul játszani a könnyűzenét – fejezi be Bolyki György.

Az együttes

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult Budapesten. Sándor Frigyes, majd Rolla János vezetésével komoly nemzetközi hírnévre tett szert, felléptek – többek között – a New York-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a Sydney-i Operaházban, a párizsi Théâtre de la Ville-ben, valamint az amszterdami Concertgebouw-ban is, de rendszeresen koncerteznek Európa szinte minden országában is. Rendszeresen játszanak együtt világsztárokkal, köztük muzsikáltak együtt Szvjatoszlav Richterrel, Yehudi Menuhinnal, Jean-Pierre Rampallal, Isaac Sternnel, Msztyiszlav Rosztropovicssal, Maurice Andréval, Kocsis Zoltánnal, Schiff Andrással, Ránki Dezsővel és Martha Argerich-csel. Az együttes jelenleg 17 tagú.

Névjegy

Bolyki György a Bolyki Brothers együttes és az Erkel Ferenc Kamarazenekar tagjaként az elmúlt harminc évben több ezer koncertet adott Európa, Amerika és Ázsia legnevesebb fesztiváljain és koncerttermeiben. 2010-ben társalapítója, és a mai napig igazgatója a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválnak. 2018 novembere óta a Liszt Ferenc Kamarazenekar ügyvezető igazgatója.