„Nem az ellenfele, hanem az ítélete vagyok” – Stadionban vitáztak az ukrán elnökjelöltek

Publikálás dátuma
2019.04.20. 08:42

Fotó: SERGEI CHUZAVKOV / AFP
„Ukrajna államfője nem lehet egy oligarcha” – mondta Zelenszkij. Porosenko szerint ellenfele „gyenge államfő” lesz, amivel veszélybe sodorja az országot.
Érzelmektől túlfűtött, kölcsönös vádakkal telitűzdelt vita zajlott péntek este a kijevi Olimpiai stadionban Petro Porosenko hivatalban lévő ukrán államfő és kihívója, Volodimir Zelenszkij humorista elnökjelölt között két nappal az elnökválasztás vasárnapi második, döntő fordulója előtt. Az MTI összefoglalója szerint elsőként Zelenszkij – miután pénzfeldobással eldöntötték, hogy ő kezdi a műsort – Porosenkóhoz szólva közölte:
„én az ön hibáinak és be nem tartott ígéreteinek az eredménye vagyok”

Később még azt is hozzátette, hogy
„én önnek, elnök úr, nem az ellenfele, hanem az ítélete vagyok”.

Beismerte, hogy 2014-es elnökválasztáson ő maga is Porosenkóra szavazott, de – mint mondta – tévedett. Szavai szerint ugyanis két Petro Porosenko létezik:
egy, aki „remek szónok és gazdasági szakértő, sok mindenhez ért és egy másik, aki akkor jelenik meg, amikor kikapcsolnak a kamerák”.

Szemére vetette Porosenkónak az ukrán hadsereg Donyec-medencei veszteségeit, az ilovajszki és a debalcevei tragédiát, a Méltóság Forradalmának nevezett 2014-es kijevi Majdan-tüntetések eszméinek elárulását, saját vagyoni gyarapodását, őszintétlenségét, kapcsolatát – amit Porosenko egyébként tagad – Viktor Medvedcsukkal, A Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló ukrán politikussal.
Porosenko bevezetőjében azon meggyőződésének adott hangot, hogy Zelenszkij „gyenge államfő” lesz, amivel veszélybe sodorja az országot. Utalva a kampány alatt sokat hangoztatott bírálatára, miszerint nem tudni, mi várható Zelenszkijtől, ha megnyeri a választást, kijelentette:
„ön nem is egy zsákbamacska, hanem a zsák, a maga zsákjában pedig ördögök és macskák vannak, oligarchák, volt régiósok (Viktor Janukovics leváltott oroszbarát elnök hívei), és minden, ami az országomat fenyegeti. Mi nem engedjük önt hatalomra jutni”

Zelenszkij erre annyit válaszolt, hogy „jobb zsákbamacskának lenni, mint báránybőre bújt farkasnak”.
Porosenko egy kérdésére válaszolva Zelenszkij kijelentette, hogy ha államfő lesz, a hadiipari botrányban érintett Szvinarcsukék és Ihor Kolomojszkij oligarcha is – akiről az terjesztik, hogy ő mögötte áll –, egyformán „rács mögé kerülnek”, feltéve, ha a bíróság bűnösnek találja őket. Ígéretet tett a törvény előtti egyenlőségre, a képviselők, a bírák és az államfő mentelmi jogának eltörlésére. Sajnálatosnak nevezte a showman azt a helyzetet, hogy valamennyi ukrán televízió ukrán oligarchák kezében van, például az ő produkcióit sugárzó 1+1 csatorna Kolomojszkijé az Ötös televízió pedig Porosenkóé. Ezután leszögezte, hogy
„Ukrajna államfője nem lehet egy oligarcha, hanem a nép emberének kell az ország elnökének lennie”.

Porosenko újfent szemére vetette Zelenszkijnek, hogy egy 2014-es tévéinterjúban azt mondta: hajlandó letérdelni Putyin előtt. Zelenszkij emlékeztetett, akkor azt mondta, hogy kész letérdelni Putyin előtt, csak Ukrajnát ne kényszerítse térdre. Hozzátette: most is kész ezt megtenni azok az anyák, feleségek és gyerekek előtt, akikhez a fiuk, férjük, apjuk nem tért vissza élve a kelet-ukrajnai frontról, majd váratlanul térdre ereszkedett a színpadon, mire Porosenko is letérdelt, és megcsókolta a nemzeti lobogót, amelyet a háta mögött egy önkéntes nő tartott, akinek a férje 2014-ben esett el a Donyec-medencében. Múlt vasárnap hiába várta Porosenko ellenfelét a kijevi Olimpiai Stadionban, Zelenszkij nem jelent meg a kettejük közti nyilvános vitán. A stadionos vitát Porosenko erőltette, míg Zelenszkij továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy április 19-én találkozzanak ott. Az államfő aznap a köztévé stúdiójában akar összecsapni vele. Porosenkót a stadion előtt mintegy ötezer híve várta. az elnök rövid buzdító beszédet intézett a csarnok előtt felállított színpadról, majd ezután bent újságíróknak tartott tájékoztatót egy szűk órán keresztül, amíg ellenfelére várt. Erről itt írtunk bővebben.
Szerző

Kigyulladt egy magyarokat szállító busz Horvátországban

Publikálás dátuma
2019.04.20. 07:09
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A baleset Delnice közelében történt, senki nem sérült meg. A tűz okát vizsgálják.
Kigyulladt egy magyarokat szállító autóbusz Horvátországban Delnice közelében, de senki sem sérült meg – számolt be pénteken online felületén a 24sata nevű horvát napilap. Az autóbusz péntek délután 2 óra körül gyulladt ki a Cardak-alagútból kijövet az A6-os autópálya Rijeka felé vezető oldalán. A tüzet eloltották, okát vizsgálják – közölte a Tengermelléki-fennsíki megyei rendőrség.
Szerző

Felgyújtották Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményét Moszkvában

Publikálás dátuma
2019.04.19. 21:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Tórát Hájím jesivában mintegy 60 hallgató, rabbi és vendég volt a támadás idején.
Ismeretlenek felgyújtották Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményét, a moszkvai Tórát Hájím jesivát - közölte Mojse Lebegy rabbi a RIA Novosztyi hírügynökséggel péntek este. A rabbi felhívta a figyelmet arra, hogy
az incidens a judaizmus fő ünnepe, a pészah előtt történt.

A tanintézményben mintegy 60 hallgató, rabbi és vendég tartózkodott, akik a széder esti közös étkezésre érkeztek. Lebegy elmondta, hogy a kóser hús kamrája égett le.
Olga Jeszaulova, a moszkvai főrabbi sajtótitkára az Interfaxnak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy a rendvédelmi szervek hamar megtalálják az elkövetőket. Személyi sérülésről az esettel kapcsolatban hírügynökségi jelentések nem számoltak be.
Idén a pészahot, amikor a zsidók egyiptomi kivonulásról, a rabszolgaságból való szabadulásról emlékeznek, április 19-én estétől 27-ig tartják.