Stabilizálták a Notre-Dame szerkezetét, számítógépes hiba is közrejátszhatott a tűzben

Publikálás dátuma
2019.04.20. 17:52

Fotó: LIONEL BONAVENTURE / AFP
A tűzoltók lehűtötték a falakat és a törmelékeket. Már nem tartanak attól, hogy leomolhatnak a székesegyház falai.
Négy nappal a tűz után stabilizálták a párizsi Notre-Dame meggyengült struktúráját, így a tűzoltók péntek este elhagyhatták a katasztrófa helyszínét – írja az AP hírügynökség. Gabriel Plus, a párizsi tűzoltóság vezető szóvivője közölte:
már nem kell tartani attól, hogy leomolhatnak a székesegyház falai.

Hozzátette, hogy már nincsenek „forró pontok”, a tűzoltók lehűtötték a falakat és a törmelékeket. Szerinte
csoda, hogy az épület még mindig áll, és sikerült megmenteni az ereklyéket.

A gótikus székesegyházban hétfőn, az esti órákban csaptak fel a lángok. Leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A nyomozók szerint a tűz véletlenül keletkezett, jelenleg több olyan tényezőt is tanulmányoznak, amely kiválthatta a katasztrófát. Sajtóértesülések szerint vizsgálják, hogy a tűz azokhoz az ideiglenes felvonókhoz kapcsolódik-e, amelyeket a katedrális felújítása során használtak. A székesegyház rektora úgy véli, egy „számítógépes hiba” is szerepet játszhatott a történtekben. További részleteket nem árult el, csak annyit mondott, 2-3 hónap múlva derülhet fény a tűz okaira. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található Notre-Dame az egyik legnagyobb francia turistalátványosság, milliók keresik fel évente. 

Az adományok miatt dühösek a sárgamellényesek

A France24 azt írja, a sárgamellényesek – akik szombaton immár 23. alkalommal vonultak utcára – dühösek, amiért már csaknem egymilliárd eurót ajánlottak fel francia milliárdosok a Notre-Dame helyreállítására, míg az ő követeléseik továbbra sem teljesültek. Úgy vélik, ezt az összeget másra kellene fordítani, és bírálták az adományok adómentességét is. 

Szerző
Frissítve: 2019.04.20. 17:57

Öt ember halt meg a szélvihar miatt az USA-ban

Publikálás dátuma
2019.04.20. 14:01
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Georgia északkeleti részére, Észak- és Dél-Karolinára, valamint Virginiára tornádóriasztást adtak ki.
Öt ember vesztette életét a szélvihar miatt az USA-ban – írja az AP hírügynökség közlése alapján az ABC News. Pénteken a floridai Woodville-ben egy fa dőlt egy házra. Egy nyolc éves kislány életét vesztette, egy 12 éves fiú pedig megsérült. Korábban Mississippiben három, Alabamában egy ember halt meg a szélvihar miatt. Georgia északkeleti részére, Észak- és Dél-Karolinára, valamint Virginiára tornádóriasztást adtak ki.
Szerző

Minisztériumi épületnél robbantottak Kabulban

Publikálás dátuma
2019.04.20. 13:22

Fotó: STR / AFP
A támadást három fegyveres követte el, állítólag az egyikük bejutott az épületbe.
Robbantás és lövöldözés volt Kabul központjában, a Kommunikációs és Informatikai Minisztérium épületénél helyi idő szerint szombat délelőtt, 11 óra 40 perc körül. A BBC-nek egy minisztériumi forrás azt mondta: a támadást három fegyveres követte el, és egyiküknek sikerült bejutnia az épületbe. A tizennyolc emeletes épületet több száz ember hagyta el.
Szerző