Előfizetés

Kegyetlen erőszaknak nevezte a Srí Lanka-i merényleteket a pápa húsvéti beszédében

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.21. 18:42

Fotó: Massimo Valicchia / NurPhoto
A fegyverek elhallgattatását sürgette a világban.
Kegyetlen erőszaknak nevezte a Srí Lanka-i merényleteket Ferenc pápa húsvét vasárnap a vatikáni Szent Péter téren mondott beszédében, amelyben a szigetország keresztény közösségét, az áldozatok családjait és a sebesülteket "szerető barátságáról" biztosította. A katolikus egyházfő a fegyverek elhallgattatását sürgette a világban, a harctereken éppúgy, mint a városok utcáin. Ferenc pápa szokás szerint a világ jelenleg is konfliktusok dúlta térségeit sorolta fel húsvéti üzenetében. Elsőként Szíriát említette, sürgetve, hogy találjanak politikai megoldást a régóta tartó háborúra a menekültek hazatérésének biztosításával. Líbiában az erőszak helyett a párbeszédet szorgalmazta, Ukrajnában a tartós béke megteremtését humanitárius segítség biztosításával. Az egyházfő húsvéti üzenete után Urbi et Orbi áldást osztott Róma városára és a világra. A pápa szavait 70 ezres tömeg hallgatta a Vatikánban. 

Kétszáznál is több halottja van a Srí Lanka-i merényletsorozatnak

Garamvölgyi Flóra
Publikálás dátuma
2019.04.21. 17:28

Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP
Egyelőre senki nem vállalta a felelősséget az összehangolt támadásokért.
Az elmúlt évek legsúlyosabb terrorsorozata rázta meg vasárnap Srí Lanka fővárosát, Colombót és környékét. Nyolc robbantásos merénylet történt, ezek közül három keresztény templomban, négy pedig szállodákban. A jelenlegi adatok szerint 207 halálos áldozata (köztük 35 külföldi állampolgár) és több, mint 450 sérültje (ebből 19 külföldi) van a támadássorozatnak. A külföldi áldozatok között kínai, brit, holland és török állampolgárok is vannak. A magyar külügyminisztérium tájékoztatása szerint jelenleg nincs információ arról, hogy magyar érintettje lenne a támadásoknak.
Az összehangolt támadásokat eddig semmilyen szervezet sem vállalta magára.

A húsvétvasárnap, kora délelőttre időzített hat merénylet szinte egyszerre történt. Colombóban a Szent Antal templomot, és három luxusszállodát támadtak meg. A fővárostól nem messze fekvő Negombo Katuvapitijai Szent Sebestyén-templomában és a Batticaloa egyik templomában volt robbanás, éppen a húsvéti mise idején. A jelenlegi információk szerint 
a detonációk egy részét öngyilkos merénylők okozták.

A hetedik robbanás órákkal a többi után történt, egy kisebb szállodában, Dehivelában, amely szintén a főváros közelében található. A detonáció során két ember meghalt. Nem sokkal ezután egy másik külvárosi lakóövezetben is robbantottak egy házkutatás közben, itt három rendőr is életét vesztette. A legfrissebb hírek szerint ezt 
a két utóbbi merényletet is az első hat robbantás felelősei követték el, menekülés közben.

Az ország kormánya kijárási tilalmat rendelt el, és felfüggesztette a közösségi média működését is. A délutáni órákban hét embert őrizetbe vettek, közülük hármat letartóztattak. A Guardian információi szerint azóta még több ember került őrizetbe, de őket még nem hallgatták ki, és a nevüket sem hozták nyilvánosságra.

Etnikai, vallási feszültségek

Sri Lankán hivatalosan 2009-ben ért véget az 1982-ben kezdődött polgárháború, amit a kormány és a buddhista vallású szingaléz többség ellen indított a hindu Tamil Ilam Felszabadító Tigrisek nevű lázadó (terrorista) szervezet az ország északi részének elszakadása érdekében. A harcokban 80-100 ezer ember halt meg. A polgárháború vége óta nem volt jelentősebb támadás vagy terrormerénylet az országban, bár 2018 elején néhány hónapos szükségállapotot hirdettek, mert egy buddhista csoport mecseteket és muszlimok tulajdonában lévő üzleteket támadott meg. A 21 milliós Sri Lankán a lakosság mindössze hat-hét százaléka katolikus (70 százalék körül van a buddhisták aránya, 10-12 százalék muszlim, illetve hindi) , de a katolicizmust egységesítő erőnek tekintik, mivel az kisebbségi tamilok és a többségi szingalézek egyaránt az egyház tagjai. 

Őrizetbe vettek hét embert Srí Lankán, három rendőr meghalt az akcióban

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.21. 15:06

Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP
Részleteket nem tudni, a merényleteket még senki nem vállalata magára.
Őrizetbe vettek hét embert vasárnap Colombóban egy házkutatás során, amelyben három rendőr életét vesztette - közölték a Srí Lanka-i hatóságok. A rendőrök a főváros Dematagoda nevű peremkerületében tartottak házkutatást, ahol a nyolcadik robbanás történt. Az AP hírügynökség értesülései szerint az akció során a házban tartózkodók legalább két robbanószerkezetet is működésbe hoztak, a hatóságok szerint a három rendőr e robbanásokban vesztette életét. Ruvan Vidzsevardena Srí Lanka-i védelmi miniszter helyi idő szerint vasárnap este tartott sajtótájékoztatóján a merényleteket vallási szélsőségesek által elkövetetett terrorcselekményeknek nevezte. Hozzátette, hogy a nyolc robbantás nagy része vélhetően öngyilkos merénylet volt. Ranil Vikremeszinghe miniszterelnök aggodalmának adott hangot miatt, hogy a húsvétvasárnapi merényletek - amelyek elkövetőjeként egyetlen szervezet sem jelentkezett - negatív hatással lehetnek az ország biztonsági helyzetére és a gazdaságára.  A húsvétvasárnapi nyolc robbantás - köztük több öngyilkos merénylet - elkövetőjeként egyetlen szervezet nem jelentkezett. Az ország kormánya kijárási tilalmat rendelt el, és felfüggesztette a közösségi média működését is.