Előfizetés

Toronymagasan nyert Zelenszkij az ukrán elnökválasztáson

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.22. 09:26
Volodimir Zelenszkij köszönetet mond választási győzelméért
Fotó: Celestino Arce / NurPhoto
90 százalékos feldolgozottság mellett a szavazatok 73 százalékát tudhatja magáénak a színészből lett elnökjelölt. Porosenko elismerte vereségét, a politikai életből nem tervezi távozását.
A szavazatok 90 százalékos feldolgozottsága mellett biztosnak látszik: Volodimir Zelenszkij toronymagasan nyerte az ukrán elnökválasztás második fordulóját. Zelenszkij a szavazatok 73 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, Petro Porosenko 25 százalékot, írja a Reuters. A vasárnap esti urnazárás után közzétett első exit poll-felmérés ugyanezt az eredményt vetítette előre.
"Hivatalosan még nem vagyok elnök, de mint egy ukrán állampolgár, azt tudom mondani az összes volt szovjet tagországnak, nézzenek csak ránk. Minden lehetséges!"

- mondta vasárnap éjjel támogatóinak Zelenszkij, miután már biztosnak látszott győzelme. A választás színészből és humoristából lett győztese kampányában a kelet-ukrajnai háború lezárását ígérte, továbbá a korrupció megfékezését, és az árak emelkedésének, illetve az emberek életszínvonalának romlásának megállítását.
Zelenszkij viszont egy sor területen radikális fordulatot ígért, ami viszont nyugtalanítja az állandóságot kedvelő befektetőket, hangsúlyozza a Reuters: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) milliárd dolláros, Ukrajnának nyújtott támogatásának jövője is bizonytalanná válhat. Az új elnöktől a 2016-ban államosított PrivatBank ismételt privatizációját várják, a tulajdonosok kárpótlását, illetve az üzemanyagárak emelését. Zelenszkij  gazdaságpolitikáját jelenleg még homály fedi. Az eredménytől függetlenül, Ukrajna külpolitikájának legfontosabb elemei viszont változatlanok maradnak: az ország továbbra is az euroatlanti integráció elkötelezett híve marad.

Porosenko megmarad politikusnak

Petro Porosenko elnök elismerte az exit poll eredmények ismertetése után, hogy vereséget szenvedett. Újságírók előtt azt ígérte, hogy egyből telefonál Zelenszkijnek, és gratulál neki a győzelméhez, írja az MTI. Szavai szerint azt teszi, amit civilizált országokban szokás, mert "egyesülni és védeni" kell az országot. "Már a jövő hónapban elhagyom az államfői posztot, így döntött az ukránok többsége, és én ezt a döntést elfogadom" - jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy a politikai életből nem szándékozik távozni. Porosenko azt is közölte, hogy stábjával kész segítséget nyújtani Zelenszkijnek mint új államfőnek az átmeneti időszakban.

290-re emelkedett a Srí Lanka-i áldozatok száma, újabb bomba került elő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.22. 08:40

Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP
Az elnök nemzetbiztonsági ülést hívott össze, a felelősök még mindig nem adtak hírt magukról, hétfőre 24 embert vettek őrizetbe. Már muszlimokat is ért támadás.
Hétfő reggelre 290-re emelkedett a Srí Lanka-i merényletsorozat áldozatainak száma, írja a Reuters. A sebesültek száma megközelíti az 500-at. Az áldozatok többsége helyi, a külföldiek között britek, portugálok, törökök és dánok is vannak, de sokakat még nem azonosítottak. Hétfőre már 24 gyanúsítottat vettek őrizetbe, mind Srí Lanka-i állampolgárok. A korábban elrendelt kijárási tilalmat hétfő hajnalban ugyan feloldották, ám kedd éjszakára is bevezetik az intézkedést: este 8-tól hajnali 4-ig tilos az utcákon tartózkodni. A közösségi médiumokatszintén nem tették elérhetővé, és a szállodák környékén, illetve a főváros üzleti negyedében továbbra is géppuskás katonák állnak őrt.
Az elmúlt évek legsúlyosabb terrortámadása rázta meg vasárnap Srí Lanka fővárosát, Colombót és környékét: nyolc robbantásos merénylet történt, ezek közül három keresztény templomban, négy pedig szállodákban. Többségük öngyilkos merénylet volt. A vérfürdő felelősei hétfő reggel még mindig nem adtak hírt magukról. Ranil Wickremesinghe miniszterelnök vasárnap arról nyilatkozott, a merényletek előtt már voltak arról szóló értesüléseik, hogy iszlamista szélsőségesek egy kevéssé ismert csoportja merényletre készül. Nem nevezte meg a csoportot.
Maithripala Sirisena elnök hétfőn kora reggel összehívta az ország nemzetbiztonsági ülést, amin mások mellett Wickremesinghe miniszterelnök is részt vesz majd. Sirisenakülföldön volt a robbantások idején, visszaérkezésekor
az elnök útját biztosító katonák a reptéren, az indulási kapuknál is találtak egy házi készítésű bombát.

Vasárnap, a késői órákban Molotov-koktéllal támadtak egy Srí Lanka-i mecsetre is, továbbá felgyújtottak két muszlim tulajdonosú boltot a hatóságok szerint.
Sri Lankán hivatalosan 2009-ben ért véget az 1982-ben kezdődött polgárháború, amit a kormány és a buddhista vallású szingaléz többség ellen indított a hindu Tamil Ilam Felszabadító Tigrisek nevű lázadó (terrorista) szervezet az ország északi részének elszakadása érdekében. A harcokban 80-100 ezer ember halt meg. A polgárháború vége óta nem volt jelentősebb támadás vagy terrormerénylet az országban, bár 2018 elején néhány hónapos szükségállapotot hirdettek, mert egy buddhista csoport mecseteket és muszlimok tulajdonában lévő üzleteket támadott meg.
A 21 milliós Sri Lankán a lakosság mindössze hat-hét százaléka katolikus (70 százalék körül van a buddhisták aránya, 10-12 százalék muszlim, illetve hindi) , de a katolicizmust egységesítő erőnek tekintik, mivel az kisebbségi tamilok és a többségi szingalézek egyaránt az egyház tagjai.

Az exit poll szerint Zelenszkij irgalmatlanul megverte Porosenkót az elnökválasztáson

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.04.21. 19:53

Fotó: GENYA SAVILOV / AFP
A humorista felmérések szerint háromszor annyi szavazatot kapott, mint a hivatalban lévő államfő.
Volodimir Zelenszkij toronymagasan nyerte az ukrán elnökválasztás második fordulóját a vasárnap esti urnazárás után közzétett első exit poll-felmérés eredménye szerint. Az úgynevezett nemzeti felmérés előzetes - helyi idő szerint 18 órai - adatai alapján a humorista elnökjelölt a szavazatok 73,2 százalékát szerezte meg, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt a választók 25,3 százaléka támogatta. A nemzeti exit pollt a Demokratikus Kezdeményezések, a KMISZ és a Razumkov Központ nevű szociológiai intézetek végezték közösen. A végleges - az urnazáráskor készült - exit poll-eredményeket este tíz órakor teszik közzé.      Petro Porosenko az exit poll ismertetése után elismerte vereségét. Újságírók előtt azt ígérte, hogy már most telefonál Zelenszkijnek, és gratulál neki. "Már a jövő hónapban elhagyom az államfői posztot, így döntött az ukránok többsége, és én ezt a döntést elfogadom" - jelentette ki.  Zelenszkij a Facebookon élő videókapcsolással a stábjából köszönetet mondott elsősorban édesanyjának, feleségének, gyerekeinek és minden családtagjának, majd csapatának, stábjának, minden egyes szakértőnek, jogásznak, önkéntesnek, megfigyelőnek és call-centeresnek. Külön kifejezte háláját "Okszanának és Ljubának, akik a fentebb felsoroltak után takarítottak". Kiemelten megköszönte a támogatást Kvartal-95 elnevezésű humorcsapata tagjainak. "Köszönöm a rendfenntartóknak a becsülettel végzett munkájukat, az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU), hogy jó állapotban megőriztek, köszönöm minden katonának és önkéntesnek, hogy védik Ukrajnát. Köszönet az újságíróknak, minden ukránnak, aki engem támogatott, és azoknak, akik másként választottak. Köszönet minden ukránnak, bárhol is legyenek most. Ígérem, hogy sohasem hagyok cserben senkit sem" - jelentette ki, majd a többi volt szovjet állam lakóihoz fordult: "Még hivatalosan nem vagyok elnök, de mint Ukrajna állampolgára minden posztszovjet országnak üzenem, nézzetek ránk, minden lehetséges. Hála Istennek" - tette hozzá.  Az eredménytől függetlenül, Ukrajna külpolitikájának legfontosabb elemei változatlanok maradnak: az ország továbbra is az euroatlanti integráció elkötelezett híve marad, mindkét jelölt véget akar vetni a keleti régiókban folyó harcoknak, és természetesen kiáll hazája szuverenitása, területi épsége mellett. E tekintetben különbségek csak a hangsúlyokban mutatkoznak. Zelenszkij viszont egy sor területen radikális fordulatot ígért.
Kapcsolódó
Ugrásra kész a showman csapata Ukrajnában