Kamupártok keresztanyja, aki állítólag kétmilliárdnál is több állami támogatást tüntetett el

Publikálás dátuma
2019.04.26. 06:25

Így lehetett milliárdokat elcsalni a választási rendszerben.
Seres Mária és férje, Stekler Ottó az elmúlt két választás során kétmilliárd forintnál is több állami támogatást tüntethetett el nyom nélkül a hozzájuk kötődő hat különböző kamupárton keresztül - ezt állítja a Rablópártok című film, amelyet a Gulyás Márton aktivistához köthető Partizán közéleti videoblog készített.    Az elmúlt évek kamupártjairól és azok hatalmas közpénz-lenyúlásairól készített tényfeltáró film szerint Seresék úgy tudták elkövetni a visszaéléseket, hogy nem semmisítették meg 2006-ban azt a több mint 600 ezer szignót, amelyet a képviselők költségtérítésének elszámolása miatti népszavazási kezdeményezésével gyűjtöttek.  – Ez egy érdekes történet – mondta lapunknak Mátrai Csaba, aki Seres Mária pártja, az SMS országos listáján a 12. helyen szerepelt 2014-ben. Mátrai építészmérnökként dolgozott 2010 és 2014 között pedig Szabadbattyán polgármestere volt. Seres szintén építészmérnök, Mátrait – elmondása szerint – a közös munkájuk alapján találta meg. – Azt mondta, pártalapítási ambíciói vannak. Szimpatikus volt az az aláírásgyűjtése nekem is, így hamar igent mondtam – mesélte Mátrai. Hirtelen jött a megkeresés, így nem nézett utána sem Seresnek, sem az akkor még tervezett pártjának. Mátrai azt állítja, hamar kiábrándult az SMS-ből, hiszen „furcsa stílus jött elő, minden tárgyaláson”. Ezért úgy döntött, függetlenként indul, viszont mivel már regisztrált SMS-es jelölt volt, azt mondták neki, hogy ezt már nem tudják törölni. Mátrai nem érte el a 2 százalékos küszöböt, így a felvett állami támogatást, 1 millió forintot egy összegben, saját zsebből fizette vissza. Egy nyíregyházi nyomozócsoport így is megkereste és kérdéseket tett fel neki. Fél év múlva közölték vele, lezárták a nyomozást. Mátrai 2014 óta nem találkozott Seres Máriával, sőt nem is beszéltek. Egyszer kereste meg valaki az SMS-ből a 2014-es választás után, hogy indulnának megint egy voksoláson és rá is számítanak. Mátrai, aki akkor már Ausztriában dolgozott, elhajtotta a telefonálót. Gulyás Márton lapunknak azt mondta: Mátrai esete nem egyedülálló. – Seresék rengeteg embert hülyítettek be. Azt állították nekik, vegyék fel a támogatást és kampányoljanak, ha nincs meg a határ, akkor majd megoldják. Ebből nem lett semmi – fogalmazott az aktivista. Gulyásnak egyébként a több tízezer megtekintéssel bíró filmmel „tervei” vannak, nem hagyják annyiban a rablópártok ügyét. Seres Máriát – ahogy Gulyás Márton sem – így mi sem értük el sem telefonon, sem e-mailen. Seres férjét, Stekler Ottót, aki a Magyarországi Zöld Párt egykori pártigazgatójaként dolgozott, és a film szerint a kamupártos lenyúlások fő irányítója volt, Gulyás elérte, de a férfi rácsapta a telefont.

Seres Mária: „nyilvánvalóan megrendelésre készült, lejárató anyag”

 "Egy magát mindenekelőtt nagyon okos, vagány, hiteles és oknyomozónak gondoló rossz szándékú provokátor nyilvánvalóan megrendelésre készült, szándékosan negatív, manipulált és lejárató anyaga" – így minősítette a Népszavának Seres Mária, az SMS-párt korábbi vezetője Gulyás Márton Rablópártok című filmjét. Seres bírósági felelősségre vonást ígért, leleplező és letaglózót, de nem rájuk nézve. "Seres Mária nyilatkozatát nem ismerem, velem nem állt szóba sem ő, sem a férje. Az eddig ismertek alapján a nyilatkozat nem cáfolat, éppen ezért azt gondolom, a filmben bemutatott összefüggésekkel kapcsolatban Seres továbbra is adós minimum egy magyarázattal – reagálta a Népszavának Gulyás Márton, hozzátéve: ha jogi útra kívánja terelni az ügyet, akkor állnak elébe. 

Szerző
Témák
kamupártok

Akkorát nyitottunk délre és keletre, hogy 46 országban csökkent a magyar export szintje

Publikálás dátuma
2019.04.26. 06:00
Orbán Viktor a kazah miniszterelnökkel, Karim Makszimovval
Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A dübörgő propaganda ellenére volt, ahol 89 százalékkal esett vissza tavaly a hazai export. Na de az importunk! - jegyezte meg erre a Külügyminisztérium államtitkára.
Miközben javában zajlik a hangzatos keleti és déli nyitás, a miniszterelnök és csapata pedig olyan virágzó keleti diktatúrákba látogat el gazdaságpolitikai találkozókra, mint Kazahsztán vagy Kína, érdemes megnéznünk, milyen eredményei vannak a nyitásnak a valóságban. Mesterházy Attila szocialista politikus vette a fáradságot, és megnézte, az eredmények pedig megdöbbentőek voltak. Mint írja, az Eurostat 2018-as adatai szerint a teljes magyar export mindössze 18,2 százaléka ment unión kívüli országokba, Ázsiába pedig az exportérték mindössze 5,09 százaléka került, ami – Mesterházy megjegyzése szerint – a legalacsonyabb arány a 2010-es kormányváltás óra, és euróértéken mérve is csökkenés 2017-hez képest.
A külügyminisztériumhoz címzett leveleiben a politikus 46 országot sorol fel, ahol 2017-hez viszonyítva kisebb-nagyobb értékben, de esett a magyar export szintje.

A nagy, erős barátok sem kérnek a magyar áruból

A legdurvább értéket Jemennél találta, ahol 89 százalékos volt a visszaesés, de Angolánál is 87 százalékos csökkenést vett észre. Pakisztán esetében 43 százalékkal esett az export, de Ghána (-34 százalék) és Tadzsikisztán (-32 százalék) is mérsékelten vásárolt magyar terméket. Ennél fájóbb lehet, hogy hiába az új szerelem, Kínában tavaly 14 százalékkal csökkent a magyar export szintje, Oroszországnál pedig 7 százalékos visszaesés jelentkezett. Pedig Orbán Viktor 2012-ben még célul tűzte ki, hogy a hazai export harmada keletre menjen - idézte fel Mesterházy Attila. Ezen az Infogram-oldalon megtekinthető a KSH adatai alapján készített teljes, 2017-es és 2018-as exportlista, ami természetesen helyenként javuló eredményeket is tartalmaz. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Mesterházy által felsorolt 46-on kívül még öt országban esett a magyar export, ezeknél viszont már 2017-ben is alig érte el a pár millió forintos értéket. 

Évről évre rekordot döntünk

A kisregényt terjedelmét elérő (a parlament oldalán a 184-235 közötti számokon elérhető) levélfüzérre lényegében egy oldalban válaszolt Magyar Levente a külügyi tárca államtitkára. Magyar csak a szépre akart emlékezni a tavalyi év kapcsán: „A magyar export évről évre rekordokat dönt, így volt ez 2018-ban is, amikor exportunk meghaladta a 105 milliárd eurót. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján forintban számítva mind az Európai Unió tagállamaiba, mind az unión kívüli piacok irányába növelni tudtuk kivitelünket” - írta az államtitkár, aki szerint a visszaeséseket olyan jelenségek okozhatták, mint az Oroszország esetében elrendelt sertésembergó, vagy az itthon felbukkanó állatbetegségek miatt elrendelt húsexport-tilalom. 
Magyar aztán belekapaszkodott az egyetlen, Mesterházy által is említett pozitívumba, hogy nőtt az Ázsiából származó import szintje - és hangsúlyozta, hogy mennyi új beruházás érkezik Magyarországra. Kitért arra is, hogy a keleti relációkból érkező import 93 százaléklát Kína, Dél-Korea, Japán, de legfőképpen Oroszország adja, utóbbi főleg energiahordozók (földgáz) formájában.
Szerző
Frissítve: 2019.04.26. 07:16

A XV. kerületi gyerekek a Fidesz miatt nem mehetnek nyári táborba

Publikálás dátuma
2019.04.25. 21:03
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A kerületi Fidesz-frakció helyi szövetségeseivel eddig ötször kaszálta el a költségvetés megalkotását. Ezzel ugrik az állami támogatás is, amiből a táborokat finanszírozták.
A „dögöljön meg a szomszéd tehene is” - magyaros virtusának újabb példáját szolgáltatta a XV kerületi Fidesz, ami többszöri szabotálással akadályozta meg, hogy a kerület 2,5 milliárdos állami forráshoz jusson. Ennek – egyéb következményei mellett – az lett az eredménye, hogy idén az állami a keretből finanszírozott nyári táborokat sem tudják megtartani – írja a 444.hu. A portálnak egy olvasó írt az ügyben, és kiderült, hogy állításai megalapozottak. A az önkormányzat Balatonvilágoson és Bernecebarátiban tart fent nyári tábort, ahol szülőknek néhány ezer forintba kerül a 7 nap. A rászoruló gyerekek, akiknek az iskolai étkezése 50 vagy 100%-ban támogatott, a táborban is ingyen étkeznek, csak a busz költségét kell kifizetniük. 
A lap hozzáteszi, a közgyűlés fideszes képviselői négy független szövetségesükkel karöltve sorozatban egy csomószor leszavazták a költségvetést, valószínűleg azért, hogy ezzel büntessék a kerületet, amiért az időközi polgámester-választáson egy ellenzékire szavazott. A 444.hu kérdésreaz önkormányzatnál megerősítették, hogy 
„igen, valóban veszélybe került a nyári táborok lebonyolítása (Bernecebarátiban, valamint Siófok/Balatonvilágoson) azzal, hogy a képviselő-testület – a teljes Fidesz-frakció nem szavazatával, valamint négy független képviselő tartózkodásával – eddig ötször utasította el a XV. kerület költségvetési rendeletének megalkotását.”

A táboroztatást ez konkrétan azért érinti, mert „elfogadott költségvetés hiányában a kerület éves szinten 2,5 milliárd forint állami támogatástól esik el, saját forrásaiból gazdálkodik – ez azt jelenti, hogy csak a kötelező önkormányzati feladatok ellátására jut pénz, az önként vállalt feladatokra nem.” Az olvasó azt is megírta, hogy az érintett szülők tudomása szerint a költségvetés körüli tusakodás miatt már a táborok tavaszi felújítása is elmaradt. A hírportál szerint ez is igaznak bizonyult, a dolognak ráadásul további jelentősége is van. Az önkormányzat szerint ugyanis éppen ez az egyik oka annak, hogy valószínűleg akkor sem tudnák már megtartani a táborokat, ha hirtelen kerülne pénz a megrendezésükre. A szükséges felújítás híján ugyanis szerintük nem lehetséges az ÁNTSZ-engedély megszerzése.
A két helyszínen tavaly összesen közel 1500 gyerek nyaralt: Bernecebarátiban 1041-en, míg Siófok/Balatonvilágoson 440-en.

Szerző