Előfizetés

Ungár Péter coming outolt: igen, meleg vagyok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.25. 17:44

Fotó: Népszava
Az irgalom fontosságát hangsúlyozta az LMP politikusa.
– Személyes érintettségem van az üggyel kapcsolatban, de nem szeretném, hogy ez határozza meg a politikai identitásomat – jelentette ki a Magyar Hangnak adott interjújában Ungár Péter azzal kapcsolatban, miért ő viszi pártjában a homoszexualitással kapcsolatos ügyeket. Szerinte irgalommal kell lenni egymás iránt az ilyen kérdésekben is. Az LMP-s politikus szerint egyébként a Gyurcsány Ferenc vezette DK akarja kizárni a fővárosi együttműködésből a Jobbikot, de Ungár úgy látja, a balliberális tömb nem fogja tudni tartani ezt az álláspontot. Egyúttal arról is beszélt, ha az előválasztásokon Karácsony Gergely nyer, akkor biztos, hogy nem indítanak ellene jelöltet, ám, amennyiben Puzsér Róbert nyerne, akkor viszont a többieknek kell beállniuk mögé.
24.hu konkrétan is rákérdezett Ungár Péternél, hogy a „személyes érintettség” egyben coming out-ot, előbújást jelentett-e részéről, amire azt válaszolta: 
Igen, meleg vagyok.

A migránskaravánról kérdezték a kormányt, Pintér Sándor óriásit hárított

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.04.25. 17:13
Magyarországon 2015 óta nem láttak egyben tíznél több menekültet
Fotó: Népszava
A kancelláriaminiszter április elején még határozottan állította, hogy tudnak a „migránskaraván létező veszélyéről”. Hogy pontosan mit tudnak, azt azóta sem árulják el.
Lejárt szavatosságú témának számít a Görögországból induló, Európát fenyegető migránskaraván, az április elején még több ezrest migránstömegektől retteg(tet)ő kormánymédia is ejtette az ügyet. Ezzel együtt érdekes, hogy a kormány milyen sokatmondóan hallgat és hárít, ha az EP-választási kampányuk egyik korábbi hívószaváról kérdezik. Az MSZP-s Mesterházy Attila a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, Gulyás Gergelytől próbált többet megtudni a témában. Gulyás még április 4-én, egy kormányinfón arról beszélt: a kormánynak információi vannak róla, hogy létezik a migránskaraván veszélye – nem tudni, hogy ez valósággá válik-e, de ha igen, a magyar határvédelem felkészült és képes megvédeni az országot.
Már az is abszurd, hogy a kormánynak létező veszélyről, és nem konkrét tényekről vannak értesülései, de ezt még lehet fokozni: Mesterházy kérdésére – ugyan milyen adatai vannak a kormánynak, és ha minősített információról van szó, belenézhet-e a dokumentokbsa – Gulyás helyett Pintér Sándor belügyminiszter válaszolt, udvarias semmitmondással. „A Kormány továbbra is elkötelezett Magyarország határainak megvédése és a magyar emberek biztonságának garantálása mellett. Biztosíthatom Képviselő urat, hogy az illegális migrációval összefüggő jogellenes cselekményekkel szembeni hatékony fellépésére és határaink megvédésére a Rendőrség kellően felkészült, és annak érdekében a jövőben is megteszi a szükséges intézkedéseket.” - írta Pintér.
Ebből mindössze annyi derül ki, hogy a belügyminiszter ugyanazt a lózungot adja válaszként egy országgyűlési képviselőnek, mint bármelyik Fidesz-kampánnyal kábított civilnek, hiába is érvel Mesterházy az alaptörvény  vagy az Országgyűlési törvény adta jogaival. Ami a migránskaravánt illeti: április elején alig pár száz ember próbált elindulni Nyugat-Európa felé; a vélhetően embercsempészek által megvezetett menekülteket pár összecsapás után görög rohamrendőrök állították meg a görög Diavata menekülttábor mellett – légvonalban 650 kilométerre a röszkei határátkelőtől.

Kilenc lista lesz az EP-szavazólapon, két pártot leszedett az NVB

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.04.25. 17:11

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az utolsó pillanatban becsúszott a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Magyar Munkáspárt, az Egységes Magyar Nemzeti Néppárt és a Tea Párt Magyarország viszont lekerült.
Összesen kilenc listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a május 26-i európai parlamenti (EP-) választásra, ennyi lista szerepel majd a szavazólapon. Az NVB csütörtöki ülésén nyilvántartásba vette a Magyar Munkáspárt és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listáját, mert a bejelentések megfeleltek a törvényben támasztott követelményeknek. Már korábban nyilvántartásba vette az NVB a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom, a Mi Hazánk Mozgalom, az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK listáját, így összesen kilenc lista szerepel majd a szavazólapon. Nem volt meg a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlása az Egységes Magyar Nemzeti Néppártnak és a Tea Párt Magyarországnak, így ezen listák nyilvántartásba vételét az NVB visszautasította.
A sorrend a szavazólapon: 1. MSZP-Párbeszéd, 2. Magyar Kétfarkú Kutya Párt, 3. Jobbik Magyarországért Mozgalom, 4. Fidesz-KDNP, 5. Momentum Mozgalom, 6. Demokratikus Koalíció, 7. Mi Hazánk Mozgalom, 8. Magyar Munkáspárt, 9. Lehet Más a Politika.