Az amerikai választók többségének már elege van Trumpból

Publikálás dátuma
2019.04.29. 18:59

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Csak alig több mint harmaduk elégedett a jelenlegi elnök eddigi teljesítményével.
 A The Washington Post című lap és az ABC televízió közös felmérése szerint amerikaiak 55 százaléka nem szavazna Donald Trumpra a jövő évi elnökválasztáson. A hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás adatai szerint a megkérdezetteknek csak 39 százaléka elégedett Donald Trump eddigi teljesítményével  - írja az MTI.
Arra a kérdésre, hogy 2020-ban szavaznának-e Donald Trumpra, a megkérdezettek 14 százaléka azzal válaszolt, hogy fontolóra venné ezt, 28 százalékuk pedig határozottan támogatná Trump második elnöki ciklusát. A felmérés alapján a Trumpot nem támogatóknak csupán 29 százaléka voksolna a Demokrata Párt elnökjelöltjére. Kétharmaduk ugyanakkor azt mondta, megvárja, ki lesz a demokraták jelöltje, és majd ezt követően dönt. A közvélemény-kutatást a két médium ezer fő körében, telefonon végezte.
Szerző

Nem sikerült lendületet venni, gyengélkedik a CDU

Publikálás dátuma
2019.04.29. 16:47

Fotó: Malte Ossowski/Sven Simon / AFP
Egyre közelebb kerülnek a Zöldek a kereszténydemokratákhoz az RTL/n-tv közvélemény-kutatása szerint.
Ha most rendeznének parlamenti választást, a CDU-ra már csak 27 százalék voksolna, ilyen rosszul még nem állt a párt 2019-ben. A Zöldekre 20 százalék voksolna. Az év elején még 13 százalékkal vezettek az uniópártok, teljesen egyértelmű, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke csak ideiglenesen tudott lendületet adni a politikai erőnek. A szociáldemokraták állnak a harmadik helyen 17 százalékkal, majd az Alternatíva (13 százalék), a Balpárt (9) és az FDP (8) következik. Amennyiben közvetlenül választanák meg a kancellárt, Kramp-Karrenbauer 30 százalékot kapna az SPD elnöke, Andrea Nahles csak 13-at, ám ha Olaf Scholz lenne a szociáldemokraták kancellárjelöltje, akkor csak 26-23-ra nyerne a CDU elnöke. 
Témák
Németország CDU

Timmermans: Közép-Európában pozitív irányba fejlődik a gondolkodás, de Magyarországon nem

Publikálás dátuma
2019.04.29. 13:40

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
A menekültkérdést csak akkor lehet megoldani, ha valamennyi ország elkötelezi magát a szolidaritás mellett – jelentette ki.
Erősödik a hajlandóság a közép-európai térségben a menekültkérdés közös megoldására az az Európai Szocialisták Pártja (PES) európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje, Frans Timmermans szerint. A holland politikus két hétfői német interjúban is arról beszélt, hogy változást tapasztal a migráció kérdéseinek megítélésében a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) térségében. A Rheinische Post című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy
„a menekültkérdést csak akkor lehet megoldani, ha valamennyi ország elkötelezi magát a szolidaritás mellett”.

Nem lehet magukra hagyni azokat az országokat, amelyekben a menekültek megérkeznek az állandó belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet területére, a feladatot közösen kell megoldani, különben ismét határok választják el egymástól az országokat, „és akkor Schengennek vége”. Mint mondta,
Magyarországnak és Lengyelországnak „el kell magyarázni, hogy nem lesz többé nyitott határ Ausztria vagy Németország felé, ha csökönyös magatartásuk kárt okoz az egész schengeni övezetnek”.

Nem büntetni kell a szolidaritástól tartózkodó országokat, de tudomásul kell venni azt a „politikai tényt“, hogy „az EU-t a kölcsönös szolidaritás élteti, és ha ez a szolidaritás csak egy irányban mutatkozik meg, akkor rögtön meg is szűnik”. Azonban „növekvő hajlandóságot látok a közös fellépésre a menekültkérdésben, bár nem Magyarországon, hanem Lengyelországban, Szlovákiában vagy Csehországban, így például leveleket kapunk lengyelországi polgármesterektől, akik azt mondják, hogy küldjetek menekülteket, megoldjuk” – fejtette ki Frans Timmermans. A jelenlegi, Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságban az első alelnöki tisztséget betöltő politikus hozzátette, hogy ezek a települések támogatást kapnak EU-s forrásokból. A Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak úgy fogalmazott, hogy
„Közép-Európában enyhén a pozitív irányba fejlődik a gondolkodás a migrációról és a szolidaritásról, Magyarországon nem, de Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is látok némi javulást.”

Így „most ők is megértették, hogy nekik is szolidárisan együtt kell működniük” – tette hozzá. A PES legnagyobb vetélytársával, az Európai Néppárttal (EPP) kapcsolatban a többi között elmondta, hogy Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje „hivatalosan mindig azt állítja, hogy nem működik majd együtt szélsőjobboldaliakkal”. Viszont Orbán Viktor magyar kormányfő még mindig Manfred Webert támogatja – tette hozzá Frans Timmermans, felvetve:
vajon hová lesznek „Orbán úr keresztény értékei, amikor megtagadja az élelmet a menedékkérőktől, mi a keresztényi abban, amikor így bánnak emberekkel?”

Frissítve: 2019.04.29. 13:44