Milliónyi magyar nem is tudja, hogy magas a vérnyomása

Publikálás dátuma
2019.05.02. 15:35

Fotó: Alice S. / AFP/BSIP
Egy teljes magyarországnyi ember hal meg magas vérnyomás okozta betegségben a világon évente, és bár a felnőtt lakosság harmadának hypertoniája van, csak a fele tud róla. A betegség, amely a szív-, érrendszeri betegségek, a stroke és a demencia rizikófaktora, rendszeres vérnyomásméréssel, illetve megfelelő életmóddal megelőzhető lenne.
Fontos a rendszeres vérnyomásmérés és a gyógyszeres terápia betartása, hiszen a kezeletlen magas vérnyomás (hypertonia) számos komoly megbetegedés forrása lehet - mondta a vérnyomásmérés hónapjának kezdetén az egészségügyi államtitkár sajtótájékoztatón. Horváth Ildikó mindenkit arra buzdít, menjen el háziorvosához, és nézesse meg vérnyomásértékét.
A világon évente egy magyarországnyi ember hal meg magas vérnyomás okozta betegségben, a világ felnőtt lakosságának pedig harmada szenved ebben a betegségben, azonban csak fele van tisztában az állapotával.

A magas vérnyomás a hazai szív- és érrendszeri halálozások leggyakoribb okozója - mondta Járai Zoltán, a Magyar Hypertónia Társaság elnöke. Becslésük szerint Magyarországon 
egymillió ember élhet úgy magas vérnyomással, hogy nem tud róla,

ezért is fontos, hogy évente legalább egyszer megmérjük. A hypertonia a koszorúsér-, a nyakiütőér-betegségek és az alsóvégtagi verőérbetegségek legfontosabb kockázati tényezője - hangsúlyozta Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója, aki a gyógyszeres terápia betartását emelte ki. A tapasztalatok szerint a magas vérnyomással kezelt betegek jelentős része nem éri el a 140/90 alatti célértéket, mert valamiért nem veszik be gyógyszereiket - mondta Vajer Péter, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ alapellátási igazgatója.
Hazánkban évente 30 ezer stroke-ot regisztrálnak, ennek több mint fele a magas vérnyomásra vezethető vissza. Úgynevezett agyi kisérbetegséget is okozhat hypertonia, amelynek egyik lehetséges következményeként tartják számon a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását - mondta Óváry Csaba, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója. A szakember úgy fogalmazott: a megelőzés a kezünkben van, hiszen ha idejében kiderül a betegség, akkor a súlyosabb, egészséget romboló folyamatok mérsékelhetők, megelőzhetők.

Életmóddal megelőzhető

A magas vérnyomás az esetek többségében az életmóddal befolyásolható megbetegedés. A megfelelő táplálkozás, a rendszeres mozgás, a dohányzásmentes életvitel mind hozzájárul a szervezet normális vérnyomásértékéhez. Az egészségügyi államtitkár kiemelte, a közétkeztetésben az ételekkel bevitt sómennyiség mértékének csökkentését 2014 óta rendelet szabályozza. Egy 2017-es felmérés azonban azt mutatta, az érintett cégek csupán hatvan százaléka tartja be a jogszabályban foglaltakat. Horváth Ildikó hangsúlyozta, mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ez megváltozzon.
Májusban az ország számos pontján lehet ingyenes vérnyomásmérésre jelentkezni, a helyszínek megtalálható a Magyar Hypertónia Társaság honlapján, illetve a társaság Facebook-oldalán. Csütörtökön a Batthyány téren 10-18 óráig egy szűrőbuszban lehet ingyenes vérnyomásmérést kérni.
Szerző
Frissítve: 2019.05.02. 15:39

Depresszióra hajlamosít a túl sok munka

Publikálás dátuma
2019.05.01. 11:40
Illusztráció
Fotó: Eric Audras/PhotoAlto / AFP
Csapdában érzik magukat azok a nők, akik túl sok időt töltenek munkával – egy új kutatás szerint a túl sok munka depressziót okoz a nők jó részénél.
Jóval fogékonyabbak a hangulati zavarra azok a nők, akik sokat dolgoznak – írta a Napi Doktor egy új kutatás alapján.  A szakemberek szerint a hetente 40 órát dolgozó nőkkel összehasonlítva az 55 órát vagy ennél is többet vállalók jellemzően többször számolnak be depressziós tünetekről, ahogy azok is, akik hétvégente is dolgoznak. A brit felnőtteket vizsgáló tanulmány nem bizonyítja, hogy a túl sok munka okozza a depressziót, de az összefüggést igen.
A kutatócsapat több olyan tényezőt is megjelölt, amelyek növelhetik a depresszió kockázatát. Ilyen a jövedelem, a képzettség szintje, illetve a családi állapot is. Ide sorolták a technológia fejlődésével kialakuló személyes idő csökkenését is; az okoseszközök megteremtették a mindig elérhetőséget, de ennek már az elvárását is.

Inkább a nők

Vannak olyan országok, ahol a nők kevesebb időt töltenek a munkahelyükön, mint a férfiak. A házasoknak, és akiknek gyerekeik vannak, még kevesebbet kell dolgozniuk. Ez helyes is, mert a tanulmány szerint a nők számára különösen ijesztő a túl sok munka, miközben őket jobban sújtja a munkahelyi és az otthoni teendők közötti egyensúlyozás. Az idővel való zsonglőrködés, a munkahelyi nyomás, a felelősség még megterhelőbb, ha munkájukat meg sem fizetik. Gyakran meg kell küzdeniük a környezetükkel is, amely nem csak támogató emberekből áll. Mindez súlyosbíthatja a szomorúságot.
A Journal of Epidemiology and Community Health szaklapban megjelent tanulmányba 23 ezer brit dolgozót vontak be. A kérdőív vizsgálta az önbecsülést, önbizalmat, rákérdezett a napi tevékenységek élvezetére, valamint arra, hogyan alszanak az alanyok és miként küzdenek meg a mindennapi problémákkal. A 12-es pontszám depresszióra utalt, az eredmények szerint azok a nők, akik 55 vagy ennél több órát dolgoztak hetente, 11,8-as pontszámot értek el, szemben a 35-40 órát dolgozókkal, akik a 11-et súrolták. A férfiak körében azok mutattak több depressziós tünetet, akik hétvégén is dolgoztak.
Szerző
Témák
depresszió munka

A szakszerűtlen eltávolítás okozza a legtöbb fertőzést - Így kell kiszedni a kullancsot (videó)

Publikálás dátuma
2019.04.30. 12:25
Illusztráció
Fotó: SCIEPRO/SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
„Felébredtek” és áldozataikra várnak a kullancsok. Magyarországon negyvenkét kullancsfaj őshonos, közülük egy tucat támadja az embereket és a társállatokat. A csípést elővigyázatossággal, a fertőzést az élősködő szakszerű eltávolításával lehet elkerülni.
„Felébredtek” és az erdőkben, réteken, és már a városi kertekben-, parkokban-, de az óvodák, iskolák udvarán is áldozataikra várnak a kullancsok. Magyarországon negyvenkét kullancsfaj őshonos, közülük egy tucat támadja az embereket és a társállatokat. A Kárpát-medencében leggyakoribb közönséges kullancs (Ixodes ricinus) vérszívás során Lyme-kórt, vírusos agyhártyagyulladást és más fertőzéseket is terjeszthet. A vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás védőoltással megelőzhető, aminek a beadási sorozatát érdemes az előző év téli időszakban elkezdeni, hogy a védettség tavaszra kialakuljon.
A Lyme-kór ugyan gyógyítható, de a betegség nagyon alattomos tud lenni, mivel nem minden esetben jelentkezik a jellegzetes kokárda alakú bőrpír, és a betegség tünetei sokszor a csípés után csak évek múlva jelentkeznek. Ilyenkor már csak a kialakult szövődményeket (mozgásszervi, idegrendszeri, szív- és érrendszeri) lehet kezelni. Ráadásul, mivel a csípés nem ad immunitást, egy szezonon belül akár többször is el lehet kapni – derült ki a Magyar Kullancsszövetség tájékoztatójából.
A kullancscsípések többsége felnőttek esetében a lábon, térdhajlatban, gyermekeknél a hajas fejbőrön történik, és a fülcimpitiszt okoz, amit még a gyermekorvosok is sokszor napégésnek hisznek. Évente 50-100 ezer ember betegszik meg kullancs miatt, de az orvosok sokszor nem jönnek rá, hogy ez áll a háttérben, mert a kullancs által terjesztett betegségek háromszáz egyéb klasszikus belgyógyászati betegséget imitálnak - mondta Kapiller Zoltán az M1-en.

Kullancsellenes tanácsok

A szabadban az évszaknak megfelelő, lehetőleg zárt, hosszú ruházatot viseljünk, a zoknit tűrjük be a nadrág szárába, nyáron is viseljünk sapkát vagy kalapot. Kirándulás után, sőt közben - egy-másfél óránként - tartsunk kullancsvizitet: tetőtől talpig. 
A szúnyog- és kullancsriasztó spray-ket, ha lehet, a felsőruházatra is érdemes fújni, de leginkább a lábszárakra, a karunkra, a derékra, nyakra. Ezeknek a hatása azonban néhány órán belül elmúlik, így érdemes többször is megismételni.
Ha kullancsot találunk, azonnal távolítsuk el. Ezt a patikában kapható kullancs-eltávolító kanállal tehetjük meg szakszerűen, amely fertőződésmentesen, a kullancs gyötrése nélkül, élve szedi ki az élősködőt. Ha csipesszel vagy körömmel szorongatjuk, a haláltusája közben a szájszervéből fertőző nyálat ürít a bőrbe, ezért
sokszor ez, a szakszerűtlen eltávolítás okozza a fertőzést.

Az eltávolított kullancsot érdemes megőrizni és a szintén gyógyszertárban kapható kullancsteszttel megvizsgálni, hogy a hordozta-e a Lyme bacilus valamelyikét. Akkor sem kell megijedni, ha a teszt pozitív, mert szakszerű, időben történt eltávolítás esetén kicsi a fertőződés esélye. Fontos feljegyezni a csípés helyét és idejét, amelyről Lyme kórra jellemző tünetek megjelenése esetén tájékoztatni kell a gyermekorvost, háziorvost.

Alkalmazás segít a védekezésben

Hamarosan elérhető lesz a Magyar Kullancsszövetség megbízásából fejlesztett okostelefonos applikáció. A Kullancs-kalauz segítségével GPS koordináták alapján megnézhető, hogy a túrahelyszínünk milyen kullancsfajokkal fertőzött, és hol lehet a szükséges eszközöket beszerezni - mondta dr. Kapiller Zoltán elnök múlt heti sajtótájékoztatóján.
Szerző
Témák
kullancs