Már korán jelez az egyik legagresszívebb daganat

Publikálás dátuma
2019.05.07. 16:16
Illusztráció
Fotó: VOISIN / AFP
A legtöbb daganattípussal ellentétben a melanóma már korai stádiumban jelez. Érdemes orvoshoz fordulni, ha az anyajegyek színe, formája megváltozik. A melanóma világnapján a szakember az önvizsgálat és a rendszeres szűrés, valamint a megelőzés fontosságára is felhívta a figyelmet.
A legtöbb daganattípus csak előrehaladott stádiumban okoz tünetet. A melanóma jelei - az anyajegy színének és formájának változása - azonban már a betegség korai stádiumában jelentkeznek. Ha elváltozásokat tapasztalunk rajtuk, vagy a bőrünkön, azonnal forduljunk szakorvoshoz - hívta fel a figyelmet dr. Fáy Andrea, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa a melanoma világnapján. Hozzátette, az önvizsgálat és a rendszeres szűrővizsgálat mellett fontos a megelőzés is.
„A melanóma az egyik legagresszívebb daganattípus, ezért különösen fontos a korai felismerés."

Mivel gyakorlatilag a szemünk előtt alakul ki, ha tudatosan figyeljük a bőrünket és rendszeresen járunk szűrővizsgálatra, már a megelőző vagy a kezdeti stádiumban felállítható a diagnózis. A betegség kialakulhat már meglévő anyajegyből, de nagyobb százalékban anyajegymentes bőrfelszínen, azaz az ép bőrön jelenik meg. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ismerjük a testünkön található anyajegyeket és figyeljünk az újonnan kialakuló pigmentált elváltozásokra. Mint a legtöbb betegségnél, a melanómánál sem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, amely ebben az esetben a megfelelő fényvédelemre és a napozásra vonatkozó szabályok betartását, a szolárium kerülését és a rendszeres szűrővizsgálatot jelenti - mondta a szakorvos.

Melanomára utaló jelek

  • Az anyajegy színének, formájának, méretének, felszínének vagy alakjának változása
  • Eltérő színű területek megjelenése egy adott anyajegyen
  • Az anyajegy felszíne kisebesedik, vérezni, váladékozni kezd
  • Újonnan kialakult pigmentált elváltozások a bőrünkön
  • Az anyajegy környékén a bőr viszket, begyullad

Óvintézkedések

Fényvédelemre nem csak verőfényes időben van szükség, ugyanis a káros sugarak a vékonyabb felhőrétegen is áthatolnak. Fokozott védelemre van szükség a vízparton, a betonnal körülvett területeken, de síeléskor is, hiszen a vízről, a hóról és a jégről is visszaverődő sugarak megtöbbszörözik az erejüket. A bőrgyógyász szakorvos hangsúlyozta, hogy a sokszor hallott intelemnek megfelelően a déli órákban húzódjunk árnyékba, vagy sapkával, hosszú ujjú inggel, könnyű nadrággal, napszemüveggel védekezzünk a túl erős fény ellen. A szabadtéri programokon  használjunk fényvédő krémet és jó minőségű, garantáltan UV-védelemmel ellátott, olyan napszemüveget, ami lehetőleg oldalról is véd. Fontos az is, hogy folyamatosan figyeljük a bőrünk állapotát, és a gyerekeknek minél előbb tanítsuk meg a védekezés szabályait.
„Nagyon fontos, hogy már a legapróbb változáskor felkeressük a szakorvost, hiszen a korai stádiumban diagnosztizált betegség nagy eséllyel gyógyítható. Az elváltozásokat semmiképp ne próbáljuk házi módszerekkel kezelni, hiszen ezzel csak árthatunk magunknak. Ha sok anyajegyünk van, vagy a családban már előfordult már melanóma, fokozottan indokolt a rendszeres szűrővizsgálat” – hangsúlyozta dr. Fáy Andrea.
Szerző

Asztma világnap - Évente 20 ezer új beteget diagnosztizálnak Magyarországon

Publikálás dátuma
2019.05.07. 10:10
Illusztráció
Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
Magyarországon mintegy 450 ezer ember életét nehezíti meg a légutak krónikus gyulladása, évente 15-20 ezer új beteget diagnosztizálnak. Ma van az asztma világnapja.
A világon mintegy 300 millió asztmás ember él, számuk 2025-re meghaladhatja a 450 milliót. Magyarországon 300 ezer gondozott asztmás él, de feltehetően további 150 ezer ember életét nehezíti meg a betegség; évente 15-20 ezer új beteget diagnosztizálnak. Súlyos asztmával 15-30 ezer ember él itthon, egy részüknek a korszerű biológiai terápia jelenthet megoldást - hívta fel a figyelmet Tamási Lilla tüdőgyógyász, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatóhelyettese.
Az asztma a légutak tartósan fennálló gyulladásos megbetegedése, amely miatt a légutak beszűkülnek és fulladás, nehézlégzés, köhögés, mellkasi feszülés jelentkezik spontán, gyakran a hajnali órákban vagy fizikai terhelés, sportolás hatására. A beteg életében vannak tünetmentes periódusok is. A betegség kialakulása pontosan nem ismert, de a fő kockázati tényezők közé sorolják a genetikai hajlamot és a belélegzett anyagok kombinációját, amely allergiás reakciókat idézhet elő, vagy irritálhatja a légutakat.
Megfelelő életvezetéssel és a gyógyszerek előírás szerinti alkalmazásával az asztmás betegek túlnyomó többsége tünet- és panaszmentessé tehető, ugyanolyan aktív életet élhet, mint az egészségesek. A legtöbb beteg esetében nem feltétlenül kell elfogadni azt, hogy az asztma korlátozza a mindennapi életet - mondta Tamási Lilla.
A szakember szerint nagy problémát okoz, hogy a betegek körülbelül 50 százaléka nem használja rendszeresen az asztmagyógyszereit, amelyek pedig 90 százalékos tb-támogatással elérhetőek, és az asztmában szenvedőknél az esetek többségében tünetmentes időszakban is folyamatosan alkalmazni kell a megelőző gyulladásgátló terápiát. 
Az asztma világnapját 1998 óta május első keddjén tartják.
Szerző
Témák
asztma
Frissítve: 2019.05.07. 10:17

Több oka is lehet az éjszakai köhögésnek

Publikálás dátuma
2019.05.06. 14:14
Illusztráció
Fotó: IAN HOOTON/SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
Allergia, asztma is okozhatja, ha légúti betegség nélkül alvás helyett köhögünk éjszaka.
A köhögés lehet allergia jele – mondta dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa. Az éjszaka jelentkező tüneteket több allergén is okozhatja. A napközben a hajunkra tapadt polleneket, ha este nem mossuk le, éjszaka nagy dózisban kaphatjuk. Az ágyunkban előszeretettel telepednek meg háziporatkák is, amelyek mivel elhalt emberi hámsejteket fogyasztanak, élvezik a helyzetet. Mivel szabad szemmel nem látható, mikroszkopikus méretű élőlények, jelenlétüket csak az allergiás tünetek jelzik.
Penészgomba allergia is okozhat éjszakai köhögési rohamot, ezért érdemes körülnézni, és az ablakok környékén, a sarkoknál és a falra tolt bútorok mögé is benézni, van-e a falon elszíneződés, folt. A lakásban tartott házi kedvenc is okozhat allergiás tüneteket, különösen, ha a hálószobába is bejáratos. Allergiára utal még a szemviszketés, a könnyezés, az orrviszketés, -folyás, -dugulás, tüsszögés.

Asztma jele is lehet

Az asztma lehet nem megfelelően kezelt allergia szövődménye, de önállóan is kialakulhat. A kezdetben még csak terhelésre jelentkező nehézlégzés, mellkasi szorító érzés, sípoló légzés helyett az asztma első tünete lehet a gyakori éjszakai roham és az elhúzódó köhögés is. Asztmára utaló tünetek esetén a tüdőgyógyász légzésfunkciós vizsgálatot végez, diagnózis esetén személyre szabottan kezel. Az asztma ugyan nem gyógyítható, de kezelhető betegség, időben elkezdett kezeléssel a tünetek teljesen megszüntethetők – mondta a szakorvos. Éjszakai köhögést kiválthat reflux, szívbetegség, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése, de akár egy krónikus orrmelléküreg-gyulladás miatt a garatba lecsorgó váladék is. 

Mit lehet tenni?

Allergiateszt segítségével meg lehet határozni, hogy mi okozza a tüneteinket, amelyeket személyre szabottan lehet kezelni. Pollenszezon idején esténként javasolt minden este hajat mosni és gyakran cserélni a párnahuzatot. Az utcai ruhát tartsuk a hálószobán kívül, szabaduljunk meg a felesleges újságoktól, plüssöktől és a könyvek is kerüljenek inkább a nappaliba. Legalább hetente egyszer porszívózzunk nagy teljesítményű, HEPA szűrős készülékkel. Allergénmentes, 60 vagy 90 fokon mosható ágyneműt használjunk, amelyet havonta, a huzatot hetente magas hőmérsékleten mossunk is ki. Háziállat allergia esetén a kedvencünket ne engedjük be a hálószobába, de lehetőség szerint a lakásba se.
Szerző
Frissítve: 2019.05.06. 21:31