Előfizetés

„Magyarország nacionalista miniszterelnöke, akit már de facto diktátornak neveznek” – így ír Orbánról a CNN

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.07. 20:26

Fotó: STEFAN ROUSSEAU / AFP
A cikk arra is emlékeztet, hogy Obama annak idején parkolópályára tette Orbánt.
"Magyarország keményvonalas nacionalista miniszterelnöke, akit a hatalomellenőrzésen végzett rombolása miatt már de facto diktátorként jellemeznek, a jövő héten találkozik Donald Trumppal Washingtonban"

– írja a CNN híre Orbán Viktor amerikai látogatásáról. A találkozó összehozza a két populista vezetőt, akik a bevándorlást akarják országaikban megszigorítani, és mindketten élnek, élnének a kerítésépítés lehetőségével. Valamint mindketten keményen bírálják a médiát, és feszült a viszonyuk az EU-val - vette észre a cikket a HVG. A két vezető a Fehér Ház közleménye szerint azért találkozik, hogy mélyítse a két ország közötti együttműködést olyan területeken is, mint a kereskedelem, energiaszektor, kibervédelem. És a nemzetbiztonsági együttműködésben is további lehetőségeket próbálnak keresni. A cikk azt is megemlíti Orbánt az Obama-korszak parkolópályára tette, valamint, hogy Orbán 2001 óta nem járt a Fehér Házban. Ám most Magyarország jelezte, védelmi megállapodást kötne Amerikával, és Trump  szívesen adna el amerikai fegyvereket szerte a világban.
Trump inkább mutatott érdeklődést olyan vezetőkkel való találkozók iránt, akiket az Obama-adminisztráció antidemokratikus kormányzásuk miatt kizárt: al-Sziszi, Duterte, Erdogan, Hszi Csinping, Kim Dzsong Un és Vlagyimir Putyin.

Trump ugyanakkor jelentette be Orbán érkezését, amikor külügyminisztere, Mike Pence lemondta az Angela Merkellel való találkozást.

Már hat napja szén nélkül termelnek áramot a britek

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.07. 19:28

Fotó: Shutterstock
A szombati állapot szerint a szélturbinák állították elő Nagy-Britannia áramszükségletének a 27 százalékát.
Rekordideje, már több mint hat napja tart a szén nélküli villamosenergia-termelés Nagy-Britanniában. A Bloomberg jelentése szerint Nagy-Britanniában május elsején, közép-európai idő szerint 14 órakor állt le a szén használata áramtermelésre. Az előző rekord szintén az idén született, akkor 90 órán át nem kellett szenet használni áramkészítésre.  Az elmúlt hat napban az áramot jórészt szélenergiából nyerik, illetve földgázüzemű erőművek és atomerőművek szolgáltatják.  
A brit energiahálózatot üzemeltető cég azzal számol, hogy 2025-re teljesen megszűnhet a szén alkalmazása áramtermelésre.

Nagy-Britanniában a szén aránya az áramtermelésben a hat évvel ezelőtti 40 százalékról tavaly 5 százalékra zsugorodott.  Nagy-Britanniának több part menti szélturbinája van, mint bármelyik másik országnak a világon. Szombati állapot szerint - amikor már nem használtak szenet - a szélturbinák állították elő Nagy-Britannia áramszükségletének a 27 százalékát.

Öt embert ejtett túszul egy fegyveres támadó Franciaországban

nepszava.hu MTI
Publikálás dátuma
2019.05.07. 18:56
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy francia lap szerint a támadó egy 17 éves kiskorú, akinek korábban már volt dolga a rendőrséggel
Egy fegyveres férfi legalább négy túszt ejtett kedd délután a dél-franciaországi Toulouse-hoz közeli Blagnac egyik dohányboltjában - erősítette meg a rendőrség a La Dépeche du Midi című regionális lap értesülését.   
Az újság úgy tudja, hogy a túszejtő délután 4 óra 20 perckor lépett be az üzletbe, felhívta a rendőrséget azt kérve, hogy ne avatkozzanak közbe, mert különben megöli az öt túszát.

A helyszínre kiérkező kommandósok azonban azt állapították meg, hogy négy túsz van a boltban. A férfi még mielőtt belépett a dohányboltba, egyszer a levegőbe lőtt, távozásra szólítva fel a rendőröket, de senki nem sérült meg. A túszejtő a támadáskor a fején bukósisakot viselt. A rendőrség kizárta, hogy terrortámadás történt. A lap viszont tudja, hogy a támadó egy 17 éves kiskorú, akinek korábban már volt dolga a rendőrséggel, valamennyi túsz nő és
a túszejtő és a dohánybolt tulajdonosnője közti személyes konfliktus állhat a támadás hátterében.

A támadó a túszejtést követően jelezte, hogy a kommandósokkal tárgyalni kíván, de a követelései egyelőre nem ismertek.   A település határán található üzlet környékét a rendőrség 300-500 méteres körzetben teljesen lezárta, a közelben tucatnyi rendőrautó és két tűzoltósági jármű látható. Joseph Carles, Blagnac polgármestere a helyszínen újságíróknak elmondta: a népszerű dohányboltnak mintegy negyven éve ugyanaz a tulajdonosnője.