Budai Vár;OSZK;

Élőlánccal tüntettek a Széchényi Könyvtárért, petíció indul, hogy méltó helyre költözhessen a gyűjtemény

Nagyjából kétszáz résztvevője volt a kormányzati tervek nyomán kilakoltatásra ítélt könyvtár melletti kiállásnak.

A legutóbb a nyelvvizsga-törvény elleni tiltakozásban is résztvevő Diákvagyok mozgalom hívására tiltakozók álltak élőláncot az Országos Széchényi Könyvtár Budai Várban található épületénél, írja a Mérce. Az élőlánc felállítása után a nagyjából kétszáz tüntető a Miniszterelnöki Hivatalnak otthont adó Karmelita kolostorhoz vonult.

Nem az a baj, hogy elköltöztetik az OSZK-t a Várból, hanem hogy nem akarnak a nemzet könyvtárának egy méltó épületet adni

 - mondta el beszédében az egyik felszólaló, Katona Andrea, az OSZK korábbi főigazgatója. A szervezők az esemény végén jelezték, aláírásgyűjtést indítanak, hogy a könyvtár méltó helyre kerülhessen. A Mentsük meg az Országos Széchényi Könyvtárat! című petíció itt érhető el.

Az akcióra azután került a sor, miután kiderült: bezár nyárra az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) várbéli főépülete, és meglehet, hogy ott már ki sem nyit többé. A könyvtárnak alighanem el kell hagynia a Várpalotát, és ha igaz, a budapesti Corvin negyednél álló nagykörúti Kilián-laktanyába kell költöznie, ami a szakértők szerint alkalmatlan a közgyűjtemény elhelyezésére.

Az OSZK egyébként már 20 éve kinőtte a várbeli székhelyét, de csak most lett sürgős a költözés, amikor a Budai Palota felújítása elérte az épületet, amivel nyilvánvalóan tervei vannak a kormánynak.