Előfizetés

Kásler beváltotta az ígéretét: vegyen fel bukósisakot

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.05.13. 06:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A főváros négy sürgősségi centrumából csak egy fogadott súlyos, sokszorosan sérült beteget a hétvégén. Ennyi ügyeleti lemondás már veszélyezteti az ellátás biztonságát.
A sürgősségi ellátás problémáit megoldották, az ügy le is került a napirendről – mondta néhány nappal ezelőtt Kásler Miklós, az Ember Erőforrások Minisztériumának vezetője. Ehhez képest csütörtök óta a négy budapesti sürgősségi centrum közül hol az egyik, hol a másik mondta le a sokszorosan sérült, életveszélyes állapotú betegek fogadását. Ebben az időszakban csak a Péterfy baleseti intézete működött zökkenőmentesen. A 444.hu szúrta ki szombaton, hogy a Honvédkórház lemondta az ügyeletet a teljes hétvégére. Úgy tudjuk azért, mert nincs elég orvos, szakdolgozó az intézményben. Emiatt a meglévő 40 intenzív ágyukból, mindössze 21 „működik”, ez pedig nem elég. A Honvédkórház után szombat éjszaka már a Dél-Pesti Centrum kórház Merényi úton működő traumatológiája is jelezte: oda se vigyenek több politraumatizált beteget a mentők. Az intenzív ágyaik megteltek. Ezután a Szent János kórház jelentette, hogy lemondja a további ügyeletet, mert akkora már több mint fél tucat sürgős műtétre szoruló sérültje volt.
Egy átlagos napon legalább 30 úgynevezett politraumatizált sérülthöz riasztják a mentőket. Azt nem tudni, hogy ezen a hétvégén mennyi súlyos sérülés történt, de szakemberek szerint ennyi ügyeleti lemondás már veszélyezteti az ellátás biztonságát.
Alapesetben a traumás sérülteket a négy centrumba kell vinniük a mentőknek: ezekben az intézményekben összesen 52 intenzív ágy van a feladatra. Ezek közül szombat reggelre már csak öt volt szabad, napközben pedig már ezek is "elfogytak." Pedig Kásler Miklós alig egy hete a Mandiner sürgősségi ellátással kapcsolatos kérdésére, az év eleji átszervezésre utalva még azt mondta: beváltotta az ígéretét, január elsején elindult a sürgősségi betegellátás új rendszere. „Nem is talál rajta senki fogást, le is került a napirendről a kérdés.”
Lapunk kérdésére a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya is elismerte, hogy voltak ellátási gondok. Azt írta a tárca: "az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház sürgősségi-baleseti ellátása folyamatos. A hétvégére – szombatra és vasárnapra - a III. progresszivitási szintű betegek ellátását mondta le a kórház, amelynek az az oka, hogy a Baleseti Sebészeti Osztály több orvosa is megbetegedett. A sürgősségi betegellátás az intézményben folyamatos, a szombaton 144 sürgősségi esetet láttak el. A III. progresszivitási szintű politraumát szenvedett betegek ellátása más kórházakban biztosított ez idő alatt."

Gyanús időzítés Habony hírgyárában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.12. 20:01

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Noha Orbán csak május 6-án kezdte Webert bírálni, a Habony-féle V4NA már hat nappal korábban elkészítette a paparazzó-fotót a politikus németországi házánál.
Habony Árpád Londonban bejegyzett "hírügynökségére", a V4NA-ra hivatkozva közölt Manfred Webert támadó anyagot az Origo: cikkük szerint a néppárti frakcióvezető az EP-képviselői költségtérítésén saját családi háza irodának kijelölt részét bérli. A hvg.hu fedezte fel, hogy noha Orbán Viktor csak május 6-án kezdte el bírálni Webert, a "hírügynökség" már hat nappal korábban, április végén elkészítette a paparazzó-fotót a politikus németországi házánál.

Nem vonulhat a Mi Hazánk és a Betyársereg Törökszentmiklóson

D.J.
Publikálás dátuma
2019.05.12. 18:16

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A rendőrség álló demonstráció tartását javasolta, de a szervezők ragaszkodtak hozzá, hogy annak lényegét az érintettek - értsd: a cigányok - számára a vonulással közvetítsék üzenetként.
Nem engedélyezte a rendőrség a Mi Hazánk Mozgalom és a Betyársereg május 21-re Törökszentmiklósra meghirdetett vonulásos demonstrációját, amit egy közelmúltban történt trafikos támadásra válaszul, s úgy általában a „cigány-bűnözés ellen” hirdettek meg. Toroczkai László korábban egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei városban annak ellenére „vadkeleti állapotok” uralkodnak, hogy jobbikos a polgármester, majd „elég volt a cigány-terrorból!” felkiáltással bejelentette, hogy a MIÉP-pel, a kisgazdapárttal és a Betyársereggel közösen „erődemonstrációt” tartanak Törökszentmiklóson. A police.hu-n olvasható határozatból azonban kiderül,
a rendőrség a tervezett formában nem engedélyezte az akciót, amelyet a város belterületén, több utcát érintve, ötszáz résztvevő beharangozásával tartottak volna meg.

A hatóság az ügyben egyeztető tárgyalást tartott május 11-én, ahol közölték: a vonulás helyett statikus demonstráció megtartását javasolják, s helyszínéül a belvárosi Kossuth teret ajánlották fel. A kérelmező magánszemély azonban a vonuláshoz ragaszkodott, mivel annak szerinte szimbolikus jelentősége van, a gyülekezésük lényegét és mondanivalóját ugyanis az érintettek - értsd: a cigányok - számára épp a vonulással kívánják üzenetként közvetíteni.
A rendőrség a gyülekezési törvény 13. és 14. paragrafusára hivatkozva tiltotta meg a felvonulást. Indoklásuk szerint a rendelkezésre álló információk alapján megalapozottan feltehető, hogy
  • a gyűlés a közbiztonságot vagy a közrendet közvetlenül, szükségtelen és aránytalan mértékben veszélyezteti, illetve
  • mások jogainak vagy szabadságának szükségtelen mértékű és aránytalan sérelmével jár, és
  • a közbiztonság, a közrend vagy mások jogainak és szabadságának védelme nem biztosítható.
A határozat ellen fellebbezésnek helye nincs, azt csak közigazgatási perben lehet megtámadni.