Előfizetés

Háromezren futottak a budapesti Európa-napi fesztiválon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.12. 15:55

Fotó: Adrián Zoltán / Facebook / Európai Bizottság Magyarországi Képviselete
Két hét maradt az EP-választásig - ez volt a fő téma az európai békét és egységet ünneplő Európa-napon
Családi programokkal, 15 kilométeres futóversennyel, valamint a hazai zenei élet kiemelkedő szereplőivel várta az érdeklődőket az Európa-napi fesztivál a budapesti Szabadság téren vasárnap. Nem is hiába: arra mintegy tízezren látogattak el, derül ki a szervezők sajtóközleményéből.
A fesztivál délelőtti fő attrakciójának számító, Magyarország 15 éves uniós tagságát szimbolizáló „15 év – 15 kilométer” elnevezésű Európa-napi futóversenynek idén több mint háromezer résztvevője volt. A versenyt idén hatodszorra rendezték meg, a távot minden évben egy kilométerrel növelik.
„A mai nap három fontos dologról szól: az európai eszméről és az összetartozásról, a nagyon sok pozitív gazdasági és társadalmi eredményt felmutató 15 éves uniós tagságunk megünnepléséről, illetve arról is, hogy hamarosan, május 26-án az európai választáson hallathatjuk a hangunkat és közvetlenül is befolyással lehetünk az Unió döntéseire”- fogalmazott köszöntőjében Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője. Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője a rendezvényen is felhívta a figyelmet arra, hogy már csak két hét van hátra az európai választásokig. „Az Európai Parlament az uniós polgárok hangja: a május 26-ai európai választáson az emberek, a közösségek együtt dönthetnek arról, ami az Unió egészében történik, és szavazataikkal közvetlenül befolyásolhatják az EU jövőjét” - fogalmazott Lővei.
Magyarországon 2006-tól rendezik meg az Európa-napot, az európai béke és egység ünnepét, amellyel az uniós tagországok Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én elhangzott, az európai együttműködést felvázoló nyilatkozatára emlékeznek, ami a későbbi EU alapjává is lett.
Európa-szerte május 23–26. között zajlanak a választások, 28 országban összesen 751 EP-képviselőt választanak az európai polgárok az elkövetkezendő 5 évre. A magyar szavazópolgárok május 26-án 21 európai parlamenti képviselőt választanak.

Ujhelyi: Orbán Viktor egy végtelenül gyáva ember

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.12. 15:29
Ujhelyi István
Fotó: Genevieve Engel / Európai Parlament
"Hol a magyar virtus, narancslovagok?" - kérdezi nyílt levelében a szocialista EP-képviselő, sérelmezve, hogy egyetlen kormánypárti politikus sem védi meg vitában a Fidesz érveit.
Orbán Viktor nem egy rettegett hadvezér, csak egy gyáva szájhős - írja közösségi oldalán Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. A kormányfőnek lett volna a lehetősége, hogy Frans Timmermans-szal, az Európai Szocialisták csúcsjelöltjével megvitassák az európai közösség jövőjét, illetve megvédje politikáját, helyette "ismét csak megfutamodott".
Az elmúlt napok megmutatták, hogy a Fidesz gyenge papírhuszárok gyülekezete, folytatja, felidézve: Trócsányi László igazságügyi miniszter, aki az Európai Bizottság tagjának készül, szintén "nem mert leülni és vitázni az európai programokról" Tóth Bertalan szocialista pártelnökkel, az MSZP-Párbeszéd lista vezetőjével. Ujhelyi emlékeztet, Trócsányi a deviza-károsultakkal sem mert szembenézni, "akiket elárult, amikor ügyvédi irodája a bankokat képviselte a kapcsolódó perekben".
"Az elmúlt napokban hiába hívtam nyilvános vitára a Fidesz politikusait, egyikük sem merte vállalni a beszélgetést"

- írja a politikus. És sorolja: visszautasította megkeresését Varga Judit európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár, Járóka Lívia fideszes EP-képviselő, az Európai Parlament alelnöke, és több kormánypárti elemző, köztük Kiszelly Zoltán és ifj. Lomniczi Zoltán is. Ujhelyi úgy fogalmaz: "a Fidesz gyáva vezetői sunnyognak, bujkálnak, menekülnek, zárt ajtók mögött és szolgamód kérdező emberek előtt nyilatkoznak csak. Hol a magyar virtus, narancslovagok? Hol a kurucos kiállás, a bátor vitaképesség? És még egy kérdés: ha ebben ilyen gyávák vagytok, hogy tudjátok a magyarok érdekeit kiharcolni az európai tárgyalóasztaloknál? Költői kérdés, látjuk, hogy nem vagytok rá képesek".

4 milliárdnyi tendert nyert egy hajdúböszörményi cég, törvényesen lejthet a pálya

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.12. 13:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy olyan panellakásba van bejelentve a Tömb 2002 Kft., aminek tulajdonosa közbeszerzési tanácsadó.
Összesen 29 tenderen több mint 4 milliárd forintnyi megrendelést kapott 2018-ban a hajdúböszörményi székhelyű Tömb 2002 Kft.- írja a Magyar Hang. A megbízók jellemzően fideszes önkormányzatok, vagy állami fenntartású, a kormányhoz lojális vezetők által irányított intézmények. Vetélytársai gyakran ugyanazok a cégek; a cikk példákkal alátámasztva írja, hogy a közbeszerzésekre sokszor meg sem hívják a helyi vállalkozásokat, így azok ajánlatokat sem tehetnek.
2002-ben a Tömb kis takarító betéti társaságként kezdte működését, mára azonban lényegében minden olyan tevékenységben jeleskedik, amire uniós vagy állami pénzt osztanak: a takarítás és karbantartás mellett energetikai felújításokra, kisebb-nagyobb építési beruházásokra kiírt közbeszerzéseket is sorra elnyernek. A cég egy hajdúböszörményi panellakásba van bejegyezve, aminek tulajdonosa a lap szerint azoknál az önkormányzatoknál és kormányhivataloknál dolgozik, melyeknél a közbeszerzéseket elnyeri a Tömb.
A Tömb riválisai az iratok alapján változatos okok miatt hullanak el. Akadnak cégek, amelyek végül nem pályáznak, másokat hiába szólítanak fel hiánypótlásra. Ha több vállalkozásnak van érvényes ajánlata, az értékelési szempontok alapján a Tömbé a legjobb: például alájuk ígér, vagy jobb szakembereket vonultat fel. Ezért is lehet jelentősége a közbeszerzésekre meghívott cégek kilétének. Önkormányzatoknál ez a testület vagy a polgármester hatásköre, de kistelepüléseknél, intézményeknél a tanácsadók „visznek” cégeket is. A Tömb a tavalyi 29-ből számos olyan tendert szerzett meg, ahol a korábban már említett, a panellakást tulajdonló tanácsadó működött közre az eljárásokban. Ilyen két hajdú-bihari és egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei tankerület, mellettük pedig még a Hajdú-Bihar megyei Kormányhivatal, Hajdúböszörmény és Hajdúhadház önkormányzata is.
Ám, mint az Magyar Hang írja, még törvényt sem kell sérteni ahhoz, hogy egy tenderen lejthessen a pálya: ugyan a közbeszerzési törvény kiköti, hogy a felhívott cégeket nem lehet diszkriminálni, mikro-, kis- vagy középvállalkozások részvételét is biztosítani kell, de nem teszi kötelezővé a cégek váltogatását.