Bombát épített és radioaktív anyagokat tárolt a kaposvári otthonában a vegyész

Publikálás dátuma
2019.05.14. 08:31

Fotó: Shutterstock
A diplomás vegyészt végül a Terrorelhárítási Központ kapcsolta le.
Robbanószerkezeteket gyártott és nukleáris anyagot tartott otthon a kaposvári férfi Robbanóanyag engedély nélküli készítésével és megszerzésével elkövetett robbanóanyaggal visszaélés, valamint radioaktív anyaggal visszaélés miatt emelt vádat egy 30 éves kaposvári férfi ellen az ügyészség. A diplomás vegyész vádlott szabadidejében is szívesen foglalkozott preparatív kémiával, s 2012 óta robbanóanyag előállítására alkalmas, kereskedelmi forgalomban engedély nélkül megvásárolható vegyszereket és elektronikai eszközöket szerzett be, hogy otthon, csak úgy kedvtelésből robbanóanyagokat készítsen, és azokat fel is használja. Többek között triaceton-triperoxid (TATP), etilénglikol-dinitrát (EGDN) és eritrit-tetranitrát (ETN) robbanóanyagok felhasználásával készített robbanószerkezeteket, melyeket egy Kaposvár melletti szántóföldön, általa házilag készített időzítőkkel hozott működésbe. A férfi a fel nem használt robbanóanyagokat a lakóházában tárolta, többek között abban a hűtőszekrényben. A férfi egyetemi tanulmányai alatt egy intézményi labor felszámolásánál uranil-acetátot is szerzett, amely hasadóanyag-tartalomban szegényített u235 izotópú uránt tartalmazott. A radioaktív anyagnak, ezen belül nukleáris anyagnak minősülő, engedélyköteles vegyszert zárt üvegben tartotta - az ionizáló sugárzást kibocsátó vegyszer belélegezve, hosszabb idő alatt daganatos betegség kialakulásához vezethet. A vádlottat végül a Terrorelhárítási Központ munkatársai fogták el 2018 áprilisában.
Szerző

Több mint 540 milliárd forintra bírságolták rákkeltő gyomirtó miatt a vegyipari multit

Publikálás dátuma
2019.05.14. 07:17
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Rekordösszegű bírságot szabott ki a kaliforniai bíróság hétfőn a német Bayer AG gyógyszercéggel szemben, mivel a perelő párnak adtak igazat, akik azt mondták, a cég Roundup nevű gyomirtója okozott nekik rákot, írja a hvg.hu. A sértett párnak 55 millió dolláros kompenzációs kártérítést ítélt meg a bíróság, a Bayert pedig több mint 2 milliárd dolláros (576 milliárd 600 millió forintos) bírság jellegű kártérítés megfizetésére ítélték. Az amerikai legfelsőbb bíróság ugyanakkor bizonyára csökkenti majd az utóbbi összeget, mivel a törvények szerint a kártérítésnek a büntetéssel 9:1 arányban kell megoszlania. A Bayer szóvivője a kétmilliárd dolláros büntetést túlzónak és indokolhatatlannak nevezte. A Bayer tavaly óta forgalmazza a Roundup gyomirtót, amióta megvette az azt korábban gyártó Monsanto vállalatot.
Szerző
Témák
gyomirtó

Rejtélyes gyilkosságsorozat Németországban, öten meghaltak, három áldozattal számszeríjjal végeztek

Publikálás dátuma
2019.05.13. 18:24
Crossbow case - Find a corpse in Wittingen
Fotó: Christophe Gateau / AFP
Egészen különleges eset.
A hatóságok hétfői tájékoztatása szerint két ismeretlen nő holttestére bukkantak az Alsó-Szászország tartományi Wittingenben egy lakásban, amelyben azért tartottak házkutatást, mert bérlőjét - egy 30 éves nőt - a hét végén vérbe fagyva találták a településtől több száz kilométerre fekvő Bajorország tartományi Passauban egy panzió szobájában. A holttest a szoba padlóján hevert, egy nyílvessző állt ki belőle. Az ágyon egy 33 éves nő és egy 54 éves férfi feküdt, holtan, kézenfogva, fejükben és mellkasukban egy-egy nyílvesszővel. A holttestekre a panzió takarítója bukkant rá szombaton. A rendőrök az áldozatok holmijai között három számszeríjat találtak. Egyelőre nem tudni, hogy milyen kapcsolat van a passaui és a wittingeni halálesetek között. A hatóságok csak annyit közöltek, hogy a wittingeni lakásban nem találtak számszeríjat - jelentette a Bayerischer Rundfunk (BR) bajor tartományi közszolgálati médiatársaság. A Münchner Merkur című lap szerint Passauban a wittingeni nő foglalt szobát, péntek este érkezett meg a panzióba, két társával együtt. A szemtanúk leírása szerint furcsa társaságot alkottak. A férfi öltönyével és fehér szakállával igen komolynak tűnt, a nők is ünnepélyes, fekete ruhát viseltek. Hamar visszavonultak a szobájukba, csak alkoholmentes innivalót vittek magukkal. Akkor látták őket utoljára élve.
Szerző