Kaposvár;robbanószerkezet;

2019-05-14 08:31:47

Bombát épített és radioaktív anyagokat tárolt a kaposvári otthonában a vegyész

A diplomás vegyészt végül a Terrorelhárítási Központ kapcsolta le.

Robbanószerkezeteket gyártott és nukleáris anyagot tartott otthon a kaposvári férfi

Robbanóanyag engedély nélküli készítésével és megszerzésével elkövetett robbanóanyaggal visszaélés, valamint radioaktív anyaggal visszaélés miatt emelt vádat egy 30 éves kaposvári férfi ellen az ügyészség.

A diplomás vegyész vádlott szabadidejében is szívesen foglalkozott preparatív kémiával, s 2012 óta robbanóanyag előállítására alkalmas, kereskedelmi forgalomban engedély nélkül megvásárolható vegyszereket és elektronikai eszközöket szerzett be, hogy otthon, csak úgy kedvtelésből robbanóanyagokat készítsen, és azokat fel is használja. Többek között triaceton-triperoxid (TATP), etilénglikol-dinitrát (EGDN) és eritrit-tetranitrát (ETN) robbanóanyagok felhasználásával készített robbanószerkezeteket, melyeket egy Kaposvár melletti szántóföldön, általa házilag készített időzítőkkel hozott működésbe. A férfi a fel nem használt robbanóanyagokat a lakóházában tárolta, többek között abban a hűtőszekrényben.

A férfi egyetemi tanulmányai alatt egy intézményi labor felszámolásánál uranil-acetátot is szerzett, amely hasadóanyag-tartalomban szegényített u235 izotópú uránt tartalmazott. A radioaktív anyagnak, ezen belül nukleáris anyagnak minősülő, engedélyköteles vegyszert zárt üvegben tartotta - az ionizáló sugárzást kibocsátó vegyszer belélegezve, hosszabb idő alatt daganatos betegség kialakulásához vezethet.

A vádlottat végül a Terrorelhárítási Központ munkatársai fogták el 2018 áprilisában.