Nagy erejű földrengés rázta meg Pápua-Új-Guineát, cunamiriadót is kiadtak

Publikálás dátuma
2019.05.14. 18:11

Várhatóan nem lesznek súlyos károk, mert ritkán lakott területen történt a rengés.
7,5 erősségű földrengés rázta meg kedden Pápua-Új-Guineát, a csendes-óceáni országra és a Salamon-tenger túloldalán fekvő Salamon-szigetekre szökőárriadót adtak ki. Az amerikai földtani intézet (USGS) közlése szerint a földrengés epicentruma Kokopo településtől 45 kilométerre északra, fészke pedig 10 kilométer mélyen volt. Az ilyen kis mélységben bekövetkezett földrengések súlyos károkat okozhatnak a felszínen, de az USGS becslése szerint várhatóan a károk és sérülések nem lesznek súlyosak, mert ritkán lakott területen történt. A New Britten-szigeten fekvő Kokopóban a földrengés után megszakadt az áramszolgáltatás, több utórengést is lehetett érezni - jelentette a helyszínről az AFP francia hírügynökség. A Hawaii-on működő Csendes-óceáni Cunami Riadó Központ szerint az epicentrumtól 1000 kilométeres távolságon belül várható szökőár. Pápua-Új-Guinea az Indonéziától keletre elterülő Új-Guinea szigetének keleti felén fekszik, a csendes-óceáni "tűzgyűrűn", ahol a világ legtöbb földrengése és vulkáni tevékenysége történik. Egy 7,5-es erősségű földrengésben 2018 februárjában 125 halt meg és 35 ezren váltak fedélnélkülivé az ország középső részében. 
Szerző
Témák
földrengés

Hó lepett el több települést is a Tátrában

Publikálás dátuma
2019.05.14. 17:34

Fotó: iMeteo.sk
8 centi hó esett Erdőtkán, Ljeszekben 4 centit mértek, és a poprádi járásban is komoly gondot okozott, hogy ellepte az utakat a hó.
Kedd reggelre hótakaró lepte be Észak-Szlovákia több települését, írja a Parameter.sk. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerint Erdőtka (Oravská Lesná) községben nyolc centiméret hó hullott.
"Ennyi havat ilyen késő tavasszal még nem mértünk ezen a meteorológiai állomáson"

- írják közösségi oldalukon a meteorológusok. Ehhez fogható utoljára 1953-ban, május 12-én történt: akkor 10 centi esett.
A ljeszeki (Liesek) meteorológiai állomásról is havazást jelentettek, ott 4 cm a májusi rekord.
A poprádi járásban kedden reggel nagy fennakadásokat okozott a közlekedésben a friss hó, hiszen az év ezen szakaszában a legtöbb sofőr már nyárira cserélte gépkocsiján a téli gumiabroncsokat. Legkorábban a hétvége hozhat enyhülést.
Szerző

Merkel szénmentes német gazdaságot ígér, amire már csak 30 évet kell várni

Publikálás dátuma
2019.05.14. 15:59
A peitzi erőmű hűtőtava
Fotó: PATRICK PLEUL / AFP
Németország csatlakozni kíván azon európai országokhoz, amelyek vállalták, 2050-re megszüntetik az összes üvegházhatást kiváltó gáz kibocsátását.
Angela Merkel megígérte, a német gazdaság "szénsemleges" lesz 2050-re - írja az Euronews. A német kancellár egy berlini nemzetközi klímakonferencián azt is kijelentette, Németország csatlakozni kíván azon európai országokhoz, amelyek vállalták, megszüntetik az összes üvegházhatást kiváltó gáz kibocsátását addig. Emmanuel Macron francia elnök - 8 másik uniós tagállammal - a múlt héten indította ezt a kezdeményezést.
A bejelentést Merkel a "Péntekek a jövőért" klímavédő civil kezdeményezésre hivatkozva, azt elismerve tette a klímakonferencián.
A konferencia idejére a Greenpeace demonstrációt szervezett a német fővárosba. A Brandenburgi kapunál olvadó, jégből kifaragott üzenetük arról szól: nem fogy, hanem már elfogyott az idő a cselekvésre. A klímaváltozás évente negyedmillió ember idő előtti halálát okozhatja világszerte - jelezte az Egészségügyi Világszervezet 2014-ben. A szakemberek újabb becslései ennek már a többszöröséről szólnak a portál szerint.
Szerző