Előfizetés

Egyelőre inkább óvatosság mint baj - beismerte a Mercedes, hogy felfüggeszti a kecskeméti gyár építését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.15. 08:40

Fotó: Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.
A hírek szerint egyes alvállalkozóknak már jelezték az esetleges szerződésbontást.
Hosszú távon számolnak vele, de átmenetileg felfüggesztették Kecskeméten a Mercedes-gyár bővítését, erősítette meg az Index információját a Daimler stuttgarti központja. „A helyzetről a portálnak Ludvig Orsolya, a kecskeméti Mercedes-Benz-gyár kommunikációs igazgatója azt mondta: természetes, hogy egy piaci cég módosítja a terveit, de az új gyár, illetve hogy a következő évtized első felében termeljen is, nincs veszélyben Zajlik viszont a korábbi tervek felülvizsgálata. Korábban úgy volt, hogy rugalmasan, egyazon gyártósoron állították volna elő a legkülönbözőbb modelleket a kompakt autóktól a hátsókerék-meghajtású limuzinon át a különböző meghajtással rendelkező járművekig. A piaci igényeket látva lehet, hogy végül nem erre lesz szükség.  Állítólag a gyár bővítését végző kivitelező cég egyes alvállalkozóknak már jelezte is a szerződésbontást az építkezés felfüggesztése miatt – de ezt egyelőre sem a Mercedes, sem a kivitelező nem erősítette meg az index.hu-nak. A döntést a kecskeméti gyárbővítés jövőjéről az is lassíthatja, hogy a cégben jelenleg éppen vezércsere is zajlik, Ola Kallenius várhatóan a Daimler május 22-i éves közgyűlése után veszi majd át a társaság vezetését Dieter Zetschetől. Az ő elképzeléseitől alighanem sok függ majd. A Daimler vezérigazgató-jelöltje annyit mindenesetre már előrevetített, hogy a társaságnak 2025-ig jelentős lépést kell tennie a költségek lefaragása terén.

Mercedes-Benz-gyár: nincs veszélyben a kecskeméti autógyár bővítése

Nincs veszélyben az a korábban kitűzött cél, hogy bővítsék a Mercedes-Benz kecskeméti gyárát – közölte az autógyár az MTI-vel. A közlemény szerint a magyarországi telephelyen számtalan fejlesztés zajlik a bővítés mellett is. A gyár teljes kapacitással működik, és a termelési programja már a jövő évre is telített, hiszen az itt gyártott kompakt autók kereslete továbbra is növekszik. Mint írták, a piaci igények, a technológiai trendek és az iparágat érintő szabályozások mind befolyásolják azt, hogy az autóipari gyárak milyen irányba fejlesztenek, így a Daimler AG is rendszeresen felülvizsgálja termék portfólióját és igyekszik kiegyensúlyozott kapacitás-kihasználtságot elérni nemzetközi gyártási láncában. A kecskeméti gyár fontos eleme ennek a termelési láncnak. A Daimler csak jó tapasztalatokkal rendelkezik Magyarországon és hosszú távon épít kecskeméti beruházására – olvasható a közleményben.

324,31 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.15. 08:22
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon szerda reggel: az euróval szemben kissé erősödött, míg a dollárhoz, a svájci frankhoz és a japán jenhez képest gyengült.
Az euró 324,31 forinton forgott reggel hét óra után pár perccel, 14 fillérrel csökkent az árfolyama a kedd esti 324,45 forinthoz képest.
A dollár árfolyama 289,42 forintról 289,45 forintra, a svájci franké pedig 286,69 forintról 286,93 forintra erősödött. 
A jent 2,6400 forinton jegyezték, szemben az előző esti 2,6381 forinttal.
Az euró 1,1209 dolláron forgott szerda reggel, 0,05 százalékkal erősödött az előző napi záráshoz képest.
A svájci frankhoz képest 0,01 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz, 1,1306 frankon jegyezték.
Egy dollárért 1,0087 frankot kértek, 0,02 százalékkal erősödött a dollár. A jenhez képest 0,04 százalékkal drágult a dollár, szerda reggel 109,64 jent ért.

Nagyon úgy fest, hogy semmiben sem állapodott meg Trump és Orbán

Marnitz István
Publikálás dátuma
2019.05.14. 21:45

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Sem az energiabiztonsággal, sem fegyvervásárlással kapcsolatban nem jött semmi hír a tárgyalásról
Az előzetes várakozásoktól eltérően egyetlen konkrét megállapodásról sem láttak napvilágot közlések Orbán Viktor és Donald Trump hétfői megbeszélései óta. A kurta találkozót szokatlanul szűkszavú, meglehetős általános tartalmú hivatalos kommentárok követték. Kedden kormányköröktől sem jutottak el hozzánk olyan jelzések, hogy egyelőre valamit titkolnának. A találkozó lehetséges témáit illető korábbi felvetések főképp az amerikai fél igényeit tükrözték. Eszerint leginkább az energiabiztonság, a védelmi kiadások, a kereskedelem és a kiberbiztonság témájában kívántak akár konkrét megállapodásokig is eljutni. Orbán Viktor és Szijjártó Péter ugyanakkor előzetesen nem hogy kitértek ezek megerősítése elől, de a külgazdasági és külügyminiszter még egy túlfűtöttnek nevezhető, nyilvános elővágással is nyomatékosította az energiabiztonságot illető, az Egyesült Államokétól merőben eltérő álláspontjukat. Május elején az USA és az EU brüsszeli energiakonferenciáján ugyanis úgy fogalmazott: „nem puszta jókedvünkből” vásárolunk gázt kizárólag az oroszoktól; „boldogan” fordulnánk máshoz is, de szerinte a diverzifikáció csak egy jól hangzó varázsszó. A minket folyamatosan több lábon állásra felszólító „barátaink és szövetségeseink” ugyanis nem hozzák meg az ezt lehetővé tévő beruházási döntéseket – emlékeztetett a külügyi tárca akkori közleménye. Ez ügyben a washingtoni nézőpont mondhatni évtizedek óta világos. Eszerint ne Oroszországtól, hanem valaki mástól, például tőlük vegyünk - tengeren cseppfolyós állapotban szállítható - palagázt. Szijjártó Péter viszont a találkozó előtt csupán néhány nappal elhangzó beszédében azt ecsetelte, hogy bár a magyar állam szívesen beszállna 25 százalékkal a palagáz lefejtésére szolgáló adriai terminálba, azt a horvát fél teljesíthetetlen feltételekhez köti. (Tavaly novemberben Rick Perry, az USA energiaügyi minisztere egyszersmind határozott nemmel válaszolt a Népszava ama kérdésére, hogy szándékaik nyomatékául hajlandóak-e a palagáz árát számunkra versenyképes szintre csökkenteni.) Az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV pedig a Fekete-tenger román szakaszán talált gázkincs kitermelését az erre kivetett magas román adók miatt nem kívánja megkezdeni. Ha tehát egyáltalán tárgyalt is a magyar kormányfő és az amerikai elnök eme – előzetesen legfontosabbként kikiáltott – témáról, abban nem jutottak dűlőre. De a korábban jóval előrehaladottabbnak látszó hadiipari együttműködésről sem jelentettek be semmit, mint ahogy másban sem jutottak a bejelenthetőség szintjére. Donald Trump a napvilágra került témák közül csupán értékelte Magyarország NATO-beli tevékenységét, illetve – Orbán Viktor felvetései nyomán – dicsérte a magyar kormányfő migránsok elleni, illetve a kereszténységet védő politikáját.

Szijjártó szerint gazdaságunk hasonlít az amerikaira

Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozójának ténye bizonyíték arra, hogy Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata új dimenzióba lépett - idézte tegnap délután a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Szijjártó Péter tárcavezető kedden New Yorkban az MTI-nek adott nyilatkozatát. Az előző nap a washingtoni Fehér Házban tartott találkozó lebonyolításának módja számára bizonyíték a két vezető közötti kölcsönös rokonszenvre. Trump rendkívül ritka gesztusokkal fejezte ki egyetértését és szimpátiáját a magyar miniszterelnökkel. Mintegy 40 percen keresztül tartott az a szűk körű találkozó az Ovális Irodában, amelyre általában csak tízegynéhány percet szánnak, és az is ritka, hogy az amerikai elnök egészen a Fehér Ház kijáratáig kísérte Orbán Viktort - hangsúlyozta az eseményen szintén részt vevő Szijjártó Péter, aki a megbeszéléseket felszabadultnak és őszinte hangulatúnak látta. Trump kifejezetten sokat érdeklődött az európai folyamatokról. Egyetértés mutatkozott abban, miszerint az új ukrán elnök személye új reményt jelenthet arra, hogy Magyarország, illetve az egész Európai Unió és Ukrajna kapcsolatrendszerét új alapokra lehessen helyezni. Szijjártó Péter szerint az amerikai elnök nagyrabecsülését váltották ki azok a gazdasági eredmények, amelyeket Magyarország az elmúlt években ért el. A két gazdaság, ha "két különböző dimenzióban is", de abban hasonlít, hogy az Egyesült Államokban is most dolgoznak a legtöbben, és a rendszerváltás óta Magyarországon is most tetőzik a foglalkoztatottság - vélte. Az amerikai elnök és a magyar kormányfő egyaránt sikeres gazdaságpolitikát vitt véghez - vonta le a következtetést a külügyminiszter. A két vezető szerint ezzel sok irigyet szerezhettek maguknak, ami a nemzetközi sajtó támadásaiból is látszik. Az amerikai közvélemény bízik Donald Trumpban, a magyar emberek pedig folyamatosan támogatásukról biztosítják a kormányt és a miniszterelnököt - állapították meg a felek a külgazdasági és külügyminiszter elmondása szerint.