Letiltotta a Mediaworks hirdetéseit a Facebook

Publikálás dátuma
2019.05.15. 14:30

A kiadóhoz tartozó médiumok innentől nem tudják fizetett hirdetésként kiemelni bizonyos híreiket.
Közleményben tudatta a Mészáros Lőrinc felcsúti oligarcha tulajdonából nemrégiben a fideszes óriás médiakonglomerátum részévé vált, több tucat vidéki napilapot és a Nemzeti Sportot is portfóliójában tudó Mediaworks Zrt., hogy a Facebook blokkolta a hirdetési fiókjait. Így a Fidesz propagandagépezet részeként működő Mediaworks médiumok innentől nem tudják fizetett hirdetésként kiemelni bizonyos híreiket. Bár a Facebook egyelőre nem válaszolt a Mediaworks-nek, hogy miért tiltotta le a hirdetési fiókot, a Mediaworks biztos abban, hogy az „amerikai cég döntésének politikai, ideológiai okai vannak.” Az elmúlt hetekben a Twittert is tulajdonló Facebook több, gyűlöletkeltő, szélsőjobboldali megmondóember fiókjait tiltotta le, így járt a korábban Schmidt Mária vendégeként Magyarországon haknizott Milo Yiannopoulos, az Infowars című oldalán a legsötétebb összeesküvés elméletek egyik komoly terjesztője, Alex Jones. Az EU-és bevándorlásellenes kampányának finisében lévő Fidesz legfontosabb szócsöveinek számító Mediaworks lapok kiadója most azzal érvel, hogy ugyanakkor olyan hírekre és tartalmakra sem tudják felhívni az olvasóik figyelmét, amelyeknek nincs semmiféle politikai vonatkozásuk. Így szerintük a Facebook döntésének „áldozatául esett” többek között a Nemzeti Sport, a mindmegette.hu receptoldal, a likebalaton.hu. programmagazin és számos megyei és városi kiadványuk is. A kiadó arra biztatja olvasóit, hogy ne Facebook-on, hanem az eredeti e-mail címeiken olvassák el a cikkeiket. Korábban a hvg.hu megírta, hogy a Facebook kontrollálni készül a hirdetési felületeit, az EP-választások előtt megszűri a politikai tartalmú hirdetéseket. A hetilap értesülése szerint a Facebook-központban tisztában vannak azzal, hogy a Fidesz miféle médiagépezetté építette ki a sajtóbirodalmát és többek között a kormánypárti lapok, újságírók facebook-hirdetési fiókjain keresztül személyre szabott (targetált) kampányvideókat tudott küldeni a felhasználóknak.
Frissítve: 2019.05.15. 15:08

A tankerületek szerint „nem időszerű” a tanársztrájk, így megpróbálják megakadályozni

Publikálás dátuma
2019.05.15. 13:10
Pedagógustüntetés 2017 áprilisban - Forrás: PDSZ/Facebook
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közben elismerte: a pedagógusok 30 százalékos béremeléséről szóló hír kacsa volt.
Nem tartják időszerűnek a május 29-ére meghirdetett pedagógussztrájkot a tankerületek, ezért nem hajlandóak megállapodni az akciót meghirdető Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) az elégséges szolgáltatásokról – derült ki a PDSZ sajtótájékoztatóján, ahol Szűcs Tamás, a szakszervezet országos választmányának elnöke számolt be a legújabb fejleményekről. A tankerületek szerint azért nincs itt az ideje egy sztrájknak, mert a PDSZ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) között egyeztetések zajlanak. - Ilyen nincs, és mégis van – fogalmazott Szűcs Tamás. Szerinte ez nemcsak a sztrájktörvényt sérti – ami alapján az egyeztetés a sztrájk egyik előfeltétele –, hanem alkotmányjogilag is aggályos. A PDSZ mind a 60 tankerületnek és mind a 43 szakképzési centrumnak megküldte a sztrájk idején biztosított elégséges szolgáltatásokról (gyermekfelügyelet, személy- és vagyonvédelem) szóló megállapodástervezetet, melynek szövegezése szinte teljes egészében megegyezik a márciusi szolidaritási sztrájk esetében Pécsen kötött megállapodással – amiről Szűcs szerint az állami iskolafenntartó, a Klebelsberg Központ elnöke is azt nyilatkozta egy egyeztetésen, hogy teljes mértékben jogszerű. A PDSZ a mai napon bírósághoz fordult; öt napon belül, nem peres eljárásban kell dönteniük a sztrájk körülményeiről. Szűcs Tamás szerint előfordulhat, hogy a jogi procedúra még így is elhúzódik, ebben az esetben – mint fogalmazott - a PDSZ kénytelen lesz belátni, hogy el kell halasztania a sztrájkot. - Sokan biztatnak minket, hogy minden körülmények között sztrájkoljunk, de szeretném leszögezni: „vadsztrájkra” sosem fogjuk felszólítani tagjainkat – mondta. Hozzátette: ha kell, akár nemzetközi bíróságokig is elmennek az ügyben. A PDSZ delegációja kedden az Emmi képviselőivel is tárgyalt. Szűcs Tamás szerint az egyeztetés lényegében csak időhúzás volt, semmire nem kaptak garanciákat - azt viszont elismerte az Emmi: nem igaz, hogy 30 százalékos pedagógus béremelést terveznének. A hír az újból kormányközelivé vált Magyar Nemzetben jelent meg március elején, néhány nappal a közszolgálati sztrájk elé időzítve. A szakszervezet négy pontban összegezte követeléseit: a közalkalmazotti illetménytábla rendezése (emelése); a pedagógusok kötelező óraszámának egységesen heti 22 tanórára történő visszaállítása; a pedagógusbérek számítási alapjának a mindenkori minimálbérhez kötése; sztrájktörvény módosítása annak érdekében, hogy kiszámítható, törvényes keretek között kerülhessen sor munkabeszüntetésre. 
Szerző
Témák
sztrájk PDSZ

Épphogy megúszta a rágalomhadjáratot folytató kaposvári szerkesztőség, hogy elárverezzék

Publikálás dátuma
2019.05.15. 11:11

Fotó: 74nullanulla Facebook oldala
A Jobbik önkormányzati képviselője sorra nyerte a különböző pereket a helyi orgánum ellen - csakhogy az nem fizetett. Végrehajtás indult.
 Az utolsó pillanatban fizetett, s így nem kerültek kalapács alá a kaposvári 74nullanulla szerkesztőségének berendezései, eszközei – többek között bútorok, hűtőszekrény, kávéfőző –, melyeket egy elmaradt perköltség miatt vett zár a végrehajtó. A somogyi megyeszékhely online portálja ellen – mint arról a helyi hírblog, a Kapos-t korábban többször beszámolt – Takács Richárd, a Jobbik megyei önkormányzati képviselője indított végrehajtást, ugyanis a portál 2015-ben, csatlakozva a többi, városházához erőseb kötődő médiumhoz sajtóhadjáratba kezdett a civilben ügyvédként dolgozó politikus ellen. Egyik cikkükben azt rótták Takács szemére, hogy autójával a sétálóutcában parkol: a Fő utcai épület, ahol az ügyvéd lakik azonban máshogyan nem közelíthető meg kocsival – noha a városvezetés már több kampányban is ígérte, a házakhoz vezető hátsó szervizutak a mai napig nem készültek el. A politikus rendelkezik is behajtási engedéllyel, igaz, az várakozásra nem jogosít fel, viszont a szűk kapualjba sem lehet beállni. Emiatt többször is az utcán parkolt le, s közterületesek pedig rendre megbüntették. Utóbbi híre szinte azonnal eljutott a helyi sajtóhoz, mely megannyi cikkben támadta Takácsot. 
Aki bírósághoz fordult minden esetben, s sorra meg is nyerte a pereket, a vesztes orgánumok azonban nem voltak hajlandóak eleget tenni a bírósági végzésekben foglaltaknak. Emiatt Takács ismét bírósághoz fordult, ám mivel érdemben nem változott a helyzet, így perköltségei megtérítése miatt végül végrehajtóhoz fordult. Miután a 74nullanulla ezek után sem fizette ki a néhány tízezer tételt, a végrehajtó május 15-re kitűzte az árverést – az utolsó pillanatban aztán mégis utalt a médium, melynek impresszum szerinti kiadója – mint azt az Átlátszó korábban megírta – az a Vatner Kft., mely arról lett ismert, hogy ők szállították – hirdetmény nélküli közbeszerzés után – a székeket a 2017-es vizes vébére. Az erőfitogtatásnak tehát vége lett, fizettek, a szerda délelőttre meghirdetett árverés elmaradt.
Szerző
Frissítve: 2019.05.15. 14:19