Előfizetés

Porosenko aláírta az ukrán nyelvtörvényt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.15. 17:11

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A leköszönő elnök szerint alapvetően csak a Moszkva-párti politikai erő ellenezte a jogszabályt.
Petro Porosenko aláírta szerdán az ukrán nyelvtörvényt, amely ellen több ízben hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. Porosenko az aláíráskor az MTI összefoglalója szerint ismételten hangsúlyozta, hogy az ukrán mint államnyelv működéséről szóló törvény semmilyen formában nem sért más nyelveket. Reményét fejezte ki, hogy Volodimir Zelenszkij megválasztott elnök hivatalba lépése után az új ukrán vezetés – miután elemezte a jogszabályt – a gyakorlatban is alkalmazni fogja a törvénybe foglalt normákat. Köszönetet mondott a parlamenti képviselőknek, Andrij Parubij házelnöknek, valamint azoknak az aktivistáknak és a kulturális élet azon képviselőinek, akik támogatták a törvény elfogadását. Szavai szerint alapvetően csak a Moszkva-párti politikai erő ellenezte a jogszabályt.
„Ez még inkább bizonyítja, hogy a helyes irányba haladunk”

– tette hozzá.

Petro Porosenko és Volodimir Zelenszkij
Fotó: Celestino Arce / AFP
Andrij Parubij házelnök kedden írta alá a törvényt azután, hogy a parlament elvetette azt a négy előerjesztést, amelyben Moszkva-barát képviselők a jogszabály visszavonását kezdeményezték. Noha nemzetközi szervezetek, köztük az Európai Unió is fenntartásokat fogalmazott meg a törvény kapcsán és szorgalmazták, hogy Kijev kérje ki a Velencei Bizottság állásfoglalását, erre nem került sor.   A törvényt a parlament április 25-én fogadta el. A jogszabállyal szembeni kisebbségi tiltakozások oka, hogy a törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, valamint az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért való jogi felelősségre vonást, bírságot, a nemzeti szimbólumok meggyalázása esetén akár börtönbüntetést is kilátásba helyez. Kedden a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) közös levélben kérte Porosenkót, hogy ne írja alá a nyelvtörvényt, mert szerintük az kirekesztő, alapjaiban sérti Ukrajna állampolgárainak emberi jogait, és ellehetetleníti az ukrajnai nemzetiségek anyanyelv-használatát. Zelenszkij korábban azt ígérte, hogy hivatalba lépése után megvizsgálja a törvényt arra vonatkozóan, tiszteletben tartja-e a jogszabály minden állampolgár jogait. Porosenko, illetve a jelenlegi kormány részéről korábban több ízben elhangzott az az ígéret is, hogy a kisebbségi nyelvek védelméről külön törvényt fogadnak majd el, de ilyen tartalmú előterjesztés még nincs a parlament előtt.

Kínában letiltották a Wikipédiát is

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.15. 16:30

Fotó: Wei yao / Wei yao - Imaginechina
Teljesen blokkolták a Wikipedia online enciklopédia oldalait a kínai cenzorok az 1989-es Tienanmen téri események harmincadik évfordulójának közeledtével - közölték szerdán hírügynökségek.
Kínában az online enciklopédia oldalai szerdán egyetlen nyelven sem voltak elérhetőek. A BBC szerint a Wikipedia megerősítette, hogy a kínai cenzúra néhány nyelven még április végén életbe lépett, azt megelőzően pedig egyes kínai nyelvű oldalak már le voltak tiltva.
A pekingi vezetés egyre szigorúbban ellenőrzi az internetet. Az utóbbi években letiltották a többi között a Google keresőjét, de a Facebook, a Twitter, a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatásokat és a YouTube videomegosztó oldalt is. A pekingi vezetés szempontjából kényes vagy Kínával szemben kritikus más hírportálokhoz hasonlóan a The New York Times és a Wall Street Journal című amerikai lapok honlapjai sem kerülték el a cenzúrát.
A hatóságilag tiltott tartalmak elérésének egyetlen módja a cenzúra és a hatósági megfigyelés elkerülésére alkalmas virtuális magánhálózatok (VPN) használata maradt a tájékozódni kívánók számára. Ugyanakkor a kínai hatóságok a fontos politikai események és a kormány számára kényes emléknapok közeledtével igyekeznek masszívan zavarni ezeket a védett kapcsolatokat.
A Tienanmen tér 1989-ben
Fotó: CATHERINE HENRIETTE
A pekingi keményvonalas kommunista vezetés utasítására a kínai hadsereg 1989. június 4-én nekilátott a Peking központjában található Tienanmen tér kiürítésének, miután a Tiltott Város bejáratánál fekvő monumentális teret április óta elfoglalták a demokratikus változásokat követelő tüntetők. Az erőszakos művelet halálos áldozatainak száma máig ismeretlen, mivel a történtek Kínában azóta is tabunak számítanak. A becslések néhány száz és háromezer közé teszik a meggyilkolt emberek számát, de az akkor Pekingben állomásozó brit nagykövet 2017-ben előkerült titkos távirata szerint tízezer halottja volt a vérengzésnek.
Idén május elején ünnepelték a centenáriumát a kommunista Kína előhírnökének tartott május 4-e mozgalomnak, amelyre hatalmának legitimációjaként tekint a Kínai Kommunista Párt. Az 1919-es esemény évfordulója miatt fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be Pekingben, tekintettel arra, hogy a május 4-e mozgalom az 1989-es demokráciapárti diáktüntetéseknek is mintául szolgált.

Szigorítja a pedofília büntetését Lengyelország

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.15. 16:23
Illusztráció
Fotó: Maciej Luczniewski / AFP
Egy a pedofil papokat és áldozataikat szembesítő film miatt lépett a kormány, a szigorítás azonban nem csak az egyházi ügyeket érinti.
A pedofília büntetésének szigorítását jelentette be a lengyel miniszterelnök a keddi kormányülés után, írja az Euronews.
A lengyel kormány azt követően jelentette be a szigorítást, hogy megjelent egy közösségi finanszírozásból készült, kétórás dokumentumfilm, ami az egyházi pedofil-ügyekkel foglalkozik. A Ne mondd el senkinek című film tovább megy a hasonló témájú műveknél: nemcsak bemutatják az áldozatok történetét, de rejtett kamerás felvételeken megmutatják azt is, ahogy felkeresik bántalmazójukat, és megkérdezik, miért tették ezt velük. Néhány nap alatt 11 millióan nézték meg a YouTube-on.
A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki elmondta, hogy a pedofília büntetésének megszigorítása mindenkire egyformán vonatkozni fog, beleértve a papokat is. Hozzátette, hogy ez idáig ezt az "undorító, kegyetlen, bestiális bűncselekményt" túl enyhén büntették. Ami ezután változni fog:
  • a nemi erőszak gyerekáldozatainak felső korhatárát 16 évre emelik;
  • az ilyen bűncselekmény nem évülhet el;
  • érte a jövőben 5-től 30 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, felfüggesztett büntetés pedig eztán már nem.
Márciusban a lengyel katolikus egyház tanulmányt hozott nyilvánosságra, amely szerint 1990 és 2018 között egyházi személyek 625, papok által kiskorú gyermekek ellen 1950 óta elkövetett szexuális visszaélésről kaptak bejelentést. Az áldozatok fele 15 évesnél fiatalabb volt. Az igazságügyi tárca által kidolgozott és most bejelentett törvénymódosítást a parlamentnek még el kell fogadnia.