Lobbiznak a Macron-V4 találkozóért

Publikálás dátuma
2019.05.16. 06:40

Fotó: Alexey Vitvitsky / Sputnik
Egy tátrai üdülőt már ki is szemeltek a csúcstalálkozó helyszínéül.
A francia államfővel találkoznának a Visegrádi négyek vezetői – értesült a Népszava több egymástól független forrásból. Információink szerint a jelenleg a V4-ek elnökségét adó szlovák kormány kezdett el élénken lobbizni egy ilyen találkozó létrejöttéért, de a magyar kabinetben is komoly támogatóra találtak. A szlovák kormány még a május 26.-i európai parlamenti választási kampány előtt megpróbálta az országba invitálni Emmanuel Macron francia elnököt. Úgy tudjuk, egy tátrai üdülőhelyet már ki is szemeltek a csúcstalálkozó helyszínéül, de most már kevés az esély arra, hogy a következő tíz napban létrejöjjön az esemény. Valószínűbb, hogy ősszel, Párizsban találkozhatnak az elnökkel a V4-es országok vezetői.
Egy szlovák forrásunk azt mondta, Macron személyesen is jó viszonyt ápol Peter Pellegrini szlovák kormányfővel. Szlovákiában pedig kétoldalú találkozót is tarthattak volna, ami nyilván jól jött volna Pellegrini pártjának, a Smernek is. (Macron hétfőn azt jelentette be, hogy saját mozgalmával az Európai Parlament liberális frakciójához csatlakozik majd, a Smer pedig a szociáldemokrata képviselőcsoportban ül, de a választások után a két frakció várhatóan együttműködik majd.) Francia és cseh forrásból is megerősítették, hogy a találkozó tervben van, igaz, konkrét időpont még nincs. Érdekes, hogy egy magyar kormányzati forrásunk szerint Orbán Viktor is kifejezetten örülne egy találkozónak, mivel úgy ítélte meg, kampányszempontból, jól jött volna neki, ha Macronnal sikerül „élére állítaniuk” a politikai vitákat kettejük között. A két vezető úgy kezelte a másikat az elmúlt időszakban, mint „a legnagyobb fenyegetést Európa jövőjére nézve” - csak természetesen ellentétes előjellel. Orbán a „bevándorláspárti erők” vezető politikusaként tekint a francia elnökre, míg Macron „Európa populista, nacionalista vezetői” közé sorolja a magyar kormányfőt. Azt ugyanakkor egy magyar és egy francia forrásunk is megerősítette, hogy ennek ellenére személyesen semmi problémájuk egymással, sőt, értékelik a másik politikai teljesítményét.

Jövőre is takaréklángon üzemel az egészségügy

Publikálás dátuma
2019.05.16. 06:00

Fotó: Balázs Attila / MTI
Alig hat százalékkal szán többet az egészségügy működtetésére jövőre a kormány – tudta meg lapunk. Vagyis egy év múlva sem javulhat érezhetően az ellátás.
A jövő évi költségvetés sem hoz áttörést az egészségügyben. Információink szerint ugyanis a rendszer működtetésére egyelőre mindössze 150 milliárd forintos többletet terveztek az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) jövő évi költségvetésébe és további 60 milliárdot adnának az előterjesztés készítői a fejlesztésekre, azaz az Egészséges Budapest Program folytatására. Úgy tudjuk, egyelőre nincs dedikált többletforrás Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének népegészségügyi programjára: az érintett soron pont akkora összeg szerepel, mint amennyit e célra ebben az évben elkölthettek. Idén a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő mintegy 2443,3 milliárdból gazdálkodhatott, vagyis a jövő évi mintegy 150 milliárdos többletből túl sok mindenre nem futja, egyebek mellett a kórházak és szakrendelők finanszírozásának emelésére sem. A természetbeni orvosi ellátásokra ugyanis a 150 milliárdos pluszból 40 milliárd jut. Ennek másfélszerese szokott lenni évente csak a kórházi eladósodás. További 31 milliárddal nőhet a gyógyszerkassza és külön soron, úgynevezett céltartalékként 80 milliárdos összeget különítettek el mindösszesen az orvosoknak, az ápolóknak, a védőnőknek és a műszaki gazdasági területen dolgozóknak a kormányzat által már többször is kilátásba helyezett béremelésre.
Arról, hogy a béremelésre szánt 80 milliárdból melyik szakmacsoportnak mennyi jut majd, egyelőre túl sokat nem tudni. Eddig mindössze annyi szivárgott ki, hogy a szakdolgozók idei 8-, és a jövőre tervezett 14 százalékos többletéhez mintegy 28-30 milliárd forintra van szükség. A kormány 2015 óta ígéri, hogy egyebek mellett „szuperkórházakkal” újítja meg a fővárosi egészségügyi ellátórendszert, és erre mintegy 700 milliárdos költséget terveztek, ám ennek az összegnek még csak kormánydöntésekben sincs nyoma. Jövőre a tárca fejlesztésekről szóló fejezetét növelték meg 60 milliárd forinttal. Körülbelül ennyi pénzt terveznek elkölteni idén is az Egészséges Budapest Programhoz (EBP) kötődő feladatokra, eszközbeszerzésekre. Az utóbbiak közbeszerzése egyébként alig néhány napja teljesen leállt, miután Kásler Miklós miniszter nem hosszabbította meg a programot addig irányító Cserháti Péter miniszteri biztos megbízatását. S miután új biztost nem nevezett ki, és nem gondoskodott a menesztett vezető jogosítványainak átruházásáról, állnak a közbeszerzések, szakrendelő-felújítások. Nem mellékes, hogy mindez nagy kockázatot jelent a Fidesz számára az őszi önkormányzati választások előtt. Kásler Miklósnak valószínűleg ezekben a napokban nem csak ez okozhat bosszúságot, hanem az is: tűnik népegészségügyi programjára sem jut pénz. Néhány hete Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is arról beszélt a sajtónak, hogy ugyan a tárcavezető népegészségügyi programjának koncepcióját a kormány elfogadta, de az ahhoz szükséges költségvetési források biztosítása, ütemezése még a lóg levegőben. Azt ugyanis a kabinet attól tette függővé, hogy milyen lesz az idei gazdasági növekedés.
Szerző
Frissítve: 2019.05.16. 06:13

Cornstein: nem készül Mészáros Lőrinc szankcionálására az Egyesült Államok

Publikálás dátuma
2019.05.15. 21:05
David B. Cornstein
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az amerikai nagykövet szerint az Átlátszó és a Wall Street Journal téved, ő minden esetre nem tud büntetőintézkedések előkészületéről.
Hamis cikknek nevezte David Cornstein budapesti amerikai nagykövet az ATV-nek a Wall Street Journal és az Átlátszó szerdai közös cikkét, amely szerint az amerikai kormányzaton belül előkészületek zajlanak arra, hogy szankcionálják Mészáros Lőrincet.
A cikk szerint a Globális Magnyitszkij-törvény (Global Magnitsky Act) alapján szankcionálják Orbán Viktor barátját, Mészáros Lőrincet, értesült az Átlátszó és a Wall Street Journal budapesti, illetve washingtoni forrásokból. A szankciók amerikai beutazási tilalmat és az Egyesült Államokban tartott vagyonelemek befagyasztását jelentenék hazánk leggazdagabb, a Forbes szerint több mint 380 milliárd forintos vagyonnal rendelkező embere számára. A cikk szerint a szankciókat előkészítő kormányzati illetékesek látókörében van még Tiborcz István, a miniszterelnök veje, és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője is.
"Az Amerikai Egyesült Államok nem fenyeget embereket szankciókkal"

- jelentette ki Cornstein az Egyenes Beszédnek. Hozzátette, nem tud ilyen tervről, és erről először csak a szóban forgó cikkből hallott. A nagykövet szerint Orbán és Donald Trump amerikai elnök találkozójára sem került volna sor, ha valóban előkészületben lennének ilyen szankciók.
Szerző
Frissítve: 2019.05.15. 21:08