Előfizetés

Kövér László kocsmai stílusban uszított a melegek ellen egy lakossági fórumon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.16. 08:11
Kövér László
Fotó: Népszava
Amikor az Országgyűlés elnöke arról magyarázott, hogy egy "normális homoszexuális" tudja, hol a helye, és nem gondolja magát egyenrangúnak, már a közönség sem nevetett.
Szerda este a Budapesti Metropolitain Egyetemen tartott lakossági fórumot Kövér László, "a Magyar Köztársaság Országgyűlésének elnöke és a Fidesz 1-es számú párttagkönyvének tulajdonosa", aki Jelen Tamás zuglói fideszes választókerületi elnököt mutatta be így, számol be az Index. A fórumról tudósítva azt írják, a házelnök nem csak a Fidesz szokásos EP-választási témáiról beszélt - Brüsszelről és a menekültekről -, de egészen elképesztő kijelentésekre ragadtatta magát a melegek kapcsán.
A fórumon az egyik előre válogatott, írásban feltett kérdés az "élet minden területén lopakodó liberalizmusról" kérte ki a Fidesz tagjaként egykor egyébként liberálisnak számító politikus véleményét. Ha még csak lopakodna! - csattant fel erre Kövér. Ezután egy darabig azon zsörtölődött, hogy vannak nyilvános mosdók, amiket nemtől függetlenül lehet használni. A "harmadik nem" WC-je a házelnök szellemeskedése szerint diszkriminálja az LMBTQ embereket, mert "vannak a férfiak, nők, meg az LMBTQ. Hol van a másik négynek?" A közönség jót szórakozott ezen.
Majd előhozta, hogy Lengyelországban a liberálisok "kampánytémává" tették a pedofil papok eseteit. A házelnök világossá tette, hogy mélységesen elítéli a papi pedofíliát, a "legundorítóbb bűnök egyikének tartom", mondta. Aztán
a pedofíliához hasonlította azt, hogy a homoszexuálisok házasodhassanak és gyereket fogadhassanak örökbe.

A házelnök ezután azt fejtegette, hogy az örökbefogadott gyerek élvezeti cikk. Kövér szerint ez a hozzáállás sem jellemez minden homoszexuális embert, mert hiszen:
"egy normális homoszexuális tudja, hogy a világ rendje micsoda", és "nem tartja magát feltétlenül egyenrangúnak".

Az Index szerint a közönség ennél a résznél már nem nevetett.

Újabb frontok a plakátháborúban

Nagy B. György
Publikálás dátuma
2019.05.16. 07:15

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Kilencből hat fideszes vezetésű város tiltja vagy nem ad egyértelmű választ arra, tehet-e az ellenzék politikai hirdetéseket villanyoszlopokra.
Mégsem annyira megengedőek a fideszes vezetésű városok – ez a tanulsága annak a levelezésnek, amit az MSZP folytat a megyei jogú városok vezetésével. Míg az első körben három polgármesterből kettő rábólintott arra, hogy ellenzéki plakátok kerüljenek az önkormányzati tulajdonban lévő villanyoszlopokra – Veszprém és Székesfehérvár belegyezett, Pécs elutálta az ötletet –, a második körben a kétharmados engedékenység szertefoszlott. Dunaújváros és Kecskemét első embere hozzájárult ugyan ahhoz, hogy politikai hirdetések kerüljenek a póznákra, de kollégáik már szigorúbbak voltak. Miskolc nyíltan nem mondott nemet, de arra hivatkozva, hogy épp most írják össze az önkormányzati villanyoszlopokat, kérte, legyen türelemmel az MSZP, amint lezárul a folyamat, rögtön a polgármesterhez fordulhat plakátügyben. Csakhogy a választásokig tíz nap van mindössze, így az oszlopregiszter aligha készül el időben. Ha mégis, akkor sem biztos, hogy Kriza Ákos fideszes városvezető rábólint. Kaposvár nem bíbelődött indokokkal, Szita Károly polgármester deklarálta, hogy politikai reklámok nem kerülnek az oszlopokra. A többi megyei jogú város hallgat, időt húz. Budapest oszlopügytől hangos, pedig korábban úgy tűnt, a fővárosban egyértelmű a póznakérdés. A helyhatósági oszlopok felett diszponáló Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. ugyanis közzétette, hogy ki milyen feltételekkel plakátolhat. A VI. kerületi önkormányzat vezetése azonban most a Demokratikus Koalíciót (DK) kárhoztatja, mondván megsértette a reklámozási szabályokat, ugyanis hirdetéseivel elcsúfítja az Andrássy úton magasodó kandelábereket. A kerület közleménye szerint a hatodik kerületben ugyanis hosszú évek óta közmegegyezés van a pártok között arról, hogy nem tesznek plakátokat az Andrássy út kandelábereire. – A Fidesz azt hazudja, hogy a DK jogszerűtlenül plakátolt Terézvárosban és hogy erről a felháborodott lakóktól értesültek. Ez két hazugság. A valóság ezzel szemben az, hogy a DK-nak hivatalos, írásos engedélye van az Andrássy úti oszlopokat tulajdonló önkormányzati cégtől arra, hogy plakátolhat – fogalmazott Rónai Sándor, a pár szóvivője, EP-képviselőjelöltje, és hozzátette: – Felháborítónak tartjuk, hogy az állampárt terézvárosi pártkatonái még az ellenzék maroknyi használható felülete kapcsán is akadályoznak minket és hazudoznak rólunk. Mindenesetre ha totális sikerrel járna is az önkormányzati oszlopokért folytatott plakátharc, az ellenzék akkor is csak annyit érne el, hogy az ország villanyoszlopainak 10-15 százalékára lehetne hirdetést applikálni. (És természetesen ezeken a felületeken is osztozni kellene a kormánypárttal.) A póznák zöme az áramvállalatok kezében van. A szolgáltatók tulajdonában lévő villanyoszlopok mintegy harmadát birtokló Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. közzétette ugyan, milyen feltételekkel plakátolhatnak a pártok, ám az MSZP hiába kérte írásbeli engedélyét, a társaság majdnem két hete nem válaszol. (Információink szerint a többi ellenzéki pártnak sem).
A magánkézben lévő szolgáltatók oszlopait, ahogy azt többször megírtuk, az Esma Zrt. bérli, és a Garancsi István érdekeltségében lévő reklámcég dönti el, felengedi-e a politikai hirdetéseket a póznákra. Az Esma viszont egyetlen formációnak sem engedélyezte a reklámok elhelyezését. Csakhogy a történet kicsúszni látszik a reklámcég kezéből. A Fidesz ugyanis jóváhagyás hiányában is plakátolt az Esma által bérelt felületekre – viszont a cég nem szedte le a reklámokat. Emiatt a DK kifogást is emelt a Pest Megyei Választási Bizottságnál, amelyik igazat adott a pártnak, és eltiltotta az Esmát a jogsértéstől. A reklámcég fellebbezett, mondván, nem felelős az engedély nélküli plakátolásért. És itt a történetben a csavar. A jogszabályok ugyanis úgy szólnak, hogy a pártok között nem lehet különbséget tenni, vagy mindegyik plakátolhat, vagy egyikük sem. Ez pedig a Nemzeti Választási Bizottság szerint „leszedési egyenlőséget is jelent”. Azaz mivel az Esma a Fidesz hirdetéseit nem távolította el, a többi formáció engedély nélküli plakátjait is békén kell hagynia. És a pártok a jelek szerint élnek is a lehetőséggel, és partizánban plakátolni kezdenek.

Lobbiznak a Macron-V4 találkozóért

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.05.16. 06:40

Fotó: Alexey Vitvitsky / Sputnik
Egy tátrai üdülőt már ki is szemeltek a csúcstalálkozó helyszínéül.
A francia államfővel találkoznának a Visegrádi négyek vezetői – értesült a Népszava több egymástól független forrásból. Információink szerint a jelenleg a V4-ek elnökségét adó szlovák kormány kezdett el élénken lobbizni egy ilyen találkozó létrejöttéért, de a magyar kabinetben is komoly támogatóra találtak. A szlovák kormány még a május 26.-i európai parlamenti választási kampány előtt megpróbálta az országba invitálni Emmanuel Macron francia elnököt. Úgy tudjuk, egy tátrai üdülőhelyet már ki is szemeltek a csúcstalálkozó helyszínéül, de most már kevés az esély arra, hogy a következő tíz napban létrejöjjön az esemény. Valószínűbb, hogy ősszel, Párizsban találkozhatnak az elnökkel a V4-es országok vezetői.
Egy szlovák forrásunk azt mondta, Macron személyesen is jó viszonyt ápol Peter Pellegrini szlovák kormányfővel. Szlovákiában pedig kétoldalú találkozót is tarthattak volna, ami nyilván jól jött volna Pellegrini pártjának, a Smernek is. (Macron hétfőn azt jelentette be, hogy saját mozgalmával az Európai Parlament liberális frakciójához csatlakozik majd, a Smer pedig a szociáldemokrata képviselőcsoportban ül, de a választások után a két frakció várhatóan együttműködik majd.) Francia és cseh forrásból is megerősítették, hogy a találkozó tervben van, igaz, konkrét időpont még nincs. Érdekes, hogy egy magyar kormányzati forrásunk szerint Orbán Viktor is kifejezetten örülne egy találkozónak, mivel úgy ítélte meg, kampányszempontból, jól jött volna neki, ha Macronnal sikerül „élére állítaniuk” a politikai vitákat kettejük között. A két vezető úgy kezelte a másikat az elmúlt időszakban, mint „a legnagyobb fenyegetést Európa jövőjére nézve” - csak természetesen ellentétes előjellel. Orbán a „bevándorláspárti erők” vezető politikusaként tekint a francia elnökre, míg Macron „Európa populista, nacionalista vezetői” közé sorolja a magyar kormányfőt. Azt ugyanakkor egy magyar és egy francia forrásunk is megerősítette, hogy ennek ellenére személyesen semmi problémájuk egymással, sőt, értékelik a másik politikai teljesítményét.