Jelentős fideszes fölényt mértek Záveczék is, a DK beérte az MSZP-t

Publikálás dátuma
2019.05.16. 12:49

Fotó: Vajda József / Népszava
Legalább 12 mandátumot szerezhet a Fidesz az EP választáson. A ZRI Závecz Research Intézet legfrissebb felmérése szerint további öt magyar párt és pártszövetség juthat be az új Európai Parlamentbe.
A közvélemény-kutató cég május elején gyűjtött adatai azt vetítik előre, hogy a vezető kormánypárt akkor szerezhet tucatnál is több mandátumot, ha sikerül még jobban mozgósítania a kistelepüléseken élőket. Ez hozhat a Fidesznek akár 1-2 képviselői hellyel többet is. Az ellenzéki pártok közül fej-fej mellett halad a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció (DK) kampánya, a Závecz Research mérése alapján ezek a tömörülések 2-2 mandátumra számíthatnak, nagyon erős hajrával valamelyik elcsíphet egy harmadikat is. A válaszok alapján még az LMP és a Momentum is esélyes arra, hogy egy képviselőt kijuttasson az Európai Parlamentbe, de ehhez tovább kell mozgósítaniuk híveiket.
Ami pedig a részleteket illeti, a teljes népességben a Fidesz támogatottsága áprilishoz képest nem változott, most is 33 százalékos, ráadásul a biztos pártválasztók több mint fele, 53 százaléka szavazna most a kormánypártra. A többi párt hibahatáron belüli eltéréseket mutat az előző hónaphoz képest. A Jobbik lassú hanyatlása megállt, az áprilisi 8 százalékhoz képest most 9 százalékon áll, a pártválasztók körében 12 százalékon. A DK 6-ról 7 százalékra erősödött egy hónap alatt, az MSZP 7-8 százalék között ingadozik, de mindkét párt a biztos szavazók 11 százalékára számíthat. Az LMP 3-ról 4 százalékra javított, az elkötelezett pártszimpatizánsok közt 5 százalékot kapott, a Momentum stabilan 3 százalékon áll, a biztosan rájuk voksolók aránya 4 százalék. A Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom a választók 2 százalékát tudhatja maga mögött, a Párbeszéd pedig 1 százalékot. Ez a kör stabil, a biztos pártválasztókból áll.
A ZRI felmérése azt mutatja, már csak 31 százalék a pártot nem választók aránya és összességében is erősödik a részvételi hajlandóság. Azok aránya, akik határozottan állítják, hogy elmennek voksolni május 26-án, a hónap elején már 45 százalék volt. A tapasztalatok alapján ebből még várható lemorzsolódás, de a közvélemény-kutató cég mindenképpen magasabb részvételre számít, mint a legutóbbi EP voksoláson elért 29 százalék.
Jelenleg a Fidesz és a DK tábora látszik a legaktívabbnak, 70 százalékuk válaszolta, hogy ott lesz a voksoláson, ennél nem sokkal kisebb az MSZP és a Jobbik híveinek elszántsága sem, az LMP és a Momentum táborából azonban már csak a 60 százalék biztos a dolgában. Az elszántság függ a kortól és a lakóhelytől is: míg a 30 év alattiaknak csak 35 százaléka készül voksolni, a 60 felett járók majdnem 60 százaléka és Budapest aktívabbnak látszik, mint a vidék. A pártoknak tíz napjuk van a , hogy az adatokat felhasználva javítsák pozíciójukat.

Kövér a melegek ellen uszít, de vérig sértett minden örökbefogadó szülőt

Publikálás dátuma
2019.05.16. 12:42

Fotó: Vajda József
Egy ilyen ember erkölcsi kérdésekben biztosan nem illetékes.
Mindenkinek joga van családban felnőni és családot alapítani. Joguk van családban élni azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs módjuk a vérszerinti szüleikkel élni, és joguk van a családalapításhoz azoknak, akik bármilyen okból nem tudnak vagy nem akarnak vérszerinti gyereket vállalni. A gyerekvállalást a pedofíliához hasonlítani nem csak az LMBTQI szülőket, hanem minden örökbefogadó szülőt sért - reagált a Magyar LMBT Szövetség Kövér László kijelentéseire. A házelnök egy lakossági fórumon tett egyenlőségjelet a pedofília és a meleg párok örökbefogadása közé, továbbá értekezett arról, hogy hogyan viselkednek a "normális" homoszexuálisok.
Nagyon veszélyes, ha valaki nem tud vagy nem akar különbséget tenni a szülővé válás iránti vágy és a pedofília között - figyelmeztet a szövetség, és leszögezik: szemben Kövér Lászlóval mi azt valljuk, hogy a pedofilok nem csak a Jóistennek tartoznak elszámolással, hanem elsősorban az áldozataiknak és a társadalom egészének is.  Aki szerint egy már megszületett gyereket - akit akármilyen okból a szülei nem nevelnek fel - egy bonyolult jogi procedúra során örökbe fogadni, családot teremteni számára, szeretettel körülvenni ugyanaz, mint szexuálisan bántalmazni, az az ember erkölcsi kérdésekben biztosan nem illetékes - reagált Kövér szavaira Facebook-posztjában Lakner Zoltán, a melegségét nyíltan vállaló politológus. Kövér házelnök ezzel valamennyi, bármilyen nemű és orientációjú örökbefogadó szülőt brutálisan megsértett - tette hozzá. Ami az egyenrangúságot illeti, ugyanez a helyzet: aki a melegek, illetve bármiféle LMBTQ ember egyenrangú mivoltát firtatja, az a szüleik, a testvéreik, az őket elfogadó és szerető barátaik értékét is megkérdőjelezi.  
A Kövér-féle mondatok világosan megjelölik a politikai támadás célpontját, hogy kiket kell gyűlölni

- írja Lakner.

Nagyon nem kellene így élni. Ez tényleg csak azoknak jó, akik szítják a gyűlöletet és uszítanak mások ellen. Követni és hagyni sem kellene ezt - teszi hozzá.
Szerző
Frissítve: 2019.05.16. 14:52

Gulyás: gazdaságvédelmi akciótervről készül dönteni a kormány

Publikálás dátuma
2019.05.16. 12:39

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A Kormányinfón emellett a Facebook-féle szankciók és Kövér László melegeket megbélyegző megszólalásai is szóba kerültek, de a babaváró támogatás hatálybalépésének időpontja is kiderült.
A családvédelmi akcióterv erre az évre ígért öt pontja hatályba fog lépni július 1-jén - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, mint kiderül az MTI beszámolójából. A miniszter ezzel kapcsolatban ragaszkodott ahhoz az állításhoz, amit már számos alkalommal cáfolt az Európai Bizottság, mi szerint Brüsszelnek nem tetszik a kormány ötlete. Gulyás szerint kértek egy előzetes támogató levelet, de nem kapták azt meg. Az EB egyébként mára arról is adott ki közleményt, hogy kifejezetten tetszik neki a babaváró támogatás terve.
A tervek szerint július 12-én fogadhatja el az Országgyűlés a jövő évi költségvetést, amelyet június 4-én terjesztenek a Ház elé - tért át egy másik témára Gulyás. Arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság első negyedéves bővülése az EU-s tagállamoké közül a legjobb volt, 5,3 százalék. Jelezte ugyanakkor, hogy a kormány tisztában van azokkal a veszélyekkel, amelyeket a nyugat-európai növekedés lassulása jelent, ezért
várhatóan két hét múlva döntést hoz a kabinet egy gazdaságvédelmi akciótervről.

Trumppal – Putyinnal ellentétben – nem merült fel az évenkénti találkozó lehetősége, ha szükséges, fog találkozni a két vezető, mondta kérdésre Gulyás, írja az eseményről tudósító hvg.hu. Hozzátette: nem született döntés fegyvervásárlásokról, még folyik a tárgyalás a rakétaelhárító rendszerekről. Magyarország évente növeli a védelmi kiadások GDP-arányos mértékét, 2023-ra elérhetjük a NATO-s 2 százalékos kötelezettséget.
Gulyás beszámolt a kvótaperről is, amelyről tájékoztatták a kormányt Brüsszelben - ez az a döntés volt, amikor közel 1300 menedékkérőt kellett volna Magyarországnak befogadnia, de ezt elutasította. A per az EU luxemburgi bíróságán folyik.
Meg kell vizsgálni a Facebook állami felügyeletének lehetőségét, mit lehet és mit nem lehet megtenni

- jelentette ki Gulyás, mikor a köztévé munkatársa a közösségi oldalon a Mediaworks lapjait érintő szankcióról kérdezte őt. "Mi a szólás- és véleményszabadság pártján álltunk mindig is" - állította a magyar sajtót a zsebébe gyűrő kormánynak minisztere. Később hozzátette, jogállami sérelem a Facebook-féle, kizárólag a fizetett hirdetéseket érintő letiltás.
Kövér László házelnök meleg ellen uszító megnyilvánulása is szóba került. Gulyás annyit mondott, mindenkinek tiszteletben kell tartani az emberi méltóságot. Aztán emlékeztetett rá, hogy már a magyar alkotmány is diszkriminálja a melegeket. Kövért részben ismételve kijelentette:
"nem tartjuk helyesnek, ha egy gyereknek két apával kell felnőnie, ezt önzésnek tartjuk".

A nem megfelelő kórházi sugárvédelmi köpenyekkel kapcsolatban is kapott kérdést Gulyás. A sugárzást áteresztő köpenyekről lényegében azt mondta, azok így vannak rendben: az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint ezek megfelelnek a szabályozásnak.
Kérdés érkezik arról is, hogy hírek szerint Orbán Viktor elzavarta a Fideszt ellenőrizni hivatott néppárti "bölcsek tanácsát". A válasz anyiban merült ki, hogy a háromtagú bizottság itt sem volt.
Szerző