Előfizetés

20 milliónál is több gyerek születik túl alacsony súllyal

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.16. 14:05
Illusztráció
Fotó: Chen feibo / AFP
A világon minden hetedik gyerek túl alacsony súllyal születik. 2015-ben több mint 20 millió újszülött jött világra kevesebb mint 2500 grammal - olvasható a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézete (LSTHM) és az UNICEF által közösen jegyzett, a The Lancet Global Health című lapban csütörtökön publikált tanulmányban.
A 148 országot vizsgáló kutatás szerint ezen gyerekek háromnegyede dél-ázsiai és a Szaharától délre fekvő afrikai országokban látta meg a napvilágot. De Európa, Észak-Amerika, Ausztrália és Új-Zéland jómódúbb országaiban is alig történt előrelépés 2000 óta az alacsony súllyal született gyerekek arányának mérséklésében.
Évente 2,5 millió újszülött hal meg, a tanulmány szerint 80 százalékuk alacsony testsúllyal jön világra. Az így születő gyerekeknél magas a fejlődési rendellenességek és életük további részében a betegségek - például cukorbetegség, valamint szív- és érrendszeri betegségek - kialakulásának kockázata.
A WHO 195 tagállama 2012-ben úgy döntött, hogy 2025-ig 30 százalékkal csökkenti az alacsony testsúlyú születések arányát. Az UNICEF szerint ennek eredményeként enyhe csökkenés volt tapasztalható, a 2000-ben regisztrált 17,5 százalékos arány (22,9 millió élveszületés) 2015-re 14,6 százalékra (20,5 millió élveszületés) csökkent.
A szegényebb országokban az alacsony születési súly leggyakoribb oka a nem megfelelő fejlődés az anyaméhben, míg a fejlettebb régiókban gyakran a terhesség 37. hete előtti koraszülés áll a háttérben - olvasható a tanulmányban. 
A tanulmány szerzői felhívták a figyelmet arra, hogy a gyerekeket születés után le kell mérni és biztosítani kell a megfelelő ellátásukat. Az alacsony testsúly okainak legyőzéséhez szükség van olyan egészségügyi intézkedésekre is, mint a felvilágosító kampányok. A tanulmányhoz 281 millió születés adatait értékelték ki. 
Az alacsony testsúllyal születő babák aránya Svédországban a legalacsonyabb, mindössze 2,4 százalék. A legnagyobb előrelépés a Dél-Ázsiában és a Szaharától délre lévő afrikai országokban tapasztalható. Itt az érintett újszülöttek aránya 2000 és 2015 között 1,4, illetve 1,1 százalékkal csökkent. Elsősorban a népességnövekedés miatt azonban a kis súllyal született gyerekek száma a Szaharától délre lévő afrikai országokban 4,4 millióról ötmillióra emelkedett. Dél-Ázsiában jött világra 2015-ben a legtöbb alacsony testsúlyú gyerek: 8,8 millió.

A kutatókat is meglepő dolog történt egy nagyon-nagyon felmelegített vízcseppel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.16. 11:51

Fotó: Lawrence Livermore National Laboratory
A víz új halmazállapotát fedezték fel amerikai kutatók, amikor em szupermeleg folyadékká vagy gázzá alakult a lézerrel melegített víz, hanem megfagyott.
A világ legerősebb lézerével lőttek egy vízcseppre az amerikai Lawrence Livermore Laboratórium kutatói, aminek hatására a nyomása több millió atmoszférára, a hőmérséklete pedig több ezer fokra emelkedett. A kísérlet során röntgensugarat is vezettek a vízcseppbe, így felvétel is készülhetett a csupán a másodperc tört részéig létező állapotról. Ebből derült ki, hogy 
a víz ahelyett, hogy szupermeleg folyadékká vagy gázzá alakulna, megfagy.

A víz új halmazállapotának, a forró és fekete szuperionos víz felfedezéséről a kutatók a Nature című folyóiratban publikálták a tanulmányukat - írta az Index.
Bár a szuperionos jég létezését elméletben már 30 éve előrejelezték, eddig senki sem látta. A tudósok úgy vélik 
ez lehet a víz legtömegesebb halmazállapota az univerzumban.

A Naprendszerben ugyanis a a víz nagy része ebben a formában lehet jelen, például az Uránusz és a Neptunusz belsejében. A felfedezés hozzájárulhat ezeknek a bolygóknak eddig megoldatlan rejtélyeinek megfejtéséhez.
Bár a jégnek 18 különféle kristályszerkezetét fedezték eddig fel, a szuperionos jég mindegyiktől eltér. Míg a többiben rendes vízmolekulák állnak a kristály rácspontjaiban, itt a vízmolekulák felbomlanak, és az oxigénatomok külön kristályrácsot hoznak létre, a hidrogénatomok pedig szabadon lebegnek körülöttük.

Most jött el az ideje

A kutatók szerint még öt évvel ezelőtt sem állt olyan fejlettségi szinten a technológia, hogy lehetséges lett volna felfedezni a szuperionos jeget. Most viszont tovább segíti az anyagtudományt, mert a tervezők akarata szerint viselkedő anyagok létrehozásához vezethet. 

A bevándorlás kényes kérdéseit is bemutató múzeum nyílik a Szabadság-szobornál New Yorkban

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.16. 09:30

Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP
Új múzeum nyílik csütörtökön az Egyesült Államok jelképének számító New York-i Szabadság-szobornál, amely egyben az Újvilág megosztottságát is szimbolizálja, egyebek mellett a bevándorlás kényes kérdésében.
A Szabadság-szobornak szentelt múzeum, amelynek az építését 2016-ben kezdték el, csütörtök déltől ingyenesen lesz megtekinthető a Manhattanből évente kompon odaérkező mintegy 4,5 millió látogató számára. A projekt 100 millió dolláros költségét teljes egészében adományokból fedezték. A Liberty Islanden, az egyik leglátogatottabb amerikai műemléktől néhány lépésre emelt, 2400 négyzetméter alapterületű, panorámaablakos múzeumot úgy tervezték, hogy ellenálljon a globális éghajlatváltozás várható hatásainak. A parkokkal körülvett, zöldtetős épület tetejéről a látogató az egész New York-i öblöt megcsodálhatja, "mintha egy hajó elejéről hajolna ki" - magyarázta Cameron Ringness vezető építész.
A múzeum belsejében az amerikai függetlenség 100. évfordulója alkalmából 1876-ban Franciaországtól kapott, Frédéric-Auguste Bartholdi francia szobrász alkotta híres műemlékkel kapcsolatos tárgyak, fotók és filmek láthatók, amelyek bemutatják a történetét az építésétől egészen addig, amíg a bevándorlók befogadásának és Amerika erejének a jelképévé vált. A látogatók óriási kivetítőn megnézhetik a "Lady Liberty" történetét bemutató, érzelmes filmet, megtekinthetik a múzeum fő attrakcióját, Bartholdi talapzaton álló eredeti fáklyáját (a szobor kezében lévő fáklya 1985-ben készült másolat), és hatvan lehetőség közül választva multimédiás eszközökkel ismerhetik meg a szobor által képviselt értékeket a vallástól a bevándorláson és a demokrácián át az állampolgárságig.
"A Szabadság-szobor ugyanis nem mindenkinek ugyanazt jelenti" - hangsúlyozta Stephen Briganti, az új múzeumot és a szomszédos Ellis-szigeten álló bevándorlási múzeumot kezelő alapítvány elnöke. "Úgy gondolom, hogy ebben az országban senki sem ellenzi azt, amit a Szabadság-szobor jelképez. Az más kérdés, hogy ki-ki hogyan alkalmazza" - tette hozzá Briganti. Edwin Schlossberg, a kiállítást megtervező ESA cég elnöke szerint a jelenlegi, "irracionális" időszak jó időpont a múzeum megnyitására, arra, hogy "a bevándorlásról, a szabadságról és a szabadságjogokról beszéljünk".
A Szabadság-szobor a demokrata pártiak "zászlaja" lett Donald Trump elnök bevándorlási politikája és általában a politikája elleni harcukban. A 2018 decemberi-2019 januári leállás - a kongresszus és az elnök között a mexikói határon építendő fal okozta huzavona - idején New York állam demokrata párti vezetése saját forrásból fizette a szövetségi alkalmazottakat, hogy ne kelljen a Szabadság-szobrot bezárni.
Stephen Briganti elmondta, hogy az amerikai elnököt is meghívták a múzeum megnyitójára, de "nem fog tudni részt venni", csak belügyminisztere, David Bernhard lesz jelen. Elfogadta viszont a meghívást számos, a Demokrata Párthoz közel álló neves személyiség: Oprah Winfrey televíziós műsorvezető, Michael Bloomberg volt New York-i polgármester, Jeff Bezos, az Amazon alapítója és a The Washington Post tulajdonosa, valamint Chelsea Clinton, Bill Clinton volt elnök és Hillary Clinton volt külügyminiszter lánya.