A szavazókörök legalább felében biztosan lesz ellenzéki delegált is

Publikálás dátuma
2019.05.16. 16:41

Fotó: Facebook/MSZP
Csak az MSZP-nek több mint ötezer szavazatszámláló biztosa lesz vasárnap.
Egy nappal a határidő lejárta előtt csak az MSZP már több mint 5000 szavazóköri delegáltat regisztrált - jelentette be Ujhelyi István, a párt EP-képviselője Győrben. Azért van szükség arra, hogy a lehető legtöbb helyen legyen ellenzéki tag a szavazatszámláló is a bizottságokban, mert ahol nincsenek jelen az ellenzéki pártok, ott bármi előfordulhat - tette hozzá.  Ujhelyi elmondta: összesen 10 200 szavazókör van az országban, ezek csaknem felében biztosan lesz MSZP-s delegált, de a többi ellenzéki párt is toboroz önkénteseket, úgyhogy a legtöbb helyen ellenőrizni tudják majd a történéseket.  Az is kiderült, hogy az összefogás és koordináció eredményeként Győrben mind a 96 szavazókörben lesz ellenzéki delegált. 
Szerző

A Facebook letiltotta a Tiborczot ábrázoló HVG-címlapot

Publikálás dátuma
2019.05.16. 16:11

A kép „túl nagy fedetlen testfelületet vagy meztelenséget ábrázol”. A Vatikánban ugyanezzel a freskóval nem találtak semmi kivetnivalót.
A Facebook letiltotta a HVG e heti, Tiborcz Nem Közszereplő Istvánt ábrázoló címlapjának hirdetését írja a HVG. „Ez a hirdetés nem jelenik meg, mert olyan képet vagy videót tartalmaz, amely 
túl nagy fedetlen testfelületet vagy meztelenséget ábrázol – ide tartoznak a külső szaporítószervet, mellet vagy feneket ábrázoló orvosi ábrák is.

Az ilyen jellegű anyagok kényes természetűnek számítanak” – írta indoklásában a Facebook. A döntés amiatt mosolygásra adhat okot, hogy a címlapot Michelangelo Ádám teremtése című freskója ihlette, amely a Vatikánban található Sixtus-kápolna mennyezetén is látható, ugyanennyi meztelen testfelülettel. Április közepén, miután Rogán Cecília a címlapra került, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft. felmondta a HVG-vel kötött szerződését, vagyis a hirdetőoszlopon nem jelennek meg többé a lap plakátjai.
Szerző
Témák
Tiborcz

De kire szavazzanak a liberálisok? És kire fognak?

Publikálás dátuma
2019.05.16. 15:45

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Bár Magyarországról csak a Momentum uniós jelöltjei ülnének be a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) frakciójába az Európai Parlamentben, a Republikon Intézet csütörtöki rendezvényén úgy tűnt: mindenki a liberális voksolókra hajt.
– Mit mondhatnék? Természetesen ránk – válaszolta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció listavezetője, miután arról kérdezték, szerinte kire szavazzanak a hazai liberálisok a közelgő, jövő vasárnapi EP-voksoláson. Az SZDSZ óta – amely hivatalosan már több mint hat éve megszűnt –, hazánkban nem működik klasszikus liberális párt. Ettől függetlenül a Republikon Intézet eseménye releváns volt, hiszen az intézet kutatásai szerint Magyarországon még mindig 10-20 százalék között vannak azok, akik liberálisnak vallják magukat. A rendezvényen a Fidesz és a Jobbik nem képviseltette magát, a DK, a Momentum, az MSZP és az LMP viszont a listavezetőjét delegálta. Az esemény meghívójában politikai vitapontként hirdették meg a hazai, ellenzéki „csúcsjelöltek” találkozóját, azonban ez csipkelődésekben nyilvánult csak meg.
Vágó Gábor például felvetette, hogy az MSZP-Párbeszéd egyetlen politikai terméke az uniós kampányban az összefogás. – Amikor az általános iskolában papírlapon vízfestékkel szórakoztunk, akkor jól nézett ki a kék, a zöld, a lila és a piros. Ha összeöntöttük őket, viszont furcsa szín jött ki a végén – fogalmazott. Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd listavezetője erre visszakérdezett: „A Fidesz-kétharmadra gondolsz?” A főképp idősebbekből álló közönség inkább Tóth megszólalását díjazta. A nézőtér egyébként fegyelmezetten, egy-egy ásítást elnyomva ülte végig a több, mint másfél órás beszélgetést. Az kiderült, hogy a kormánypárt migráns riogatásán kívül is bőven van miről diskurálni az EP-választás kapcsán. A már a hetek óta húzódó kampányból ismert szlogeneken kívül – MSZP-Párbeszéd: szociális Európa, LMP: klímavédelem, DK: Európai Egyesült Államok, Momentum: új politikai irány – megtudhattuk, hogy Cseh Katalin, Dobrev Klára, Tóth Bertalan és Vágó Gábor is egyetértett abban, hogy egységes, erős Európára van szükségünk.
A beszélgetést moderáló Szöllősi Györgyi a nagy egyetértések közepette szóba hozta, hogy a Fidesz nem fog egészségügyről, európai minimálbérről és nyugdíjról valamint európai ügyészségről beszélni, kampányuk csupán a migrációra fog épülni. Vágó Gábor szerint a migráció alapvetően a klímaváltozás miatt alakult ki. Cseh Katalin úgy vélte, abszurd, hogy a kormánypárt egy dologgal tud csak foglalkozni az uniós polgárokat foglalkoztató kérdések közül. Tóth Bertalan leszögezte, hogy általános kvótát és illegális bevándorlást soha nem támogattak, de azt nem hajlandóak tolerálni, hogy családokat és gyerekeket éheztessen a hatalom a határon. Dobrev Klára pedig úgy vélte, hogy hazánkban nem bevándorlási, hanem kivándorlási válság van. A rendezvény második részében szakértők vitatták meg az ellenzéki aspiránsok vitáját. Mráz Ágoston Sámuel, a kormányközeli Nézőpont Intézettől úgy vélte, hogy a Momentum nagy nehezen felvállalta liberális értékrendjét, így aki liberális pártra akar szavazni májusban, az rájuk voksol. Nem lehet azonban tudni – folytatta Mráz –, hogy a Momentumra leadott szavazat, nem elvesztegetett voks-e. Könnyen meglehet ugyanis a kormányközeli szakértő szerint, hogy aki az európai liberális pártcsalád tagjára akar szavazni, az nem egy liberális párt bejutását támogatja, hanem egy liberális szavazat elveszítését kockáztatja. Závecz Tibor közvélemény-kutató úgy vélte, hogy a liberális szavazók jó része már elkelt és szétszóródott azon pártok között, amelyek képviselői részt vettek a vitán.
Szerző