Majális a megújult Múzeumkertben

Publikálás dátuma
2019.05.19. 21:49

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A hagyományoknak megfelelően a Múzeumok majálisa megnyitóján, szombaton adták át Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.
Az elismeréseket a 150 éve alapított nyíregyházi Jósa András Múzeum munkatársai, valamint a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Réber László-tárlatának rendezői vehették át. (A grafikusművész állandó kiállítása a Hetedhét Játékmúzeumban látható Vonalba zárt történetek címmel.) Az elmúlt hétvégén a megújult Múzeumkertben 105 múzeum képviseltette magát – nagyon sok gyerekprogrammal –, számos koncert (többek között Petruska, Veronaki, Kerekes Band), kézműves vásár várta látogatókat. Potom pénzért a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kiselejtezett könyveire is le lehetett csapni, a nemzeti múzeum kiállításai ingyenesen voltak látogathatók. Szép számmal voltak a június 23-ig látható Görgei-tárlaton, és sorban állás nélkül a Seuso-kincseket is meg lehetett nézni. Üröm volt az örömben a nehezebben mozgóknak: a liftet csak múzeumi dolgozók használhatták. A május 11-én megtartott Emlékhelyek napja után a 24. Múzeumok majálisa újabb jó alkalom volt arra is, hogy szemrevételezzük, a mintegy három hektáros Múzeumkert miként újult meg eddig 1,8 milliárd forintért (eredetileg 1,1 milliárdos költségekről esett szó), egyéves csúszással. A Tér-Team Kft. tervei szerint rekonstruálták a történeti sétányhálózatot, a kertben álló szobrokat, emlékműveket (a Forum Romanum oszlopa helyén a múzeumalapító Széchényi Ferenc szobra áll), a kivágásra ítélt 38 fa helyett 25 csemetét ültettek. A kávézónak szánt kertészház felújítása még nem készült el.

A Napszállta nyerte a France Culture diákzsűrijének díját

Publikálás dátuma
2019.05.19. 14:27

Fotó: Laokoon Filmgroup
Nemes Jeles László hangüzenetben köszönte meg az elismerést.
Nemes Jeles László Napszállta című filmje nyerte el a France Culture francia kulturális közrádió diákzsűrijének díját, amelyet a 72. cannes-i fesztiválon adtak át vasárnap. A 2015-ben alapított elismerést hatszáz francia diák ítélte oda a csatorna által felkért szakmai zsűri által kiválasztott öt, Franciaországban bemutatott alkotás közül a legjobbnak. A diákok képviselői a díjátadón elmondták, hogy a ma már ritkaságnak számító 35 milliméteres filmre forgatott alkotás művészi kvalitásai, a megvilágítás, a törékeny főszereplő kiválasztása és az ő középpontba állítása győzték meg a zsűritagokat, miután a főhős irracionalitása és rejtélyessége olyan személyes és civilizációs problémákat vet fel, amelyek a mai kornak is szólnak. Nemes Jeles László hangüzenetben köszönte meg a díjat. Elmondta, hogy különösen örül a fiatal generáció elismerésének, mert a Napszállta azt várja el a nézőtől, hogy kicsit másképp nézze, mint általában szokta a filmeket, s fogadja el, hogy Íriszt követve egy „személyes labirintusba“ kerül. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy egy film ne csak hullámokat keltsen, hanem hosszan megmaradjon egy néző gondolataiban. A díjat Clara Royer, a film forgatókönyvének társszerzője vette át a fesztiválon. Elmondta, hogy neki személyesen is nagyon fontos ez a díj, miután a hétköznapokban egyetemi tanárként dolgozik, s ezért is érzi úgy, hogy a diákok elismerésével összhangba került a filmes és az oktatói munkássága.
„Ma hallottam a legszebb kritikát a filmről”

– hangsúlyozta Clara Royer.

A Napszállta forgatókönyvét a rendező együtt jegyzi Clara Royer-vel és Matthieu Taponier-vel, utóbbi egyben a film vágója is. A film operatőre Erdély Mátyás, zeneszerzője Melis László, sound designere Zányi Tamás, casting directora Zabezsinszkij Éva, díszlettervezője Rajk László, jelmeztervezője Szakács Györgyi volt. A film főszereplői Jakab Juli (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanov (Brill Oszkár).
A Napszállta a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával a Laokoon Filmgroup gyártásában, a francia Playtime-mal koprodukcióban készült Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek vezetésével. Világpremierje a velencei filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol elnyerte a legjobb film díját a nemzetközi filmkritikusok szövetségétől, a FIPRESCI-től. Nemes Jeles László filmjét már a világpremier előtt csaknem 70 ország forgalmazója vásárolta meg, Franciaországban március óta vetítik a mozikban.
Szerző

Hollandia nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált

Publikálás dátuma
2019.05.19. 09:46

Fotó: JACK GUEZ / AFP
Az olasz Mahmood második lett, az orosz Szergej Lazarev pedig a harmadik helyen végzett.
Duncan Laurence nyerte Arcade című dalával a 64. Eurovíziós Dalfesztivált, amelynek döntőjét szombaton késő este rendezték Tel-Avivban. A győztes 492 ponttal nyert a 26-os döntőben. Mögötte az olasz Mahmood lett a második 465 ponttal, az orosz Szergej Lazarev 369 ponttal a harmadik helyen végzett. A végeredmény a nemzeti zsűrik pontszámának és a tévénézők szavazatainak az összeadásával alakult ki. A Magyarországot másodszor képviselő Pápai Joci ezúttal nem jutott a döntőbe.
A 26-os döntő utolsó felében először az egyes országok nemzeti zsűrijének legmagasabb pontjait adták közre a helyi szóvivők, Magyarországról Forró Bence, majd a tévénézők által leadott telefonos/sms-es, applikációs voksokat, országonként, hátulról előre haladva mondták be az izraeli aréna műsorvezetői. A kétféle pontokat összeadták, így alakult ki a végeredmény, amely a hosszas ismertetés miatt az éjszakai órákba húzódott. A látványos showműsorban több eurovíziós győztes színpadra állt, a tavalyi nyertes, Netta új számával szórakoztatta a nézőket és még Madonna is fellépett, két dalát adta elő. Mivel az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny szabályai szerint mindig az előző évi nyertes a rendező ország, jövőre Hollandiában lesz az esemény.
Szerző