Előfizetés

Lépett a Google, a Huawei elvesztette az Androidot

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.20. 06:22

Fotó: WANG ZHAO / AFP
Nem férhetnek hozzá ezentúl az Android frissítéseihez és az új verziókhoz.
A Google amerikai távközlési vállalat felfüggeszti több együttműködését a kínai Huawei óriásvállalattal, utóbbi ezentúl például nem férhet hozzá az Android operációs rendszer frissítéseihez és az új veziókhoz - jelentette New Yorkból a brit hírügynökség bennfentes forrásra hivatkozva helyi idő szerint vasárnap. Az értesülés szerint a Google ezentúl csak a nyílt forráskódú fejlesztéseit osztaná meg a céggel, és a jogosultságok elvesztése a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a készülékekről elérhetetlenné válhat a Gmail, a Google Maps vagy a Play áruház alkalmazás, mostantól ilyeneket nem lehet telepíteni a Huawei készülékekre. A korlátozás később kiterjedhet más szolgáltatásokra is. (Ez utóbbit a Google később a Twitteren cáfolta, azt írták: "az amerikai kormányzati intézkedések maximális betartása mellett, a Google Play Android alkalmazásletöltési szolgáltatás, valamint a Google Play Protect biztonsági szolgáltatás továbbra is a Huawei készülékek rendelkezésére áll."  Az amerikai cég arra hivatkozva döntött így, hogy Donald Trump elnök csütörtökön rendeletet írt alá az amerikai telekommunikációs hálózatok védelméről. A rendelet szövegezői megemlítik, hogy az Egyesült Államok külföldi ellenfelei kihasználják az amerikai távközlési technológia és szolgáltatások bizonyos fokú sérülékenységét, és ezzel összefüggésben különösen aggasztónak tartják a gazdasági és az ipari kémkedést is. A jogszabály nem nevezi néven, de elemzők szerint egyértelmű, hogy a kínai Huawei óriásvállalatról, vagy a szintén kínai ZTE telekommunikációs cégről van szó.

Nem az ibizai este lehetett az egyetlen alkalom, amikor az „orosz oligarchák” és az FPÖ emberei találkoztak

Garamvölgyi Flóra
Publikálás dátuma
2019.05.19. 21:18
Heinz-Christian Strache
Fotó: ALEX HALADA / AFP
Pedig Strache állította: egyedi esetről van szó.
Amikor Heinz-Christian Strache lemondott alkancellári tisztségéről és FPÖ-elnöki posztjáról, hangsúlyozta, hogy a róla napokban nyilvánosságra került felvételen elhangzottakat sem ő sem pártja „nem gondolta komolyan”, ő maga pedig ittas állapotban volt a videón rögzített időpontban. Strache állította, az ibizai beszélgetés a magát orosz oligarcharokonnak valló nővel egyszeri alkalom volt és semmiféle folytatása nem volt az ügynek – írja a Süddeutsche Zeitung.
A Süddeutsche Zeitung és a Spiegel birtokába került hangfelvételek alapján azonban a fenti állítások nem állják meg a helyüket. Olyannyira nem, hogy az alkoholgőzös éjszaka előtt és után is többször találkoztak az FPÖ emberei is a nő bizalmasai, sőt a szélsőjobboldali párt még egy Strabagot támadó sajtóközleményt is kiadott.

A két lap információi szerint egyáltalán nem csak Ibizán esett szó a Kronen Zeitung megvásárlásáról és közbeszerzések irányított elnyeréséről. Strache párttársa és bizalmasa Johannes Gudenus ugyanis hónapokon át kapcsolatban volt a nővel és annak és környezetével. Strache pedig mindenről részletes beszámolót kapott. A Spiegel és a Süddeutsche Zeitung állítja: 
az ibizai esetet követően létrejött néhány találkozó Gudenus és az állítólagos orosz oligarcha emberei között Bécsben.

Az egyik hangfelvétel 2017 augusztusában készült, vagyis éppen az ibizai iszogatás után. Ezen Gudenus egy, az „orosz” nő bizalmasával, egy férfival arról beszél, hogy a tárgyalás nem úgy ment, ahogy remélték. A férfi az újság megvásárlása mellett azt is ígérte Gudenusnak akár az első helyet is elérheti az FPÖ-t a 2017-es osztrák parlamenti választásokon, amennyiben megfelelően együtt tudnak működni. Ennek ékes bizonyítéka, hogy az FPÖ az „oligarchák” kérésére egy sajtóközleményt is kiadott szeptember 4-én, amely ezen a honlapon látható. ( Az osztrák lap birtokába jutott az is, hogy Gudenus a közleményt a hivatalos fpoe.at- végű e-mailcíméről továbbította is az „orosz” nő ismerősének)

Kormányátalakításra készülhet Merkel

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.19. 18:48

Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
A Bild am Sonntag úgy tudja, a német kancellár hivatalában jelenleg vizsgált forgatókönyvek közé tartozik Peter Altmaier gazdasági miniszter menesztése is.
Angela Merkel német kancellár vizsgálja egy kormányátalakítás lehetőségét, hogy megerősítse politikai helyzetét, és ki tudja tölteni negyedik kancellári mandátumát – közölte a Bild am Sonntag című vasárnapi lap a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) berkeiből szerzett információira hivatkozva. Az utóbbi hónapokban egyre több a találgatás a német sajtóban arról, hogy Merkel idő előtt távozik a kormány éléről és helyét Annegret Kramp-Karrenbauernek, a CDU elnökének adhatja át. A lap szerint nagyobb a valószínűsége annak a forgatókönyvnek, hogy a májusi európai parlamenti választások, illetve az ősszel esedékes három német tartományi választás után, ha a konzervatívok szavazatokat vesztenek, a kancellár rákényszerül a kormányátalakításra a népszerűségi mutatók romlásának megállítására. A Bild am Sonntag úgy értesült, hogy a kancellár hivatalában jelenleg vizsgált forgatókönyvek közé tartozik Merkel régi szövetségesének, Peter Altmaier gazdasági miniszternek a menesztése is. Posztját Jens Spahn jelenlegi egészségügyi tárcavezető kaphatja meg, aki a merkeli politika ismert bírálója. Meneszthetik Anja Karliczek oktatási miniszter is, akinek – a lap szerint – nincs tekintélye tudományos körökben. Helyét pedig Helge Braun kancelláriaminiszter veheti át. Angela Merkel október végén jelentette be, hogy nem indul újra pártja, a Kereszténydemokrata Unió elnöki tisztségéért a decemberi tisztújító kongresszuson. A kormányfői tisztségről azonban nem mond le, de a jelenlegi lesz az utolsó kancellári ciklusa, utána visszavonul a politikából. Merkelt Annegret Kramp-Karrenbauer váltott a CDU élén, megfigyelők azonban kételkednek abban, hogy a CDU népszerűségének csökkenése esetén Annegret Kramp-Karrenbauer megfelelő jelölt lesz a kancellári tisztségre. Ráadásul a nagykoalícióban részt vevő német szociáldemokraták sem kívánnak vele együttműködni.