Európai Néppárt;Michel Barnier;

Die Presse: nem lenne mindenki szomorú, ha Orbán Viktor hátba döfné Manfred Webert

Orbán Viktor a jelek szerint úgy akarja megakadályozni Manfred Weber megválasztását az Európai Bizottság élére, hogy inkább Michel Barnier jelölését támogatja a néppárti pártcsaládból, írja a Die Presse.

A múlt hónap elején ugyan még azt ígérte, hogy mindvégig kitart a bajor politikus mellett, de szavai már akkor sem voltak teljesen egyértelműek. Azóta pedig már nyilvánosan megvonta a támogatását a frakcióvezetőtől. Jelezte egyben, hogy inkább valaki mást keres a tisztségre. Csak azt nem tudni, miért várt annyi ideig a bejelentéssel, hiszen Weber kifogásolt nyilatkozata, miszerint nem szeretne a Fidesz szavazataival Jean-Claude Juncker helyébe lépni, hetekkel korábban hangzott el.

Az ok alighanem az lehetett, hogy közben Trócsányi László április végén meglepetésre találkozott Barnier-val. Sajtóértesülések szerint arról tárgyalt vele, hogy a magyar politikus a következő Bizottság tagja szeretne lenni. Márpedig ez a téma csak akkor merül fel normális körülmények között, ha a francia kíván az EU végrehajtó testületének az élére kerülni. A magyar miniszter – Orbán megbízásából - alighanem azt igyekezett kipuhatolni, hogy mi az igazság az idevágó pletykákból.

Ha a magyar kormányfő hátba döfi Webert, az nagy segítség volna a francia riválisnak. Az ötletet alighanem Emmanuel Macron, francia elnök is támogatná, mert tisztában van országa érdekeivel, még akkor is, ha Barnier másik pártcsaládot képvisel. De utóbbival inkább rokonszenveznek a szociáldemokraták és a zöldek is, mintsem a német politikussal. Webert a jobboldali konzervatívok sem pártolják annyira, amióta szembefordult Orbánnal. Ám hogy ezzel együtt eredményes lesz-e a magyar lázadás, az kérdéses.