Előfizetés

Az oroszok harmada nem viselne el meleg barátokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.23. 11:43

Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
Súlyosan homofób az orosz lakosság, még ismerőseiket is megtagadnák, ha fény derülne másságukra.
A magyar lakosság az ismert felmérések alapján nem annyira homofób, mint az orosz Az Integrity Lab és a Budapest Pride 2016 végén készített elemzése szerint 
Az oroszok több mint fele (56 százaléka) negatívan viszonyul  a homoszexuálisokhoz, és csaknem egyharmaduk (31) nem állna szóba többé ismerősével, ha kiderülne róla, hogy a saját neméhez vonzódik - derült ki a Jurij Levada Független Elemzőközpontnak az Interfax hírügynökség által csütörtökön ismertetett felméréséből, melyet az MTI is idéz.  A megkérdezettek 39 százaléka semlegesen, és csak 3 százaléka viszonyul pozitívan az LMBT-közösséghez tartozó (meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű) honfitársaihoz, 47 százalékuk úgy vélekedett, hogy ugyanolyan jogok illetik meg őket, mint a társadalom más tagjait, 43 százalék viszont nem értett ezzel egyet.
 A válaszadók 89 százalékának nem volt "nem hagyományos nemi orientációjú" ismerőse, 8 százalék mondta azt, hogy volt. A megkérdezettek 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem változna meg a viszonya valakivel, ha kiderülne róla, hogy ilyen vonzalmú. A megkérdezettek 45 százaléka sosem hallott homoszexuálisok elleni erőszakcselekményekről. 20 százalék úgy vélekedett, hogy ilyesmi szórványosan előfordul, 13 százalékuk szerint az erőszaktétel elterjedt jelenség, további 15 százalék szerint pedig ez csak bizonyos régiókra jellemző. A felmérést április végén egy 1625 fős országos reprezentatív mintán végezték el.
A magyar lakosság az ismert felmérések alapján nem annyira homofób, mint az orosz. Az Integrity Lab és a Budapest Pride 2016 végén készített elemzése szerint legalábbis 
a magyar társadalom 60 százaléka vélte úgy, hogy a meleg, leszbikus és biszexuális embereknek ugyanolyan jogokkal kéne rendelkezniük, mint mindenki másnak,

a megkérdezettek közel 26 százaléka pedig úgy válaszolt, , hogy van leszbikus, meleg vagy biszexuális ember az ismeretségi körében, ami még növekedést is mutatott a korábban végzett kutatások eredményeihez képest. Némileg ellentmond a teljes jogegyenlőség támogatottságának, hogy a melegházasságot a megkérdezettek 56 százaléka ellenezte; az azonos nemű párok örökbe fogadásához való jogát viszont a válaszadók 46 százaléka elfogadhatónak tartotta 
 A helyzet azóta változhatott, hiszen a Fidesz-kormány és a hozzá lojális média közvetlenül vagy közvetetten, de azóta is kitartóan rombolja a melegek megítélését:
  • Kövér László nemrég a meleg párok örökbefogadási törekvéseit hasonlította a pedofíliához, és azt fejtegette, hogy egy normális homoszexuális magától is tudja, hogy nem feltétlenül számít mindenben egyenrangúnak heteroszexuális társaihoz viszonyítva.
  • A köztévé idén januárban készített beszélgetős műsort arról, hogy a melegség valójában gyógyítható betegség.
  • A kormány több mint 27 milliós támogatást adott egy keresztény portálhoz, melynek blogfelületén lepráshoz hasonlítják a melegeket.

Lex Czeglédy: Lezúzná a képviselők mentelmi jogát Kósa Lajos és Kocsis Máté

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.23. 11:03

Fotó: Népszava
Mostantól elég, ha a roppant független ügyészség vádat emel.
Csonkolná a Fidesz az országgyűlési és EP-képviselőjelölteket megillető mentelmi jogot. A hivatalos indoklás szerint (Kósa Lajos szíves közlése a pestisracok.hu-nak) a sorozatos ellenzéki visszaélések megakadályozása érdekében van szükség törvénymódosításra. A fideszes politikus „Lex Czeglédynek” titulálta az általa és Kocsis Máté frakcióvezető által jegyzett javaslatot. Aminek lényege, hogy egy képviselőjelöltet abban az esetben, ha ellene büntetőeljárás folyik valamilyen bűnügyben, és a vádemelés még azelőtt megtörtént, hogy képviselőjelöltként nyilvántartásba vették volna, akkor az adott bűnügyben ne illesse meg a mentelmi jog. Ez borzasztóan álszent megoldás, ugyanis egyrészt figyelmen kívül hagyja az ártatlanság vélelmét, másrészt lehetőséget teremt arra, hogy politikai ellenfeleket koholt vádakkal szorítsanak ki a politikai placcról - hiszen az, hogy az ügyészség vádjai megalapozottak-e, nem számít. Ráadásul pont a Czeglédy-ügy volt az, ahol a nyomozás lezárulta után sem tudott hónapokig vádat emelni az ügyészség. Az pedig külön pikírt helyzet, hogy Kósa Lajos annak a pestisracok.hu-nak nyilatkozott, amelyik több informátorát kiadta az ügyészségnek.

Elképesztő áron béreltek luxusautókat Rogánék

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.23. 09:59
Rogán Antal és felesége, Rogán Cecília
Fotó: Facebook/Rogán Antal
A fideszes csúcsvezető több százezres bérleti díjat fizethetett olyan flottás autók után, amik a vagyonbevallásában sem szerepeltek.
Több mint tíz éve bérel nagy értékű autókat egy flottakezelőtől Rogán Antal, olyan járműveket, melyek havi bérleti díja elérheti a bruttó félmillió forintot is -derítette ki a Direkt 36. A 444.hu-n közölt cikk egy 2009-es gyorshajtási esettel startol, amikor egy megbírságolt Audi 6-os-ról derült ki, hogy a Mercarius Flottakezelő Kft.-hez tartozik, az érintett flottás ügyfél pedig maga Rogán Antal volt, Belváros-Lipótváros akkori fideszes polgármestere. 
Az oknyomozó portál szerint Rogán és felesége 2008-tól kezdve több olyan nagy értékű autót is használt, amelyek üzembentartója a Mercarius volt. A kutatás során beszerzett dokumentumok - az autókkal kapcsolatos iratok, például számlák - szerint ezek közé tartozott a gyorshajtáson kapott, az Audi csúcsteljesítményű modelljei közé tartozó A6-os, és egy szintén Audi márkájú Q5-ös városi terepjáró is. A politikus a vagyonnyilatkozatába ezeket a kocsikat nem írta be, csak két olyan tartós bérleti konstrukciót tüntetett fel, amelyek az alacsonyabb kategóriájú A3-as Audiról szóltak. Utóbbira 2014-ben hívta fel a figyelmet több ellenzéki politikus; mint jelezték, Rogán nem a vagyonnyilatkozatában szereplő Audi A3-sal, hanem egy A6-os kombival közlekedik. Rogán azt állította, hogy a 2011 óta tartós bérletben használt A3-as sebességváltója elromlott, és a tulajdonos – „az ország egyik legnagyobb flottakezelő cége” – a javítás idejére egy csereautót biztosított a számára. Később azonban kiderült, hogy Rogán máskor is ezt az autót használta. A politikus erre azt válaszolta, hogy többször is ugyanezt a csereautót kapta a flottakezelőtől.
Arról nem sikerült egyértelmű bizonyítékot szerezni, hogy Rogánék pontosan mennyit fizettek ezekért az autókért, megbecsülni pedig nehéz az összeget. Ez ugyanis jelentős mértékben függ az autó felszereltségétől és a bérleti konstrukció részleteitől. A Direkt36 által begyűjtött piaci információk szerint a havi díjak több százezer forinttal is eltérhetnek egymástól. Például egy Q5-ös esetén - ha egy átlagos bérleti konstrukcióval számolunk -, a bruttó havi díj 250 ezer, de akár 500 ezer forint is lehet. Ráadásul az ilyen tartós autóbérletek indulásánál előfordulhatnak nagyobb egyedi tételek is.
Rogán feleségének például a flottakezelő cég 2008-ban 4 millió forintról állított ki számlát a Q5-ös első bérleti díjának egyik részéről.

Eközben Rogán nettó havi fizetése - az Index korábbi részletes számításai szerint – ebben az időszakban, vagyis 2009-2013-ban 595 ezer és 1,27 millió forint között mozgott. A költségek fedezésébe a felesége vélhetően nem nagyon tudott besegíteni, Rogán Cecília a saját bevallása szerint csak 2016-ban – jóval azután, hogy elkezdtek bérelt autókat használni – kezdett dolgozni egy médiaügynökségnél, amelynek egyből a társtulajdonosa is lett.   A Direkt36 hozzáteszi, más kormányközeli emberek is használták a Mercarius autóit. Egy, a cégtől bérelt Audi S3-assal járt Puskás András, Rogán korábbi alpolgármestere is. A miniszterelnök Facebook-oldalának kezelőjeként ismertté vált Kaminski Fanny, - aki korábban Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó felesége volt - szintén egy Mercariustól bérelt autót, egy Lexus luxusterepjárót használt.