Tudják a szülők, hogy a kütyüzés minőségi időt vesz el a gyerekeiktől, mégis sokan csinálják

Publikálás dátuma
2019.05.26. 10:10

Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto / AFP
A szülők szerint árt a gyereknek, ha a telefont nyomkodják a közösen töltött időben, mégis gyakori, hogy a készülékkel foglalkoznak a gyerekük helyett – derült ki egy, a gyermeknap alkalmából készült kutatásból.
Idén május 26-án minden családban a legkisebbeké a főszerep. A felgyorsult világban minden és mindenki a figyelmünkért versenyez, ebben sokszor a gyerekek és a velük töltött minőségi idő szorul az utolsó helyre. A Pölöskei a gyermeknap alkalmából több mint 1500 résztvevővel készített közvélemény-kutatásában a gyereknevelés és az okostelefonok közti összefüggésekre igyekezett rávilágítani. Arra keresték a választ, hogy mennyire tartják fontosnak a felnőttek a gyerekkel töltött minőségi időt. Az eredmény elgondolkoztató. A szülők túlnyomó többsége szerint rossz hatással van a gyerekekre, ha a közösen töltött idő alatt az okostelefonjaikat nyomkodják, mégis rengetegen találkoztak már olyan esettel, hogy az apuka vagy anyuka a készülékével volt elfoglalva ahelyett, hogy a gyermekére figyelt volna.

Gyermeknap

A gyermeknapot, amelyet a világ sok országában, de különösen a volt kommunista országokban ünnepelnek, Törökországból származik, ahol hagyományosan június 1-jén tartják. Magyarországon 1931-ben tartották először, igaz, akkor még gyermekhétnek hívták. 1950 óta már csak egy napon, május utolsó vasárnapján tartják.

Kiderült, hogy a válaszadók 90 százaléka szerint van rossz hatással a gyerekekre, ha a szülők az okostelefonjaikat nyomkodják, amikor együtt vannak, és mindössze 7 százalék állította azt, hogy nincs rájuk különösebb hatással. Ebből logikusan az következne, hogy a legtöbben elő sem veszik az okostelefont, amikor játszótérre mennek, vagy együtt utaznak a gyerekekkel, de a résztvevők kétharmada nagyon gyakran találkozik ilyen esetekkel, és alig három százalék mondta azt, hogy ritkán szemtanúja hasonlónak. Sőt a válaszadók 65 százaléka arról számolt be, hogy náluk is előfordul, hogy az összejöveteleken egy-két családtagot a készüléke köti le.
Arra a kérdésre, hogy milyen következményei lehetnek, ha egy szülő sokat nyomkodja a telefonját a gyermeke jelenlétében, a legtöbben úgy feleltek, kevesebb minőségi időt töltenek elő a családdal, mint régen, de sokan úgy vélekedtek, hogy a szülők így lemaradnak a maradandó élményekről. A kérdőívet kitöltők kétharmada érezte már úgy, hogy túl sokat használja az okostelefonját, egyharmaduk pedig különösen figyel rá, hogy ne vigye túlzásba a telefonozást.
Szerző
Témák
gyereknap

Igazi vitaminbomba az egyik kora tavaszi zöldség

Publikálás dátuma
2019.05.25. 14:14

Fotó: Yann Avril/Biosphoto / AFP
A ropogós, zsenge karalábé igazi tavaszi zöldség, amelyet nemcsak levesekbe vagy főzelékekbe tehetünk, hanem magában, nyersen is fogyaszthatjuk, sőt a levelét is kipréselhetjük.
A káposztafélék családjába tartozó zöldség rokonaihoz – káposzta, brokkoli, karfiol és kelbimbó – hasonlóan gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostokban. Magas B1-, B2-, B6- és C-vitamin tartalma miatt főleg nyersen ajánlott fogyasztani. Magas rosttartalmának köszönhetően jót tesz az emésztésnek, megelőzi a székrekedést  
A karalábéban lévő kálium jótékonyan hat a vérerek egészségére, segíthetnek normalizálni a vérnyomást és a magas koleszterinszintet, sőt az izmok és idegek megfelelő működéséhez is hozzájárul. A vas, kalcium és az egyéb ásványi anyagok segíthetnek megőrizni a csontok egészségét, illetve megelőzni a vashiányos vérszegénységet is. A karalábé rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek, így a stroke vagy a szívroham rizikóját - írta az Egészségkalauz
Jellegzetes, édeskés íze, ropogóssága miatt nagyon népszerű, és nemcsak a gyökeret, de a levelét is megehetjük vagy kipréselhetjük a levét. Nagyszerűen illik salátákba, de a zöldségleves elengedhetetlen összetevője is. Előfordulhat, hogy eleinte puffadást, görcsöket okoz, de ha a szervezet hozzászokik, a panaszok megszűnnek.
Szerző
Témák
karalábé

Meglepő veszélyeket rejthet az otthonunk

Publikálás dátuma
2019.05.24. 14:14

Fotó: Julian Ward/Image Source / AFP
Vannak olyan veszélyforrások, amelyekről eszünkbe sem jutna, hogy negatív hatással lehetnek az egészségre.
Bár valószínűleg eszünkbe sem jut, a lakásban is különböző veszélynek lehetünk kitéve. Egy korábbi kutatás szerint, ha például egyszerre túl nagy mennyiségben fújunk etilén alapú glikol-étereket és/vagy terpéneket tartalmazó illatosítót a levegőbe, azok mérgező kombinációjú elegyet képezhetnek, ezért jobb, ha természetes illatosítókat használunk, mesterséges légfrissítő esetén pedig szellőztessünk, hogy ne legyen túl magas az anyag koncentrációja a zárt térben.

Fogkrémet csak rendeltetésszerűen

Nem véletlenül írják a fogkrémekre, hogy lenyelés esetén keressük fel orvosunkat, ugyanis gyomor - és bélpanaszokat okozhatnak. A legtöbb fogkrém fluoridot is tartalmaz, amely lenyelve görcsöket, légzési nehézségeket és egyéb félelmetes panaszokat is okozhat, különösen a fiatal szervezetben. 
Régebbi épületekben nem árt ellenőrizni, hogy a korábbi ólomfesték maradványait eltávolították-e a lakás falairól. Ha nem és előkerül, akár úgy, hogy a háziállatunk előkaparja, veszélynek vagyunk kitéve, mert az 1978-ban betiltott anyag számos egészségügyi problémát okozhat az emésztészavartól a memóriazavaron át akár vese- és idegrendszeri károsodásig.

Tavasztól őszig támad az atka

A háziporatka mikroszkopikus méretű ürüléke bánthatja a szervezetünket, a pollenallergiához hasonló tüneteket, de akár asztmás rohamot és kiütéseket is okozhat. A megelőzéshez tartsuk tisztán azokat a területeket, ahol az atkák megbújhatnak, ilyen az ágynemű, a függöny, a szőnyeg vagy a bútorok kárpitja. 
A hosszabbító önmagában nem veszélyes, de ha több elemet csatlakoztatnak hozzá, mint amennyit a vezeték biztonságosan tudna kezelni, kigyulladhat. Ha ráadásul mindez szőnyeg vagy bútor mellett történik, akkor akár a lakás is lángra lobbanhat.
Szerző
Témák
otthon veszélyek