Előfizetés

Tudják a szülők, hogy a kütyüzés minőségi időt vesz el a gyerekeiktől, mégis sokan csinálják

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.26. 10:10

Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto / AFP
A szülők szerint árt a gyereknek, ha a telefont nyomkodják a közösen töltött időben, mégis gyakori, hogy a készülékkel foglalkoznak a gyerekük helyett – derült ki egy, a gyermeknap alkalmából készült kutatásból.
Idén május 26-án minden családban a legkisebbeké a főszerep. A felgyorsult világban minden és mindenki a figyelmünkért versenyez, ebben sokszor a gyerekek és a velük töltött minőségi idő szorul az utolsó helyre. A Pölöskei a gyermeknap alkalmából több mint 1500 résztvevővel készített közvélemény-kutatásában a gyereknevelés és az okostelefonok közti összefüggésekre igyekezett rávilágítani. Arra keresték a választ, hogy mennyire tartják fontosnak a felnőttek a gyerekkel töltött minőségi időt. Az eredmény elgondolkoztató. A szülők túlnyomó többsége szerint rossz hatással van a gyerekekre, ha a közösen töltött idő alatt az okostelefonjaikat nyomkodják, mégis rengetegen találkoztak már olyan esettel, hogy az apuka vagy anyuka a készülékével volt elfoglalva ahelyett, hogy a gyermekére figyelt volna.

Gyermeknap

A gyermeknapot, amelyet a világ sok országában, de különösen a volt kommunista országokban ünnepelnek, Törökországból származik, ahol hagyományosan június 1-jén tartják. Magyarországon 1931-ben tartották először, igaz, akkor még gyermekhétnek hívták. 1950 óta már csak egy napon, május utolsó vasárnapján tartják.

Kiderült, hogy a válaszadók 90 százaléka szerint van rossz hatással a gyerekekre, ha a szülők az okostelefonjaikat nyomkodják, amikor együtt vannak, és mindössze 7 százalék állította azt, hogy nincs rájuk különösebb hatással. Ebből logikusan az következne, hogy a legtöbben elő sem veszik az okostelefont, amikor játszótérre mennek, vagy együtt utaznak a gyerekekkel, de a résztvevők kétharmada nagyon gyakran találkozik ilyen esetekkel, és alig három százalék mondta azt, hogy ritkán szemtanúja hasonlónak. Sőt a válaszadók 65 százaléka arról számolt be, hogy náluk is előfordul, hogy az összejöveteleken egy-két családtagot a készüléke köti le.
Arra a kérdésre, hogy milyen következményei lehetnek, ha egy szülő sokat nyomkodja a telefonját a gyermeke jelenlétében, a legtöbben úgy feleltek, kevesebb minőségi időt töltenek elő a családdal, mint régen, de sokan úgy vélekedtek, hogy a szülők így lemaradnak a maradandó élményekről. A kérdőívet kitöltők kétharmada érezte már úgy, hogy túl sokat használja az okostelefonját, egyharmaduk pedig különösen figyel rá, hogy ne vigye túlzásba a telefonozást.

Igazi vitaminbomba az egyik kora tavaszi zöldség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.25. 14:14

Fotó: Yann Avril/Biosphoto / AFP
A ropogós, zsenge karalábé igazi tavaszi zöldség, amelyet nemcsak levesekbe vagy főzelékekbe tehetünk, hanem magában, nyersen is fogyaszthatjuk, sőt a levelét is kipréselhetjük.
A káposztafélék családjába tartozó zöldség rokonaihoz – káposzta, brokkoli, karfiol és kelbimbó – hasonlóan gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostokban. Magas B1-, B2-, B6- és C-vitamin tartalma miatt főleg nyersen ajánlott fogyasztani. Magas rosttartalmának köszönhetően jót tesz az emésztésnek, megelőzi a székrekedést  
A karalábéban lévő kálium jótékonyan hat a vérerek egészségére, segíthetnek normalizálni a vérnyomást és a magas koleszterinszintet, sőt az izmok és idegek megfelelő működéséhez is hozzájárul. A vas, kalcium és az egyéb ásványi anyagok segíthetnek megőrizni a csontok egészségét, illetve megelőzni a vashiányos vérszegénységet is. A karalábé rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek, így a stroke vagy a szívroham rizikóját - írta az Egészségkalauz
Jellegzetes, édeskés íze, ropogóssága miatt nagyon népszerű, és nemcsak a gyökeret, de a levelét is megehetjük vagy kipréselhetjük a levét. Nagyszerűen illik salátákba, de a zöldségleves elengedhetetlen összetevője is. Előfordulhat, hogy eleinte puffadást, görcsöket okoz, de ha a szervezet hozzászokik, a panaszok megszűnnek.

Visszavetheti az időjárás-előrejelzést az 5G technológia

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.25. 11:11

Fotó: Shan he/Imaginechina / AFP
Az új nagy adatátvételi sebességre képes, 5G technológia Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szakértői szerint 1980-ig veti vissza az időjárás-előrejelzéseket az Egyesült Államokban.
Az 5G-vel működő készülékek olyan interferenciát okoznak, amely 30 százalékkal csökkentheti a meteorológiai előrejelzések pontosságát, nagyjából az 1980-as szintre csökkentve a prognózisok megbízhatóságát, amelynek igen komoly anyagi és emberi következményei lehetnek – mondta a NOAA megbízott vezetője, Neil Jacobs az amerikai képviselőház környezetvédelmi albizottsága előtt. 
A kutatók a NASA szakértőivel együtt most olyan kompromisszumos megoldáson dolgoznak, amely nem hátráltatja az ötödik generációs telekommunikációs hálózat kiépítését, de nem is veszélyezteti a meteorológiai előrejelzések pontosságát sem – írta a Qubit.
A problémát a 24 gigahertzes frekvencia okozza, amit az Amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC) már március óta árul a drótnélküli szolgáltatóknak, bár a NASA és NOAA illetékesei már akkor tiltakoztak. A légköri vízpermet ugyanis alig érzékelhető, de éppen 23,8 gigahertzes jelet bocsát ki, ami segít a meteorológusoknak a tájékozódásban – mondta Jordan Gerth, a Wisconsini Egyetem kutató meteorológusa.
Két szenátor levelet is írt az ügyben Ajit Painak, az FCC elnökének, ugyanis míg a hatóság megteheti, hogy a spektrum más részeiről válasszon áruba bocsátható frekvenciát, a meteorológusoknak tartaniuk kell magukat a természet jelzéseihez.
Ráadásul nem a 24 GHz-s frekvencia az egyetlen, amelyet a hatóság használatba bocsát, a jövőben az 5G jegyében várható további frekvenciák értékesítése olyan hullámhosszokon, amelyek a csapadék-előrejelzésben (36-37 GHz), a légköri hőmérséklet prognózisában (50,2-50,4 GHz), valamint a jég és a felhők mozgásának meghatározásában (80-90 Ghz) igazítják el a meteorológusokat.