Robbantás történhetett Lyonban, nyolcan megsérültek

Publikálás dátuma
2019.05.24. 19:06

Fotó: PHILIPPE DESMAZES / AFP
A környéket lezárta a hadsereg, Macron szerint támadás történt. Az áldozatok csak felületi sérüléseket szenvedtek, a lábaikon.
A gyanú szerint egy levélbomba robbant péntek délután a franciaországi Lyonban, csavarokkal és szegekkel borítva be az utcát - írja a BBC. Részleteket nem tudni, ám annyi biztos:
Emmanuel Macron francia elnök "támadásnak" nevezte a történteket.

Többen megsérültek - az  Euronews értesülései szerint legalább nyolcan. Az áldozatok felületi sérüléseket szenvedtek, a lábaikon.
A környéket lezárta a hadsereg.
Szerző
Frissítve: 2019.05.24. 19:09

Robbantottak egy pakisztáni és egy afganisztáni mecsetben is

Publikálás dátuma
2019.05.24. 15:43

Fotó: BANARAS KHAN / AFP
Szokatlan módon szunnita mecsetekben történtek terrortámadások pénteken. Az egyik pakisztáni áldozat egy ismert vallási vezető, aki a tálibok ellenében a kormányt támogatta.
Több robbantás is történt pénteken: egy Afganisztánban, egy pedig a szomszédos Pakisztánban. A pakisztáni-indiai feszültség sem éppen oldódni látszik: az indiai hatóságok a két ország határán fekvő Kasmírban egy al-Káidához köthető szervezet vezetőjének meggyilkolásával büszkélkedtek el, ám a bejelentést számos tüntetés követte.

Szunnita mecsetben robbantottak Kvettában

Szunnita mecsetben robbantottak a pakisztáni Kvetta városában, írja a Reuters. Az ilyesmi kifejezetten ritkának számít: az olyan ismert terrorszervezetek, mint az al-Káida, az Iszlám Állam, a Boko Haram vagy az al-Shabaab éppen ehhez az irányzathoz sorolják magukat - pontosabban ennek szalafista ágához -, valamint még a tálibok is szunniták. Így a merényletek általában a síita irányzat hívei ellen irányulnak.
A robbantás idején nagyjából százan lehettek a mecsetben. Három ember halt meg, és 14-en megsérültek. Egyelőre nem tudni, kik felelnek a történtekért.
Kvetta a pakisztáni Beludzsisztán tartományban fekszik, a város a tartomány székhelye. Beludzsisztánban szeparatisták évtizedek óta küzdenek a kormányerők ellen; legutóbb két hete például a régióba érkező kínai befektetések miatt támadtak egy hotelre. A tartományban a szunniták vannak többségben.

Szeparatista vezetővel végeztek Kasmírban

Egy az al-Káidához köthető szeparatista csoport 25 éves vezetőjével végzett az indiai rendőrség csütörtökön Kasmírban, számol be ismét a Reuters. A régióban hónapokkal az indiai választás előtt lángolt fel ismét az indiai-pakisztáni konfliktus, mikor 40 indiai fegyveressel végzett egy merénylet. A történtek nyomán a háború határára sodródott a két atomhatalom, India Pakisztánt vádolja a fegyveresek támogatásával, de az Iszlám Államnak is köze lehet a támadáshoz.
A szeparatista vezető halálához vezető konfliktust tüntetéshullám kísérte csütörtökön, és több helyen még pénteken is tartanak a demonstrációk.

Egy ismert vallási vezető is a kabuli áldozatok között van

Szintén pénteken Afganisztánban is robbantottak, derül ki a Reuters tudósításából. Ennek célpontja egy a fővárosban, Kabulban található mecset volt, ami egy szunnita többségű városrészben található. Ennek egyik áldozata egy ismert vallási vezető, Samiullah Raihan volt. Raihana nyugati támogatást is élvező afgán kormány mellett állt a tálibokkal szemben, és az ország vezető vallási testületének is tagja volt.
Rajta kívül ketten vesztették életüket, és 20-an megsérültek, amikor az imára gyűlő emberek között működésbe lépett a bomba. Az áldozatok száma tovább emelkedhet, többen súlyos sérüléseket szenvedtek. A merényletért nem vállalta a felelősséget mostanáig egyik ismert szervezet sem. Vélhetően a tálibok vagy az Iszlám Állam terroristái felelnek a történtekért.

Gerilla-akciókat vár követőitől az Iszlám Állam

Miután márciusban minden elfoglalt területüket elvesztették, az elmúlt hetekben olyan instrukciókat kezdett terjeszteni az ISIS, melyben gerilla-taktikákat mutat be követőinek a terrorszervezet, derül ki a Reuters cikkéből. A videókban még a terroristák egy ismert vezetője is feltűnik; igaz, a korábbi megjelenései helyett most fényűző helyett igencsak viharvert a megjelenése.
Rita Katz, a SITE Intelligence Group szélsőségeseket figyelő szervezet vezetője arra figyelmeztet: a most közzétett instrukciók a legkidolgozottabbak, amiket a terrorszervezet eddig megosztott. Szerinte egyelőre sikerrel mozgósították megmaradt embereiket.

Szerző
Fotó: ISABEL INFANTES / AFP

Sírva mondott le Theresa May, a brexit-miniszterelnök

A sorozatos sikertelen Brexit-megállapodások miatt a brit miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy június 7-én távozik a kormányzó Konzervatív Párt és a kormány éléről. Megmutatjuk, milyen volt a három éves hivatali ideje.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2019.05.25. 22:18
A második brit női miniszterelnök első napja és a lemondása után a Downing street 10. alatt
Fotó: OLI SCARFF / AFP
2016. július 13-óta van hivatalban
Fotó: DOMINIC LIPINSKI / AFP
Férjével Philippel a 2016-os svájci vakációjukon
Fotó: MARCO BERTORELLO / AFP
Martin Schultz, az Európai Parlament elnöke
Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP
Látogatás a Salisbury támaszponton
Fotó: MATT CARDY / AFP
Az EU-tagságról szóló népszavazáson a maradáspártiak között kampányolt, mégis ő lett a brexit-miniszterelnök
Fotó: OLI SCARFF / AFP
Zűrzavaros politikai helyzetben próbálta meg keresztülvinni a kilépéssel kapcsolatos javaslatot
Fotó: RICHARD POHLE / AFP
Leo Varadkar, ír kormányfő, Theresa May és Michael D Higgins Írország elnöke
Fotó: BRIAN LAWLESS / AFP
Személye megosztotta a közvéleményt, bár az előrehozott választásokon pozíciója meggyengült, de hatalmon maradt
Fotó: OLI SCARFF / AFP
Egy rövid tánc a Konzervetív Párt 2018-as kongresszusán
Fotó: OLI SCARFF / AFP
2018 végére világossá vált, hogy a Brexit jóval bonyolultabb, mint ahogy azt a közvélemény a Brexit-népszavazás előtt elképzelte
Fotó: MARK DUFFY / AFP
Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ellene, de végül a Tory képvk 200:117 arányban támogatták Mayt
Fotó: HO / AFP
A brit kormányfő pozíciója azután vált tarthatatlanná pártjában, hogy kedden belengette a második Brexit népszavazást
Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Jean-Claude Junckerrel az Európai Bizottság elnökével
Fotó: JOHN THYS / AFP
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: WILL OLIVER / AFP
May terve eredetileg az lett volna, hogy az ellenzék soraiból minél több képviselőt megnyer a kilépési megállapodásnak
Fotó: STEFAN ROUSSEAU / AFP
A megállapodást ugyan egyre kisebb többséggel, de három alkalommal nem szavazta meg a parlament
Fotó: ISABEL INFANTES / AFP
Könnyeivel küszködve bejelentette lemondását, június 7-én távozik a kormányzó Konzervatív Párt és a kormány éléről
Fotó: TOLGA AKMEN / AFP