Előfizetés

Huszonkilenc rab vesztette életét egy venezuelai börtönlázadásban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.25. 07:36
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Jogvédők szerint a foglyok több látogatót is túszul ejtettek, majd tüzet nyitottak a biztonsági erőkre.
Legkevesebb 29 rab vesztette életét és a biztonsági erők tizenkilenc tagja sebesült meg pénteken az északnyugat-venezuelai Acarigua városának rendőrségi fogdájában történt lázadásban – közölte az El Nacional című venezuelai napilap. Az újság korábban még 23 halott fogolyról jelentett. Az Una Ventana a la Libertad (Egy ablak a szabadságra) nevű jogvédő csoport úgy tudja, a foglyok több látogatót is túszul ejtettek csütörtökön, és amikor a rendőrség különleges alakulata helyi idő szerint péntek reggel megrohamozta a zárkákat, a rendőrőrsön fegyverekhez jutott rabok tüzet nyitottak a biztonsági erőkre. Értesülések szerint gránátok is robbantak az épületben. A közösségi médiában megjelent egyik felvételen egy maszkot viselő fegyveres rabot lehetett látni két női látogatóval. A fegyveres a videón azt mondja, „kész meghalni”, míg a túszok egyike könyörög, hogy tárgyaljon a hatóságokkal. A történteket egy venezuelai tisztségviselő félresikerült szökési kísérletnek, jogvédők azonban mészárlásnak minősítették. Oscar Valero, Portuguesa állam polgári védelmi tisztségviselője a Reuters hírügynökségnek azt mondta:
„volt egy szökési kísérlet, majd összetűzés keletkezett rivális bandák között”.

Hozzátette, hogy a szökés megakadályozására a rendőrség közbe lépett, és 29 rab meghalt. Szavai szerint mintegy 355 fogoly volt a zárkákban.  Humberto Prado, a Venezuelai Börtön Megfigyelő Központ jogvédő szervezet szóvivője a Reuters hírügynökségnek adott telefonos interjújában viszont arról számolt be: a rabok napok óta követelték a kormányzati ombudsman közbenjárását, hogy ne helyezzék át őket lakhelyüktől távoli börtönökbe, ahol családtagjaik nem tudják majd meglátogatni őket. Az erőszak akkor tört ki, amikor a rendőrség át akarta kutatni a zárkákat és eltávolítani a látogatókat – tette hozzá Prado, aki szerint az eredetileg 250 férőhelyes létesítményben a hivatalos közléssel szemben 540 rabot tartottak fogva. Az NTN24 venezuelai televízió szerint a sebesülteket a helyi kórházba szállították fokozott biztonsági intézkedések mellett. Az egyébként is súlyos gazdasági és politikai válsággal küzdő dél-amerikai ország börtönei túlzsúfoltak, s ismételten történnek életeket követelő összecsapások. Az erőszak a rendőrségi fogdákat sem kerüli el. A venezuelai törvények értelmében legfeljebb 48 órán át lehet valakit ezekben a zárkákban fogva tartani, de ezt a szabályt sokszor nem tartják be. Az Una Ventana a la Libertad szerint a rendőrségi fogdák a büntetésvégrehajtási intézetekhez hasonlóan túlzsúfoltak.

Lyoni robbantás – Fotót tettek közzé a gyanúsítottról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.25. 07:17

Fotó: Nicolas Liponne / AFP/NurPhoto
A férfi egy biciklivel menekülhetett el a helyszínről. Szemtanúk jelentkezését várják a francia hatóságok.
Felvételt tettek közzé péntek este a lyoni robbantás gyanúsítottjáról a francia hatóságok – írja az MTI. A képen egy biciklit toló férfi látható, aki sötét napszemüveget, hosszú ujjú fekete felsőt és világos rövidnadrágot visel, a száját elfedte. A képet egy biztonsági kamera rögzítette. A hatóságok lakossági felhívást tettek közzé, hogy szemtanúk jelentkezését várják.
Nicole Belloubet francia igazságügyi miniszter péntek este a BFMTV hírtelevízió műsorában azt mondta, hogy még korai lenne terrorcselekményről beszélni. Az ügyben a párizsi terrorizmusellenes ügyészség indított vizsgálatot.
A helyi idő szerint péntek délután fél hat után nem sokkal feltehetően egy csomagba rejtett pokolgép robbant fel, aminek következtében a BBC cikke szerint tizenhárom ember, köztük egy nyolc éves kislány sérült meg. A terrorizmus elleni küzdelemmel megbízott francia főügyész tájékoztatása szerint tizenkét áldozat könnyebben sérült meg, egy súlyosabban, őt szombaton meg kell műteni, fémdarabokat kell eltávolítani a testéből. Szombat napközben még 11 sérült volt kórházban. Remy Heitz bejelentette, hogy az ügyben a nyomozást gyilkossági kísérlet, valamint terrorista szervezkedés és támadás gyanújával indították meg. A bűn- vagy terrorista cselekménnyel kapcsolatban egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett – tette hozzá. Arról is beszámolt, hogy sok szemtanú jelentkezett a rendőrség felhívására, közülük több tucatnyit meghallgatnak. A feltételezett tettesről hamarosan újabb felvételeket tesznek közzé. A dpa német hírügynökségnek korábban egy meg nem nevezett szóvivő elmondta, hogy a rendőrség hajtóvadászatot indított egy férfi után. A helyi média szerint a gyanúsított egy biciklivel menekült el a helyszínről. A helyi prefektúra szóvivője később arról számolt be, hogy a csomagot, benne a robbanószerkezettel egy arcát elfedő férfi hagyta a Brioche Dorée péksége előtt, a Victor Hugo utcában, a város szívének tartott Bellecour-tér közelében. A lyoni ügyészség feltételezése szerint a robbanást egy ismert franchise péksége mellett elhelyezett csomagba rejtett pokolgép okozta. Rendőrségi források szerint a robbanószerkezet szögeket vagy csavarokat tartalmazhatott.
Kapcsolódó
Robbantás történhetett Lyonban, nyolcan megsérültek

Trump újabb 1500 katonát küld a Közel-Keletre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.24. 21:17
Illusztráció
Fotó: Delil SOULEIMAN / AFP
A hivatalosan védelmi céllal küldött katonák között mások mellett rakétavédelmi rendszerek kezelői, légi felderítők és hadmérnökök lesznek.
Újabb 1500 katonát küld az Egyesült Államok Közel-Keletre, írja a Reuters Donald Trump amerikai elnök pénteki bejelentése nyomán. A hivatalosan védelmi céllal küldött katonák között mások mellett rakétavédelmi rendszerek kezelői, légi felderítők és hadmérnökök lesznek.
Jelenleg mintegy 70 ezer amerikai katona van a régióban. A bejelentés váratlan, annak fényében, hogy Trump nemrég az amerikai erők kivonását szorgalmazta a Közel-Keletről, Szíriában például mindössze 400 katona marad. Ám nem különösebben meglepő az Iránnal való nézeteltérések eszkalálódásának közepette. A hónap elején a Trump-adminisztráció repülőgép-anyahajót és bombázókat vezényelt a Perzsa (Arab)-öböl térségébe, hétfőn pedig az amerikai elnök Irán megsemmisítésével fenyegetőzött.