Előfizetés

A CDU/CSU szerezte a legtöbb szavazatot Németországban, előretörtek a Zöldek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.27. 11:36

Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP
A választási részvételi arány 61,3 százalékos volt, több mint 33,3 millióan voksoltak.
A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot a vasárnap véget ért európai parlamenti (EP-) választáson Németországban a szövetségi választási iroda hétfő hajnalban kiadott részeredményei szerint. Az MTI összefoglalója szerint a járások 89,2 százalékából – 401 járás közül 358-ből – beérkezett adatokon alapuló összesítésből az derül ki, hogy a 16 tartomány közül 15-ben működő CDU a szavazatok 22,2 százalékát szerezte meg, ami 7,3 százalékpontos visszaesés az előző, 2014-ben tartott EP-választáson elért 29,5 százalékhoz képest. A csak a 16. tartományban, Bajorországban működő CSU az ország egészében leadott szavazatok arányában 7,2 százalékot ért el, ami 1,1 százalékpontos erősödés az öt évvel ezelőtti 6,1 százalékhoz viszonyítva. A pártszövetség így együtt 29,4 százalékot szerzett, ami ugyan az első hely megőrzését jelenti, de a 2014-es EP-választáson elért 35,4 százalékhoz képest 6 százalékpontos visszaesés, és valamennyi eddigi országos szintű választást tekintve a leggyengébb szereplés. Történelmi mélypontra süllyedt a CDU/CSU koalíciós társa, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) választói támogatottsága is, a párt a szavazatok 16,1 százalékát szerezte meg, ami 11,2 százalékpontos gyengülés a 2014-es 27,3 százalékhoz képest. Az SPD-től a Zöldek vették át a második helyet, a baloldali irányultságú ökopárt 21,2 százalékot szerzett, támogatottságát csaknem megduplázta, 10,5 százalékponttal növelte a 2014-ben elért 10,7 százalékhoz képest. A negyedik helyen a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) végzett 10,1 százalékkal, 3 százalékponttal erősödve a 2014-es 7,1 százalékhoz viszonyítva. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) támogatottsága 5,4 százalékos, 2 százalékponttal emelkedett az öt évvel ezelőtti 3,4 százalékhoz képest. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 5 százalékot ért el, 2,4 százalékponttal gyengülve a 2014-es 7,4 százalékhoz képest. Mandátumot szerzett több kisebb párt is, amelyek támogatottsága rendre 3 százalék alatti. A választási iroda a végeredmény megállapítása után közli, hogy a szavazatok alapján miként osztják szét a Németországnak jutó 96 parlamenti helyet a pártok között. A választási részvételi arány 61,3 százalékos volt, több mint 33,3 millióan szavaztak, ami 13,3 százalékpontos növekedés az öt évvel ezelőtti – 26,2 millió választót jelentő – 48,1 százalékhoz képest.

„Komoly feladatok várnak ránk”

Vasárnap este a Zöldek kampányközpontjában Ska Kellert és Bas Eickhoutot, a párt két vezető jelöltjét hatalmas üdvrivalgás fogadta. „Ez lesz a Zöldek valaha elért legjobb eredménye szövetségi választásokon” – mondta Ska Keller az éljenző tömegnek. Az osztrák eredményeket is „lenyűgözőnek” nevezte, hasonlóan az írországi Zöldek kiváló teljesítményéhez. „A nagyszerű eredmény után komoly feladatok várnak ránk, úgymint a klímaváltozás elleni küzdelem, a szociális igazságosság megteremtése és a harc az állampolgári jogokért” – hangsúlyozta a német politikus.

Orbán szövetségesei nyertek Szlovéniában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.27. 10:20
Janez Jansa
Fotó: JURE MAKOVEC / AFP
A Szlovén Demokrata Párt (SDS) és a Szlovén Néppárt (SLS) közös listája kapta a legtöbb szavazatot.
A legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) és a Szlovén Néppárt (SLS) közös listája kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi európai parlamenti választásokon. Az MTI összefoglalója szerint a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette migrációellenes párt és az SLS 26,48 százalékos eredményével 3 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. A második helyen a Szociáldemokraták (SD) végeztek a voksok 18,57 százalékával, így 2 képviselőt küldhetnek Strasbourgba. Marjan Sarec kormányfő listájának (LMS) 15,61 százalékos eredménnyel szintén két EP-képviselője lesz. Egy EP-képviselői helyet szerzett a kereszténydemokrata Új Szlovéniának (NSi) 11,10 százalékos eredménnyel. A részvételi arány 27,91 százalékos volt.

Kurz pártja szerepelt a legjobban Ausztriában, alig ártott a szélsőjobbnak az Ibiza-botrány

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.27. 10:14

Fotó: ALEX HALADA / AFP
35 százalék felett szerepelt az ÖVP, utána a szociáldemokraták következnek, 24,6 százalékkal. A botrányba keveredett FPÖ a harmadik, 18 százalékkal.
Az élen szerepelt Sebastian Kurz kancellár vezette konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) Ausztriában az európai parlamenti (EP-) választáson, amelyen a voksok 35,4 százalékát sikerült megszereznie a vasárnap este közzétett, csaknem végleges eredmények szerint. Ez az ÖVP eddigi legjobb EP-választási eredménye. A második az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) lett a szavazatok 23,6 százalékával, azaz egyáltalán nem tudott hasznot húzni az elmúlt napok belpolitikai válságából.
Az ÖVP botrányba keveredett volt koalíciós partnere, a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) az ibizai videó ellenére is a voksok 18,1 százalékát kapta. Az előző EP-választáson ennél csak 1,62 százalékkal szerepelt jobban, bár a 2017-es tartományi választáson közel 26 százalékot ért el a párt. Múlt hét végén azért kényszerült Heinz-Christian Strache alkancellár, az FPÖ elnöke lemondani, mert kikerült róla egy felvétel, amint orosz oligarchákkal próbál napilapot és tv-adót vetetni pártjának, közbeszerzéseket ígérve cserébe. Ennek nyomán a kormánykoalíció is felbomlott, Ausztriában szeptember elején előrehozott parlamenti választást tartanak.
A Zöldek pártja (Die Grünen) 13 százalékon áll, őket az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) követi 8,1 százalékkal.

Bizalmi szavazás, ahol Kurz egész kormányát készülnek leszavazni

Az ibizai felvételek nyomán hétfőn az osztrák parlamentben bizalmi szavazást tartanak Sebastian Kurz ellen. A szociáldemokrata SPÖ elnöksége vasárnap este döntötte el, hogy nem csak Kurz kancellár ellen szavazzák meg a bizalmatlansági indítványt, hanem az egész kormány ellen. Vagyis, mint a Presse nyomán írja a 444.hu, azokat a szakértőket is leszavazzák, akiket Kurz az ibizai botrány után kilépő FPÖ-s miniszterek helyére ültetett be.
Jó eséllyel egyébként maga az FPÖ is Kurz ellen fog szavazni, mint azt a Reuters szerint nyilatkozták a párt részéről.