Léggömböt reptetnek az SM-es betegek

Publikálás dátuma
2019.05.27. 15:15

Fotó: MSMBA
Az ország minden részéből útnak indulnak sclerosis multiplexszel élő betegek a gyulai várhoz, hogy május 30-án, az SM Világnapon közösen engedjék fel a remény léggömbjeit.
A mintegy nyolcezer sclerosis multiplexes betegért és az érintett családokért állnak ki az SM Világnap magyarországi központi rendezvényére Gyulára érkezők. A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány által szervezett kétnapos civil találkozó keretében a betegeket szakmai előadások, kulturális és közösségi programok várják. A szervezők igyekeznek bevonni a város diákjait és felnőtt lakosságát is, hogy minél többen tisztában legyenek azzal, mit jelent SM-el élni. A leglátványosabb megmozdulásra május 30-án, csütörtökön 14 óra után lesz a gyulai várnál, ahonnan a reményt jelképező színes léggömböket egyszerre bocsátják a magasba.
sclerosis multiplex ma még gyógyíthatatlan neurológiai betegség. Az agyat és a gerincvelőt szigetelő myelinhüvelyt megtámadó kór akár egyik napról a másikra képes látásromlást, zsibbadást, járásképtelenséget kiváltani. A betegek egy részét gyors leépülés fenyegeti, mások akár évtizedeken át önállóságukat megőrizve együtt élhetnek a betegséggel. A kórt rendszerint fiatalkorban diagnosztizálják, kialakulásának hátterét egyértelműen a mai napig sem sikerült megfejteni.
A szervezők országos fotópályázatot is hirdetnek: július 15-ig várják azokat a fényképeket, amelyek bemutatják miként élnek, mivel küzdenek, mire támaszkodhatnak a mindennapokban a sclerosis multiplex betegséggel élők. A képekből szeptemberben kiállítást, majd vándortárlatot rendeznek.
Szerző
Frissítve: 2019.05.27. 15:30

Tudják a szülők, hogy a kütyüzés minőségi időt vesz el a gyerekeiktől, mégis sokan csinálják

Publikálás dátuma
2019.05.26. 10:10

Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto / AFP
A szülők szerint árt a gyereknek, ha a telefont nyomkodják a közösen töltött időben, mégis gyakori, hogy a készülékkel foglalkoznak a gyerekük helyett – derült ki egy, a gyermeknap alkalmából készült kutatásból.
Idén május 26-án minden családban a legkisebbeké a főszerep. A felgyorsult világban minden és mindenki a figyelmünkért versenyez, ebben sokszor a gyerekek és a velük töltött minőségi idő szorul az utolsó helyre. A Pölöskei a gyermeknap alkalmából több mint 1500 résztvevővel készített közvélemény-kutatásában a gyereknevelés és az okostelefonok közti összefüggésekre igyekezett rávilágítani. Arra keresték a választ, hogy mennyire tartják fontosnak a felnőttek a gyerekkel töltött minőségi időt. Az eredmény elgondolkoztató. A szülők túlnyomó többsége szerint rossz hatással van a gyerekekre, ha a közösen töltött idő alatt az okostelefonjaikat nyomkodják, mégis rengetegen találkoztak már olyan esettel, hogy az apuka vagy anyuka a készülékével volt elfoglalva ahelyett, hogy a gyermekére figyelt volna.

Gyermeknap

A gyermeknapot, amelyet a világ sok országában, de különösen a volt kommunista országokban ünnepelnek, Törökországból származik, ahol hagyományosan június 1-jén tartják. Magyarországon 1931-ben tartották először, igaz, akkor még gyermekhétnek hívták. 1950 óta már csak egy napon, május utolsó vasárnapján tartják.

Kiderült, hogy a válaszadók 90 százaléka szerint van rossz hatással a gyerekekre, ha a szülők az okostelefonjaikat nyomkodják, amikor együtt vannak, és mindössze 7 százalék állította azt, hogy nincs rájuk különösebb hatással. Ebből logikusan az következne, hogy a legtöbben elő sem veszik az okostelefont, amikor játszótérre mennek, vagy együtt utaznak a gyerekekkel, de a résztvevők kétharmada nagyon gyakran találkozik ilyen esetekkel, és alig három százalék mondta azt, hogy ritkán szemtanúja hasonlónak. Sőt a válaszadók 65 százaléka arról számolt be, hogy náluk is előfordul, hogy az összejöveteleken egy-két családtagot a készüléke köti le.
Arra a kérdésre, hogy milyen következményei lehetnek, ha egy szülő sokat nyomkodja a telefonját a gyermeke jelenlétében, a legtöbben úgy feleltek, kevesebb minőségi időt töltenek elő a családdal, mint régen, de sokan úgy vélekedtek, hogy a szülők így lemaradnak a maradandó élményekről. A kérdőívet kitöltők kétharmada érezte már úgy, hogy túl sokat használja az okostelefonját, egyharmaduk pedig különösen figyel rá, hogy ne vigye túlzásba a telefonozást.
Szerző
Témák
gyereknap

Igazi vitaminbomba az egyik kora tavaszi zöldség

Publikálás dátuma
2019.05.25. 14:14

Fotó: Yann Avril/Biosphoto / AFP
A ropogós, zsenge karalábé igazi tavaszi zöldség, amelyet nemcsak levesekbe vagy főzelékekbe tehetünk, hanem magában, nyersen is fogyaszthatjuk, sőt a levelét is kipréselhetjük.
A káposztafélék családjába tartozó zöldség rokonaihoz – káposzta, brokkoli, karfiol és kelbimbó – hasonlóan gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostokban. Magas B1-, B2-, B6- és C-vitamin tartalma miatt főleg nyersen ajánlott fogyasztani. Magas rosttartalmának köszönhetően jót tesz az emésztésnek, megelőzi a székrekedést  
A karalábéban lévő kálium jótékonyan hat a vérerek egészségére, segíthetnek normalizálni a vérnyomást és a magas koleszterinszintet, sőt az izmok és idegek megfelelő működéséhez is hozzájárul. A vas, kalcium és az egyéb ásványi anyagok segíthetnek megőrizni a csontok egészségét, illetve megelőzni a vashiányos vérszegénységet is. A karalábé rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek, így a stroke vagy a szívroham rizikóját - írta az Egészségkalauz
Jellegzetes, édeskés íze, ropogóssága miatt nagyon népszerű, és nemcsak a gyökeret, de a levelét is megehetjük vagy kipréselhetjük a levét. Nagyszerűen illik salátákba, de a zöldségleves elengedhetetlen összetevője is. Előfordulhat, hogy eleinte puffadást, görcsöket okoz, de ha a szervezet hozzászokik, a panaszok megszűnnek.
Szerző
Témák
karalábé