Drágák, de nem is hatékonyak a robotsebészek

Publikálás dátuma
2019.05.29. 09:45
Illusztráció
Fotó: THOMAS SAMSON / AFP or licensors
Költségesek, viszont kevés előnnyel járnak a robotokkal végzett sebészeti műtétek - derült ki egy osztrák vizsgálatból.
Egyre gyakrabban vetnek be robotokat a sebészeti műtétek során, ezek a költséges műtéti módszerek azonban csak kevés előnnyel járnak a bécsi Ludwig Boltzmann Intézet 28 klinikai tanulmányt elemző jelentése szerint.
Mivel a robotokkal végzett sebészet minimális behatolással és nagy precizitással járó beavatkozást tesz lehetővé, elvárható lenne, hogy más módszerekkel összehasonlítva több előnnyel járjon a páciensek számára az operáció és a gyógyulás folyamata során - áll az intézet közleményében. 
A 28 releváns, kontrollált klinikai tanulmány, amelynek mindegyike legalább 10 páciensen, mellkasi és hasi régióban végzett beavatkozást vizsgál, más képet mutatott. Kevés arra utaló jel van, amely szerint egyértelmű előnyökkel jár ez a modern műtéti módszer a hatékonyságot és biztonságot tekintve - közölte Claudia Wild, az intézet vezetője. 
A robotokkal kiegészített műtéti rendszerek viszonylag költségesek, a műtét rendszerint hosszabb ideig tart, és a sebészeknek intenzív oktatásban kell részesülniük, és gyakorolniuk kell az eljárásokat.
Szerző
Frissítve: 2019.05.29. 10:09

Figyelmeztetnek a kutatók: ne gondoljuk, hogy az e-cigaretta teljesen biztonságos

Publikálás dátuma
2019.05.28. 14:28

Fotó: Helmut Fohringer/APA-PictureDesk / AFP
Károsíthatják a szívet az e-cigaretták – derítették ki a Stanford Egyetem szív- és érrendszeri intézetének kutatói.
A dohányzás nemcsak tüdőrákot okoz, hanem a szívrohamok egyik fő oka is. Arról azonban még keveset tudni, hogy az e-cigaretta milyen kockázatokkal járhat a szív- és érrendszerre. A belélegzett gőzben lévő vegyi anyagok kockázatot jelenthetnek, amelynek felmérését fontosnak tartják a szakemberek azért is, mert egyre több tinédzser szokik rá az elektromos cigarettára.
Az Amerikai Kardiológusok Társaságának folyóiratában bemutatott tanulmányukban a stanfordi kutatók laboratóriumi Petri-csészében az egészséges emberi erek falán lévő sejteket növesztettek, amelyeket kitettek hat különféle e-cigaretta-ízesítésnek, vizsgálva, hogy a nikotin mellett az ízesítőknek van-e bármilyen hatása.
A sejteket megfürösztötték olyan vérben, amit az emberektől e-cigaretta elszívása után vettek, így jutnak el a gőzben lévő vegyi anyagok a szív- és érrendszerbe. Majd összehasonlították a sejtek kitettségét a nem dohányzóktól vett vérével és a hagyományos cigarettát szívók vérével. A gőz és néhány ízesítés még nikotin jelenléte nélkül is rendellenessé változtatta az erek működését, ami növelheti a szívbetegségek kockázatát - írták a kutatók tanulmányukban.
A fahéj és a menta bizonyult a legmérgezőbbnek,

de általában a sejtek mutattak károsodást és gyulladást, kevésbé voltak képesek új ér formálására vagy sebek begyógyítására.
Az ilyen kisebb laboratóriumi vizsgálatok nem tudják igazolni, hogy károsítja-e az egészséget az e-cigaretta, további kutatásokra van szükség - mondta Jane Freedman, a Massachusettsi Egyetem kutatója, aki nem vett rész a tanulmányban.
A stanfordi kutatócsoport folytatja is a vizsgálatokat. A kutatók úgynevezett iPS-sejtekkel, vagyis indukált pluripotens őssejtek dolgoznak, amelyek képesek más típusú sejtekké alakulni. Következő kísérletükben a szív- és az agy sejtjeit fogják vizsgálni.
Az amerikai közegészségügyi szakembereket aggasztja, hogy robbanásszerűen megnőtt az e-cigarettát szívó fiatalok száma. Joseph Wu, a stanfordi intézet igazgatója szerint nem csak a fiatalok miatt végzik kutatásaikat. Wut aggasztja a szívbetegek sorsa, aki azt gondolhatják, hogy a dohányról az e-cigarettára való áttérés elég védettséget nyújt.
„Ez egy figyelmeztetés, hogy az emberek ne legyenek nyugodtak és ne gondolják, hogy az e-cigaretta teljesen biztonságos”

– tette hozzá.

Szerző

Meg se kottyant a villámcsapás a Szojuz hordozórakétájának (videó)

Publikálás dátuma
2019.05.28. 13:20

Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium
Felbocsátás közben villám csapott egy Glonassz-M műholdat szállító Szojuz hordozórakétába, ám ez nem akadályozta meg a műhold pályára állítását.
A Zvezda orosz katonai tévécsatorna honlapján közzétett, viharos időben rögzített tudósítás képein az látható, hogy a start után 14 másodperccel elektromos kisülés történt a felhőkben azon a helyen, ahol a Szojuz repült.
„Ez az incidens ismételten azt bizonyítja, hogy hogy egy villám nem tud kárt okozni a rakéta-űrfegyverzetünkben”

– jelentette ki újságíróknak Nyikolaj Nyesztyecsuk vezérőrnagy, az űrrepülőtér parancsnoka, aki azt hangoztatta, hogy a rakétázó egységek minden időjárási körülmények között el tudja látni feladatait.

 Az Interfax és a TASZSZ hírügynökség az orosz űrágazathoz közel álló forrásra hivatkozva megerősítette, hogy az irányítóközpontba továbbított telemetrikus adatok szerint a rakéta orrkúpjába és a hajtómű harmadik fokozatába villám csapott bele, ám ez nem akadályozta meg a műhold pályára állítását. A fedélzeti műszerek rendben működnek.
Az orosz védelmi tárca korábban azt közölte, hogy a pleszecki katonai űrrepülőtérről sikeresen felszállt egy Szojuz-2.1b típusú rakéta, fedélzetén egy Glonassz-M szerkezetet hordozó Fregat gyorsítóblokkal.
Az eset fokozott érdeklődést keltett az orosz médiában, mert vélhetően villámcsapás játszott közre abban, hogy május 5-én Moszkvában kényszerleszállást hajtott egy Szuhoj Superjet 100-as utasszállító. A gép a földet érést követően kigyulladt, aminek következtében 41 ember életét vesztette.
Szerző