A túl kevés, de a túl sok alvás is rontja a memóriát

Publikálás dátuma
2019.05.29. 17:20

Fotó: Pixabay
A hét óránál kevesebb és a kilenc óránál több alvás is negatívan befolyásolja a kognitív teljesítményt, így a vizuális memóriát és a reakcióidőt is – állapította meg a University College London (UCL) új kutatása.
A szakértők majdnem 400 ezer résztvevőnek a UK Biobank adatbankban szereplő adatait, valamint az Alzheimer-kórt vizsgáló IGAP (International Genomics of Alzheimer's Disease Project, IGAP) nemzetközi projekt információit elemezték. Összefüggést kerestek az alvás és a kognitív funkciók, valamint a demencia között.
Az eredmények szerint azok, akik napi hét óránál kevesebbet aludtak, át nem aludt óránként öt százalékkal több hibát ejtenek a vizuális memóriát vizsgáló teszteken. Akik naponta több mint kilenc órát aludtak, még többet hibáznak (9 százalék többletóránként). A reakcióidejük átlagosan egy százalékkal volt lassabb minden plusz óra alvással.
Ezek alapján egy egészséges felnőttnek 7-9 órát kell aludnia - mondta el Victoria Garfield, a UCL munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.
„Összességében tanulmányunk kiemeli az alvás mennyiségének jelentőségét. Az alvási szokások javítása előnyökkel járhat a kognitív egészségre”

– mondta Albert Henry kutató.

Korábbi kutatások összefüggést állapítottak meg az alvási problémák és az elbutulás kockázatának emelkedése között. A mi tanulmányunk alig talált bizonyítékot arra, hogy az alvás időtartama erre hatna, a kapcsolatot tovább kellene vizsgálni – tette hozzá.
Szerző

Drágák, de nem is hatékonyak a robotsebészek

Publikálás dátuma
2019.05.29. 09:45
Illusztráció
Fotó: THOMAS SAMSON / AFP or licensors
Költségesek, viszont kevés előnnyel járnak a robotokkal végzett sebészeti műtétek - derült ki egy osztrák vizsgálatból.
Egyre gyakrabban vetnek be robotokat a sebészeti műtétek során, ezek a költséges műtéti módszerek azonban csak kevés előnnyel járnak a bécsi Ludwig Boltzmann Intézet 28 klinikai tanulmányt elemző jelentése szerint.
Mivel a robotokkal végzett sebészet minimális behatolással és nagy precizitással járó beavatkozást tesz lehetővé, elvárható lenne, hogy más módszerekkel összehasonlítva több előnnyel járjon a páciensek számára az operáció és a gyógyulás folyamata során - áll az intézet közleményében. 
A 28 releváns, kontrollált klinikai tanulmány, amelynek mindegyike legalább 10 páciensen, mellkasi és hasi régióban végzett beavatkozást vizsgál, más képet mutatott. Kevés arra utaló jel van, amely szerint egyértelmű előnyökkel jár ez a modern műtéti módszer a hatékonyságot és biztonságot tekintve - közölte Claudia Wild, az intézet vezetője. 
A robotokkal kiegészített műtéti rendszerek viszonylag költségesek, a műtét rendszerint hosszabb ideig tart, és a sebészeknek intenzív oktatásban kell részesülniük, és gyakorolniuk kell az eljárásokat.
Szerző
Frissítve: 2019.05.29. 10:09

Figyelmeztetnek a kutatók: ne gondoljuk, hogy az e-cigaretta teljesen biztonságos

Publikálás dátuma
2019.05.28. 14:28

Fotó: Helmut Fohringer/APA-PictureDesk / AFP
Károsíthatják a szívet az e-cigaretták – derítették ki a Stanford Egyetem szív- és érrendszeri intézetének kutatói.
A dohányzás nemcsak tüdőrákot okoz, hanem a szívrohamok egyik fő oka is. Arról azonban még keveset tudni, hogy az e-cigaretta milyen kockázatokkal járhat a szív- és érrendszerre. A belélegzett gőzben lévő vegyi anyagok kockázatot jelenthetnek, amelynek felmérését fontosnak tartják a szakemberek azért is, mert egyre több tinédzser szokik rá az elektromos cigarettára.
Az Amerikai Kardiológusok Társaságának folyóiratában bemutatott tanulmányukban a stanfordi kutatók laboratóriumi Petri-csészében az egészséges emberi erek falán lévő sejteket növesztettek, amelyeket kitettek hat különféle e-cigaretta-ízesítésnek, vizsgálva, hogy a nikotin mellett az ízesítőknek van-e bármilyen hatása.
A sejteket megfürösztötték olyan vérben, amit az emberektől e-cigaretta elszívása után vettek, így jutnak el a gőzben lévő vegyi anyagok a szív- és érrendszerbe. Majd összehasonlították a sejtek kitettségét a nem dohányzóktól vett vérével és a hagyományos cigarettát szívók vérével. A gőz és néhány ízesítés még nikotin jelenléte nélkül is rendellenessé változtatta az erek működését, ami növelheti a szívbetegségek kockázatát - írták a kutatók tanulmányukban.
A fahéj és a menta bizonyult a legmérgezőbbnek,

de általában a sejtek mutattak károsodást és gyulladást, kevésbé voltak képesek új ér formálására vagy sebek begyógyítására.
Az ilyen kisebb laboratóriumi vizsgálatok nem tudják igazolni, hogy károsítja-e az egészséget az e-cigaretta, további kutatásokra van szükség - mondta Jane Freedman, a Massachusettsi Egyetem kutatója, aki nem vett rész a tanulmányban.
A stanfordi kutatócsoport folytatja is a vizsgálatokat. A kutatók úgynevezett iPS-sejtekkel, vagyis indukált pluripotens őssejtek dolgoznak, amelyek képesek más típusú sejtekké alakulni. Következő kísérletükben a szív- és az agy sejtjeit fogják vizsgálni.
Az amerikai közegészségügyi szakembereket aggasztja, hogy robbanásszerűen megnőtt az e-cigarettát szívó fiatalok száma. Joseph Wu, a stanfordi intézet igazgatója szerint nem csak a fiatalok miatt végzik kutatásaikat. Wut aggasztja a szívbetegek sorsa, aki azt gondolhatják, hogy a dohányról az e-cigarettára való áttérés elég védettséget nyújt.
„Ez egy figyelmeztetés, hogy az emberek ne legyenek nyugodtak és ne gondolják, hogy az e-cigaretta teljesen biztonságos”

– tette hozzá.

Szerző